
Ioana Ilie
Glamour loves
Premiile Sofia Nădejde, singurul eveniment care recunoaște valoarea literaturii scrise de femei
_
Cea de-a doua ediție a Galei Premiilor Sofia Nădejde, singurul eveniment din România care recunoaște valoarea literaturii scrise de femei, are loc anul acesta pe 11 noiembrie, la Rezidența Scena9 din București.
_
Ne-am gândit să împărtășim cu voi câteva dintre motivele pentru care acest eveniment reușește să aducă o contribuție semnificativă la dezvoltarea literaturii din România.

Focus pe autoare ___
Elena Vlădăreanu, inițiatoarea proiectului, spunea anul trecut că ideea unui eveniment care să promoveze literatura scrisă de femei s-a conturat cu mult timp în urmă, ca urmare a faptului că scena literară din România minimizează importanța contribuției pe care o aduc autoarele.
___
„Faptul că am ajuns la o zi dedicată literaturii scrise de femei, în care să avem și întâlniri cu eleve și elevi, cu profesoare și cu profesori, în care să fie și lecturi, ca la un microfestival, și în care, mai ales, să recompensăm valoarea, este explicabil prin contextul vieții literare din ultimii doi ani, în care raporturile dintre scriitori și scriitoare au părut mai dezechilibrate ca oricând.”

___
„E adevărat, poate premiile nici nu contează atât de mult, nu premiile fac o literatură bună, premiile țin de tot felul de dinamici, mai mult sau mai puțin comprehensibile pentru cineva din exteriorul vieții literare.”
___
„Dar, cum este prima inițiativă de acest gen din spațiul cultural românesc, am toată speranța că astfel vor ajunge sub reflectoare niște cărți fabuloase, o literatură grozavă, care nu poartă neapărat girul unor edituri mari, și care astfel să poată fi descoperite și apreciate.”

De ce Sofia Nădejde ___
Sofia Nădeje a fost prima femeie din România căreia i-a fost permis să susţină Bacalaureatul într-un liceu de băieţi, prima femeie care a condus o revistă literară şi autoarea primului roman feminist din istoria literaturii române.
___
Pe pagina de Facebook a organizației Art No More, care se află în spatele Premiilor Sofia Nădejde, am găsit și ce anume a inspirat echipa proiectului în alegerea numelui pentru acest eveniment dedicat scriitoarelor din România.
___
„Numele ales pentru această Gală a Premiilor pentru Literatură Scrisă de Femei este un semn de apreciere adus unei figuri importante a culturii române, Sofia Nădejde. Un nume care, din păcate, este aproape necunoscut, și nu doar în rândul elevilor și al elevelor, pentru care ar putea fi un model fascinant, dar și în rândul lumii artistice și culturale.”
___
„Am trecut prin mai multe variante de nume și ne-am oprit la Sofia Nădejde din mai multe motive. În primul rând, scrierile ei din urmă cu mai bine de o sută de ani ridicau niște probleme actuale și astăzi legate de relațiile de putere între femei și bărbați. Am considerat că ar fi important să recuperăm scrierile ei măcar pentru un început al unei istorii a feminismului în România.”
___
„Alegerea acestui nume este totodată și un statement: la fel cum personalitatea Sofiei Nădejde merită și trebuie descoperită, la fel și literatura scrisă de femei și contribuția scriitoarelor la dezvoltarea literaturii române merită să fie descoperite și valorizate.”
Noutățile ediției de anul acesta ___
Anul acesta, Gala Premiilor Sofia Nădejde face parte dintr-un program mai amplu, Zilele Sofia Nădejde, care vor debuta pe 4 și 5 noiembrie, la București și Brașov, cu o lectură urmată de un dialog cu scriitoarea Nausicaa Marbe.
___
În plus, în cadrul evenimentului de decernare a premiilor, pe lângă faptul că vom avea ocazia să cunoaștem câteva dintre autoarele contemporane despre care, cel mai probabil, multe dintre noi nici nu am auzit, va fi lansată o colecție cu textele Sofiei Nădeje, până de curând disponibile publicului doar în arhive - "Despre creierul femeii și alți demoni. Antologia textelor publicistice ale Sofiei Nădejde".
Nominalizări 2019 ___
Juriul de anul acesta, din care fac parte Grațiela Benga, Cosmin Ciotloș, Bogdan Coșa, Mihai Iovănel, Andreea Mironescu și Adriana Stan, a ales din cărți apărute între decembrie 2018 și septembrie 2019, urmând ca volumele apărute după această dată să intre în competiție pentru ediția următoare a Galei

___
Aruncă-ți un ochi să descoperi care sunt autoarele nominalizate anul acesta la poezie, proză și debut, și... ne vedem acolo!
Don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.