



Despre risipa alimentară în România
Episodul 1
plan b



Poate suna copleșitor, dar o bună parte din mâncarea noastră ajunge zilnic la gunoi
În Uniunea Europeană,
89 de milioane de tone
de alimente sunt
aruncate în fiecare an
Dintre care
5 milioane de tone
doar în țara noastră*




Fiecare dintre noi risipește, în medie,
353 de grame de hrană pe zi
adică o masă completă
România se clasează
pe locul 9
în clasamentul risipei din UE*
* conform unui studiu desfășurat în iunie – septembrie 2020, de cercetători din patru universități din România, Macedonia de Nord, Republica Moldova, cu sprijinul Food Waste Combat.





pur și simplu fructele și legumele cumpărate în exces sau resturile de la o masă, trebuie să înțelegem ce impact are un astfel de gest și cum putem să acționăm mai conștient și mai responsabil.
Înainte să aruncăm








înseamnă un cumul de resurse – naturale (sol, apă), umane, financiare (cheltuieli pentru producerea și transportul acestora), pierderi de energie și nu în ultimul rând, de timp – iar ajunse deșeu, au efecte distrugătoare asupra mediului înconjurător.
Alimentele pe care le aruncăm





mâncarea se îmbină cu deșeurile deja existente și începe să se descompună, degajând emisii puternice de gaze cu efect de seră și contribuind astfel la încălzirea globală.
Odată aruncată la gunoi,




Lidl România a contribuit încă din 2016 la fondarea primei Bănci pentru Alimente în București? Această organizație nonprofit colectează gratuit de la donatori (agenți economici, firme, producători agro-alimentari) bunuri de consum care și-au pierdut valoarea comercială și le distribuie către persoanele în nevoie și grupurile vulnerabile.
Știai că...




Și tot de atunci, susține dezvoltarea rețelei de Bănci pentru Alimente și continuă să fie partenerul ei. Astfel, după ce au fost inaugurate încă opt bănci de alimente – în Cluj, Roman, Oradea, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați –, Lidl România a ajutat și la înființarea Federației Băncilor pentru Alimente din România, în 2020.


Pe lângă produsele colectate cu ajutorul clienților, Lidl România trimite constant produse către Băncile pentru Alimente (produse bune pentru consum care din diverse motive și-au pierdut valoarea comercială).







Iar pentru că fiecare efort contează, clienții au posibilitatea să se implice și să doneze produse alimentare în cadrul campaniilor de colectare organizate de Paște și de Crăciun în magazinele Lidl România.






au fost donate la ultima campanie de colectare din perioada aprilie-mai 2021
31 de tone de alimente
Rezultatele?





stocurile cu atenție și are grijă ca volumul de produse care poate deveni deșeu să fie minim.
În plus, Lidl România își planifică





clienții Lidl România au posibilitatea să cumpere anumite fructe și legume la prețuri mai mici față de restul zilei.
Produsele cu termen de valabilitate scurt sunt semnalizate la raft și reduse cu
iar seara, cu două ore înainte de finalizarea programului,
30%





Și, astfel încât cercul să fie complet, ai acces oricând la rețete responsabile, din care te poți inspira,
la sfaturi de organizare a listei de cumpărături sau a meniurilor zilnice și la multe alte recomandări de reducere a risipei alimentare la tine acasă, pe site-ul
lidl.ro.



Articolul pe care tocmai l-ai citit face parte din „Plan B”, o inițiativă de combatere a risipei alimentare inspirată de Lidl România și realizată de Glamour.
În următoarele episoade te vom înarma cu informații cheie care te vor ajuta în mod real să-ți îmbunătășeti felul în care consumi, păstrezi și te bucuri de mâncare.









Vei învăța cum să faci o planificare alimentară corectă
Pentru a ști exact cât să gătești, cum să conservi alimentele prin metode tradiționale, ce să faci cu resturile comestibile și cum să mărești durata de viață a alimentelor tale astfel încât să te bucuri de ele cât mai proaspete. Stay tuned!
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.