
Care este prețul frumuseții contrafăcute
De Mădălina Ionescu
În urmă cu mai mulți ani, bunicii mei s-au întors cu tot felul de cadouri după o vacanță în Turcia. Dulciuri, suvenire și o surpriză dezvăluită la final: Sospiro Erba Pura, unul dintre parfumurile mele preferate, doar că într-o cutie albă, similară cu cea folosită pentru testere. Ceva nu mi-a mirosit bine încă de la început
Apoi am auzit povestea: „Erau multe tarabe în bazar și atâta lume se înghesuia acolo... Bunicul și-a luat un portofel, eu o geantă originală la numai 45 de euro, iar când am văzut parfumul, ne-am gândit că e afacere”, mi-a spus bunica. Nici nu am știut cum să le explic că au fost victimele unei înșelăciuni, mai ales la cât de entuziasmați erau. Și nici nu m-a lăsat inima să le spun că parfumul era un fals. Dar o să-ți enumăr ție diferențele observate la o simplă analiză.
Simbolurile de pe capacul sticlei nu arătau nicidecum ca cele ale brandului, materialele folosite erau de calitate inferioară, de culori nici nu mai zic (sticla Erba Pura este acoperită de un strat de catifea turcoaz intens, iar capacul este auriu) și evident că nu exista nicio etichetă. Mai mult, compoziția olfactivă nu reușea să o egaleze pe cea originală.

Din păcate, loteria falsurilor e în floare, în ultimul deceniul acaparând și industria de beauty. Fiecare produs iconic își are „sosia” pe piața neagră.
Locul de proveniență? În general China, epicentrul producției de fake-uri. Unde se găsesc? Peste tot aproape, de la tarabele din piețe, chioșcurile de pe stradă și până (sau mai ales) în online. Cei mai expuși? Seniorii, tinerii din generația Z (dornici de formule cool, pe care nu și le permit încă) și cei care nu cunosc foarte bine produsele unui brand.
Parfumurile nu sunt singurul lux care alimentează piața neagră a frumuseții. Odată cu revoluția social media, s-a creat o atmosferă propice falsurilor de make-up. Un studiu din 2018 realizat de Red Point arată că Instagram și Facebook sunt responsabile de mai bine de 50% din vânzările de cosmetice contrafăcute. Iar tentația nu este reprezentată de brandurile premium.
Cele mai dorite sunt kiturile pentru buze Kylie Jenner, iluminatoarele Anastasia Beverly Hills, paletele KVD, Huda Beauty și Too Faced, produsele pentru sprâncene Benefit, rujurile și fondurile de ten M.A.C. Ai ghicit, fix produsele pe care le folosesc starurile de pe YouTube. Deloc surprinzător, M.A.C e una dintre cele mai contrafăcute mărci, gama Studio Fix fiind lipici pentru falșii producători, așa cum explică Gregg Marrazzo, vicepreședinte Estée Lauder Companies, pentru byrdie.com.
Acesta e de părere că shoppingul online, cu precădere pe site-uri obscure, dar fără a exclude giganți ca Amazon sau eBay, a înrădăcinat fenomenul, fiind simplu să cazi în plasă din cauza fotografiilor furate. De la distanță nu avem cum să testăm, să analizăm așa cum trebuie, ceea ce poate face și mai dificilă confirmarea autenticității, în special în cazurile în care există doar o mică diferență de preț.
O altă analiză, de data aceasta realizată de Orbis Research, arată că, din 2008 și până în 2010, 70% din mărfurile contrafăcute confiscate în întreaga lume proveneau din China, piața neagră a frumuseții ținând pasul cu cea globală a produselor de beauty.

Doar ca să-ți faci o idee, conform statista.com, cea de-a doua a fost evaluată la 532 de miliarde de dolari în 2017-2019 și se așteaptă să atingă o valoare de 805,6 miliarde de dolari până în 2023.
Marea problemă nu este doar de ordin financiar. Aceste chilipiruri ne pun sănătatea în pericol. Multe teste de laborator au dezvăluit existența unor substanțe nocive ca mercur, plumb, arsenic, beriliu, cianură și chiar excremente de șobolan. Toate metalele grele și toxinele la care te expui pot provoca dermatită de contact, reacții alergice severe, acnee, arsuri ale pielii, conjunctivită, psoriazis sau pot infecta cu stafilococi care ajung în compoziție din cauza procesului neigienic de producție.
Iar acestea sunt doar câteva efecte care se pot observa pe termen scurt; pe termen lung, astfel de expuneri pot duce la hipertensiune arterială, avorturi spontane, infertilitate sau alte efecte ireversibile asupra organismului, după cum relatează mashable.com.
Nu în ultimul rând, există produse pe piața neagră în care sunt adăugați steroizi, cum ar fi propionatul de clobetasol sau hidrochinona, substanțe care, în cantități controlate, sunt tolerate de organism, dar care dăunează extrem atunci când normele sunt depășite.

Iar dacă eu trăiam cu impresia că acel Erba Pura pe care l-am primit este cât de cât inofensiv, am aflat cu stupoare dintr-un documentar („Broken”, pe Netflix) că ar putea conține urină umană sau de cal, pe care unii falsificatori le folosesc pentru stabilizarea moleculelor.
Te poți expune pericolelor și prin dermato-estetică, respectiv prin fillere cu Botox și acid hialuronic. Bineînțeles că și aceste ingrediente sunt piratate, iar alternativele contrafăcute pot fi extrase din creastă de cocoș, spre exemplu, în timp ce variantele originale, sigure din punct de vedere medical, sunt realizate prin procese complexe de laborator.
Efectele secundare ale substanțelor injectabile fake sunt inflamațiile, alergiile sau apariția nodulilor, până la desfigurare sau chiar orbire. Cel mai important reper pe care îl putem avea în acest sens este medicul specialist, pentru că numai el poate garanta pentru ingredientele folosite.
Închei cu încă un semnal de alarmă: piața cosmeticelor contrafăcute nu e reglementată, iar proveniența lor se pierde ușor în ceață. Altfel spus, dacă pățești ceva, nu ai pe cine să dai în judecată. De aceea, când bugetul ți-e strâmtorat, optează pentru formule accesibile, dar sigure. Și dacă ai avut ghinion, nu te sfii să contactezi brandul pentru a sublinia împreună diferențele și, mai important, să alertezi autoritățile.

De asemenea, analizează bine produsul, căci o schimbare, oricât de mică (o literă, o nuanță, o textură ciudată sau un miros neprietenos), este un indicator cert al falsificării.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.