Irina Munteanu

25 februarie 2019

Premiile Oscar 2019: momente memorabile 

Noaptea trecută a avut loc cel mai așteptat eveniment al anului din cinematografie: Gala decernării Premiilor Oscar. 


Chiar dacă ediția de anul acesta s-a desfășurat fără gazdă (și poate din acest motiv nu a fost tocmai cea mai antrenantă), a avut însă momentele sale cheie.


De la victorii îndelung așteptate la staruri în plină ascensiune, am ales câteva momente cheie din seara ceremoniei.


Adam Lambert și Queen au cântat în deschidere

În lipsa monologului de 15 minute susținut de gazda ceremoniei, Academia a avut alte planuri: un concert rock susținut de membrii trupei Queen și Adam Lambert ca un omagiu adus lui Freddie Mercury.


Moment care a ridicat în picioare sala și a trezit în Javier Bardem o euforie cu care nu ne familiarizasem până acum.

De trei ori... gazdă?

Pentru scurt timp a existat totuși o gazdă, în formula trio-ului perfect: Maya Rudolph, Amy Poehler și Tina Fey. „Vom sta aici puțin mai mult, cât să creadă mâine USA Today că noi am găzduit ceremonia”, a spus Fey. Nu ar fi fost rău!

Alfonso Cuaron a fost prevăzător și a pregătit trei discursuri diferite pentru fiecare Oscar pe care l-a câștigat (cel mai bun film străin, cel mai bun regizor și cea mai bună cinematografie).


Spike Lee, omul serii

Dreptatea a fost făcută, iar regizorul Spike Lee a obținut în sfârșit Oscarul (cel mai bun scenariu adaptat). Dar cum lucrurile nu merg întotdeauna așa cum ne-am dori, la anunțarea câștigătorului pentru cel mai bun film („Green Book”), Lee s-a arătat vizibil deranjat de rezultat, ba chiar a încercat să părăsească sala, însă fără succes.

„Să nu cumva să porniți cronometrul”, și-a început Spike Lee discursul. Regizorul american a vorbit despre sclavie și „cei 400 de ani de când strămoșii lui au fost luați cu forța din Africa și aduși în Jamestown, Virginia”, a profitat de ocazie să îndemne publicul să se mobilizeze în 2020 la vot și să facă alegerea morală, amintind în același timp de filmul său celebru „Do The Right Thing”.



Spike Lee i-a adus de asemenea un omagiu prietenului său Prince, de la moartea căruia se împlinesc în curând trei ani. Regizorul a purtat o ținută de culoare purpurie și un pandativ cu simbolul identității cântărețului.

Femeile afro-americane au făcut istorie

După ce în 2015 hashtagul #OscarSoWhite a început să ia amploare, Academia a început și ea să facă pași mici către diversitate. 2019 a fost anul în care femeile afro-americane din spatele filmelor au fost răsplătite cu premiul Oscar pentru prima dată în ultimii zeci de ani.

În vreme ce Ruth E. Carter a câștigat Oscarul pentru cel mai bun design de costume („Black Panther”), colega ei, Hannah Beachler (foto), a devenit prima femeie de culoare care a câștigat vreodată Oscarul pentru cea mai bună scenografie.


Lady Gaga și Bradley Cooper

Chimia dintre cei doi în timp ce au interpretat la pian piesa „Shallow” a eclipsat pentru câteva minute întreaga ceremonie. Iar la final au câștigat Oscarul pentru cea mai bună piesă originală („A Star is Born”).

Olivia Colman, favorita tuturor

Nu poți să te superi pe Olivia Colman că ți-a luat de sub nas Oscarul, nici măcar dacă ești Glenn Close (în special după ce îți mărturisește cu lacrimi în ochi că ai fost întotdeauna modelul ei). Ok, poate doar dacă ești Melissa McCarthy (ți-am văzut privirea!). 

Ne doream un discurs din partea actriței britanice și am primit cel mai simpatic moment din întreaga ceremonie. Deși nu era de așteptat să câștige, având în vedere competiția (Glenn Close, Lady Gaga), după primele cuvinte, Olivia Colman a devenit rapid favorita tuturor. 


Girl Power!

„Nu pot să cred că un film despre menstruație a primit Oscarul!”, a spus Rayka Zehtabchi în timp ce accepta trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj documentar, „ Period. End of Sentence”. Dome Shi, regizoarea câștigătoare pentru scurtmetrajul animat „Bao”, le-a transmis și ea tinerelor „să nu le fie frică să își spună povestea”.

Marele câștigător, „Green Book”, a stârnit un val de controverse

„Green Book” a fost surpriza serii. Deși vorbește despre rasă, filmul a fost acuzat că este părtinitor rasei albe, inclusiv de către familia lui Don Shirley, protagonistul peliculei. Nici în culise nu a dus lipsă de controversă: de la tweet-ul din 2015 al lui Nick Vallelonga prin care îl sprijinea pe Donald Trump, până la comportamentul neadecvat al regizorului în relațiile sale din trecut.


Nici faptul că la final i-au dedicat trofeul lui Carrie Fisher nu a ajutat prea mult și nici nu a convins publicul de pe Twitter.

That's all, folks!


Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.