




Cum să faci o planificare alimentară eficientă
Episodul 2
plan b




Din fericire există o metodă eficientă prin care poți face asta, iar ea poartă numele de planificare alimentară.
Când vine vorba despre risipă alimentară, în teorie lucrurile ar trebui să fie simple:
cu cât cumperi mai ECHILIBRAT, cu atât șansele de a risipi sunt mai mici



însă este nevoie de ceva organizare. Așa că dă bookmark acestor stories – avem mai multe idei demne de pus în practică!
– salvezi mâncare, timp și bani –
Avantajele unei planificări alimentare sunt imense





Știi legumele pe care le-ai uitat în frigider?
Când planifici o masă încearcă să începi cu alimentele pe care le ai deja.
Transformă-le în supe cremă și piureuri!



Înainte să pornești la cumpărături (cu lista făcută!), verifică-ți cu atenție frigiderul, congelatorul și cămara. S-ar putea să găsești produse de care ai uitat sau care se apropie de expirare, iar asta te va ajuta să-ți reevaluezi necesitățile și să cumperi doar ingredientele lipsă din preparatele tale.






Planifică mai des mese cu ingrediente care pot fi folosite de două ori.
De exemplu, o porție mai mare de carne tocată poate fi folosită într-o seară pentru spaghete, iar în următoarea pentru niște chiftele.



Setează săptămânal mese tematice
Asta te va ajuta să-ți structurezi mai bine mesele săptămânale.
Dacă nu ți-e întotdeauna ușor să vii cu rețete noi, poți să transformi câte o zi pe săptămână într-una tematică. Poate lunea să nu mănânci carne sau vinerile să fie pentru pizza?




Nu uita, uneori chiar și planificarea poate fi în exces. Încearcă să nu planifici mai mult de cinci sau șase mese – s-ar putea să ți se schimbe planurile între timp (vei lua cina în oraș sau vei comanda prânzul) și vei ajunge să risipești alimentele cumpărate.
Lasă loc pentru serile spontane



Inspiră-te din rețetele responsabile Lidl România pentru a pune și mai bine în valoare alimentele pe care le-ai cumpărat, fără să faci risipă.
Acum că ți-ai făcut o idee despre cantitatea de alimente de care ai nevoie, e momentul să-ți pui în acțiune creativitatea.



o inițiativă de combatere a risipei alimentare inspirată de Lidl România și realizată de Glamour. În următoarele episoade te vom înarma cu informații cheie care te vor ajuta în mod real să-ți îmbunătățești felul în care consumi, păstrezi și te bucuri de mâncare.
ACESTA A FOST EPISODUL 2 DIN „PLAN B”,




țara care se poziționează pe locul 9 în clasamentul risipei din UE, conform unui studiu desfășurat în perioada iunie – septembrie 2020 și realizat de Food Waste Combat.
Și nu uita să citești și primul articol din seria Plan B în care îți explicăm cum arată risipa alimentară în România,
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.