Mihai Ghiduc

Cronica săptămânii

Primarii, romii și trotinetele

_

Se apropie campania electorală pentru locale, așa că primarii și candidații la această funcție încep să devină tot mai vocali. Și dacă mulți vor veni cu programe electorale și promisiuni, chiar și exagerate, unii apelează la idei politice parcă desprinse din extremismul anilor ’30.

Un primar din secolul trecut

_

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, a propus să se facă o anchetă socială obligatorie pentru familiile sărace care ar vrea să aibă copii, țintind în principal romii din oraș. Și, fiindcă se așteptat să fie acuzat de rasism și fascism, a zis că nu-i pasă lui de astea. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat.

_

Pe parcursul săptămânii, Florea, invitat rapid de televiziunile care au mirosit scandalul, a insistat că propunerea lui este corectă, în timp ce un consilier al primarului a plusat cu un potențial referendum local. Care ar fi neconstituțional, pentru că nu poți face referendumuri pe drepturi fundamentale.

_

Acum, nu cred că e cazul să explic de ce o anchetă socială care să stabilească de la ce nivel al venitului și educației este o propunere rasistă, deși se pare că mulți dintre comentatorii de pe Facebook n-au înțeles asta. Sociologul Gelu Duminică, care este rom, a explicat într-un text publicat pe Vice de ce greșește Florea.

_

Și tot Gelu Duminică povestește un alt caz de rasism, în care primarul și directoarea unei școli refuză să aprobe cererea unor părinți romi de a se studia limba romani. Și, pentru că uneori ne întrebăm de ce scriem astea pe Facebook, ministrul educației a promis o anchetă în comentariile de la această postare.



Un primar penal

_

Primarul comunei Mogoșești-Siret din județul Iași, Damian Butnariu, a făcut sex cu două minore, provenite dintr-o rețea de prostituție, chiar în biroul de la primărie. S-a întâmplat acum 12 ani, însă lucrurile au ieșit la iveală abia acum, datorită declarațiilor victimelor din procesul în care a fost condamnat proxenetul.

_

Deși PNL, partidul din care face parte s-a delimitat de primar, acesta consideră că n-a făcut mare lucru rău, așa că nu vede de ce ar demisiona, mai ales că, în cadrul procesului, a fost citat doar ca martor. Pe Facebook, pe pagina personală, au rămas doar mesajele de încurajare ale cetățenilor care cred că „a făcut și lucruri bune”.

Oana Vasiliu a vizitat pagina primarului și a făcut câteva capturi

I I I I I



Înapoi la aglomerație


_

Au trecut Sărbătorile, în care capitala a fost mai goală dar, conform rețelelor independente de analiză a aerului, la fel de poluată, și s-au întors locuitorii „adevărați” ai Bucureștiului, mașinile. O fotografie făcută de Cătălin Georgescu surprinde perfect această situație.



_

Discuția despre trotuarele impracticabile din București (și nu numai) e veche și recurentă și sfârșește mereu în „dar nu sunt suficiente locuri de parcare”. Problema e însă una de concept: orașele din România sunt create pentru mașini, pietonii și bicicliștii n-au avut niciodată prioritate.

Cei de la Baza au încercat însă un experiment de „eliberare” a trotuarelor. Funcționează, cât de cât.

I I I I I



Un nou invadator urban


_

Între timp însă, trotuarele au fost ocupare de o nouă specie, trotinetele electrice și utilizatorii lor, care le lasă adesea de-a curmezișul, parcă pentru a ne arăta că noi, ăștia care mergem pe jos, facem ceva greșit. Ai crede că utilizatorii acestor vehicule sunt mai civilizați, însă după ce te împiedici de a cincea astfel de trotinetă în doar un kilometru începi să te întrebi dacă nu cumva sunt posesori de BMW cu permisul suspendat.

_

Din fericire, un proiect de lege propune ca trotinetele să aibă același regim ca și bicicletele și să fie trimise pe piste sau pe stradă. Asta pentru că, desigur, avem piste, o altă problemă pe care ar trebui să o rezolvăm cu primarii care vor fi aleși în vară. Nu știu dacă legea va reglementa și purtarea căștilor. Aș spune că, să mergi fără, cu 25 km/h, pe stradă, e destul de necugetat.

Din nou despre poluare


_

Cu poluarea însă, lucrurile nu se rezolvă așa de ușor. Buletin de București a pornit o anchetă în care explică de ce primăria nu se grăbește să facă publice datele despre poluare, ba chiar le-ar vrea ascunse.

_

Nu știu dacă ne încălzește cu ceva faptul că problema poluării pare a exista în întreg sudul Europei, conform unui articol publicat de BBC care vorbește despre situații similare în Italia, Bosnia-Herțegovina sau Serbia.

Între timp, peste hotare


_

De un an, Elena Stancu și Cosmin Bumbuț documentează viața românilor plecați în străinătate pentru Teleleu, proiectul lor jurnalistic. Plecați de ani de zile cu o autorulotă, ei au mers, mai întâi, prin comunități sărace din România. Acum, după 12 luni petrecute mai mult în Occident, au înțeles mai bine de ce atât de mulți români preferă să rămână peste hotare, odată ajunși acolo.



De ce e bine să stai la coadă


_

Pot paria că ai fost în situația în care te întrebai de ce se înghesuie lumea să intre în avion, când ai putea foarte bine să stai pe scaun până se mai subțiază coada. Povestea spusă de Andrei Dăscălescu te va face să fii în primele rânduri, dacă zbori cu un low cost și are legătură cu faptul că multe companii aeriene fac overbooking.



Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.