

Pe 4 și 5 iunie, a avut loc primul nostru pop-up store:
A fost un weekend cu shopping vintage și preloved, muzică și tot felul de întâlniri cu prietenii și colaboratorii Glamour care ne-au bucurat.
Timp de două zile am discutat despre moda sustenabilă, am primit sfaturi utile și am avut ocazia să ne reparăm hainele deteriorate în cadrul workshop-ului DON'T SAY GOODBYE YET powered by Hello H&M Member. Octavia Chiru, designerul desemnat de H&M pentru a coordona workshop-ul, a găsit soluții pentru piesele aduse de vizitatori spre a fi salvate și a oferit pe tot parcursul weekend-ului sfaturi de bună întreținere a hainelor.

La finalul Preloved, am stat de vorbă cu Octavia despre workshop-ul DON'T SAY GOODBYE YET powered by Hello H&M Member, despre soluții la îndemână pentru repararea hainelor acasă și alte idei și sfaturi care ne vor ajuta să ne păstrăm în stare bună piesele preferate cât mai mult timp.

Q: Octavia, cum a fost pentru tine workshop-ul DON'T SAY GOODBYE YET?
O: A fost o primă dată pentru mine, am avut ocazia să susțin personal un workshop și să dăruiesc din experiența mea, de obicei eram de cealaltă parte, cea care participă.
Momentul a fost tare plăcut, cu oameni calzi și doritori să își salveze piesele dragi lor, de care nu vor să se despartă sau piese vestimentare pe care și-au dorit sa le anime cu un strop de culoare sau cu o tușă personală. Mă bucur că am avut ocazia să ajut și cel mai mult m-a încântat faptul că a fost un workshop interactiv, unde am putut lucra împreună cu participanții, astfel am schimbat idei, am povestit și am creat legături.

Q: Ce piese ai reparat și cât de grav au fost deteriorate?
O: La workshop am cosmetizat piese începând cu un T-Shirt, apoi am avut și piese mai complexe precum o puffer jacket. Hainele au avut pete, arsuri de la fierul de călcat ori uzură de purtare și, inevitabilă, de timp. Unele piese chiar au fost provocări, la care am răspuns cu brio alături de participanți.

Q: Vorbește-ne puțin despre conceptul de visible mending care a prins avânt în ultima vreme.
O: E vorba despre conceptul în care îmbrățișăm cusăturile vizibile, pe care de obicei dorim să le ascundem: patch-uri, petice de cusături orizontale și verticale făcute de-a lungul zonei deteriorate a produsului, peste o gaură, pată etc. sau chiar se adaugă o bucată de material cusută ca detaliu pe țesătură.

Acestea oferă un aspect unic, manual, pe care eu mi-l doresc în fiecare piesă creată, așa mă simt mai aproape de produs și mai ales de persoana care l-a confecționat în care a înșirat povești și emoții.
Q: Ce ar trebui să conțină o trusă basic de salvare a hainelor pe care să o avem acasă?
Ace de diferite dimensiuni pentru a acoperi cât mai multe țesături, papiote de ațe într-o gamă largă de culori, o foarfecă bună pentru croitorie pentru a putea tăia materiale textile și o foarfecă mică pentru detalii.

Iar un life saver este stick-ul pentru îndepărtarea petelor care te scapă imediat de o pată proaspătă, atunci când este mult mai ușor de îndepărtat. Recomand să fie purtat în geantă, pentru că nu ocupă mult loc și ajută în situațiile neplăcute.
Q: Ai câteva tips & tricks pentru cei care doresc să își repare acasă piesele deteriorate?
Hmm... aș începe cu petele, pe acestea vă sfătuiesc să le îndepărtați cât mai repede, înainte să se adâncescă în țesătură. De preferat este să nu așteptați până ajungeți acasă, folosiți stick-ul de pete, despre care spuneam mai devreme sau folosiți apă și o bucată de material ce nu lasă scame.
Cât despre deteriorarea propriu-zisă a țesăturii recomand petice din material textil (se cos cu ușurință de mână), nasturi de detaliu ce pot acoperi anumite suprafețe după ce se coase zona afectată ca să nu se extindă.

La workshopul DON'T SAY GOODBYE YET powered by Hello H&M Member de la Preloved a participat și colega noastră Mădălina. Ea a adus o jachetă aurie pe care a călcat-o la o temperatură mai mare decât suporta materialul, iar Octavia i-a oferit soluția de a pune un patch din dantelă peste porțiunea de material afectată. Ne-a împărtășit și ea câteva sfaturi pe care le-a primit la workshop.
Înțelepciunile le-am aflat de la Octavia: pentru o țesătură care a fost arsă cu fierul de călcat cea mai bună variantă este ca zona să fie întâi cusută delicat cu o ață în nuanță similară, astfel încât diferența să fie insesizabilă. Apoi se poate aplica un patch funny, o bucată de dantelă sau un petic dintr-un alt material. Se cos marginile manual dacă noua țesătură este una dantelată sau se recurge la mașina de cusut în celelalte cazuri. Apoi se calcă zona.


susținut de
partener
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.