



Cum să conservi corect alimentele pentru a evita risipa alimentară
Episodul 3
plan b



Când sunt folosite corect, refrigerarea și congelarea sunt două dintre cele mai la îndemână practici care prelungesc durata de viață a alimentelor tale.
Dar ce ar fi dacă ai încerca să prepari o dulceață sau să pregătești niște borcane cu murături?








sunt câteva dintre metodele eficiente prin care poți reduce risipa alimentară, în timp ce te bucuri de tot felul de bunătăți. E timpul să le pui și tu în practică.
Murarea, deshidratarea sau congelarea





Pâinea, unul dintre alimentele care ajung cel mai des la gunoi, poate fi congelată și păstrată proaspătă mai mult timp. Trucul este să o tai înainte – în felul acesta o vei putea decongela rapid (poți să adaugi feliile direct în prăjitor) și vei consuma doar atât cât ai nevoie.
prelungește durata de viață a alimentelor
Congelarea






Înainte ca verdețurile pe care le-ai cumpărat să se usuce, pune-le în tavă, toarnă ulei de măsline și depozitează-le în congelator. Procedează la fel cu orice cantitate mică de ingrediente – condimente, resturi de lichide: pastă de roșii, stock de legume, lapte de cocos, vin etc.
Tava pentru cuburi de gheață, un recipient util in congelare



Un mix delicios de legume pentru ciorbele tale preferate sau unul de fructe pentru un mic dejun sănătos?
Deshidratarea este una dintre cele mai simple și puțin costisitoare metode de a conserva fructele și legumele pe care nu apuci să le consumi sau pe cele de sezon de care vrei să te bucuri tot anul.
Deshidratarea








Pentru a le usca, un deshidrator îți va ușura munca foarte mult, dar la fel de bine te poți folosi de un cuptor sau le poți lăsa la soare, timp de câteva zile, până se deshidratează.
Roșiile, de exemplu, se vor dovedi o delicatesă în orice formă ai alege să le consumi.




În saramură sau în oțet, murăturile sunt un mod de conservare a alimentelor pe care îl poți introduce ușor în rutina ta. Pentru murăturile în saramură, asigură-te că folosești sare grunjoasă neiodată, iar pentru cele în oțet, alege oțet de minimum 6-9°.
De ce să arunci o legumă dacă ea poate fi murată?
Murarea






Așa că dă o șansă pepenilor verzi (celor de mici dimensiuni care se pot mura) și fă-ți provizii de mere, pere, gutui și struguri.
Nu te limita doar la legume – fructelor le stă bine și în borcanele de murături, nu doar în dulcețuri și gemuri.




Și pentru că am menționat fructele, pe cele care și-au pierdut prospețimea le poți transforma în compoturi, dulcețuri și alte gustări delicioase, evitând astfel risipa de alimente.
Nu e dificil deloc: tot ce trebuie să faci este să sterilizezi borcanele, să fierbi fructele, să adaugi zahăr și să le depozitezi corespunzător.
Conservarea fructelor





Mai multă inspirație pentru mesele tale
găsești și pe site-ul Lidl România, unde te așteaptă rețete responsabile și idei fără risipă.



o inițiativă de combatere a risipei alimentare inspirată de Lidl România și realizată de Glamour. În următoarele episoade te vom înarma cu informații cheie care te vor ajuta în mod real să-ți îmbunătățești felul în care consumi, păstrezi și te bucuri de mâncare.
ACESTA A FOST EPISODUL 3 DIN „PLAN B”,




și cât de eficientă poate fi planificarea alimentară în combaterea acesteia.
Citește și primele două articole din seria „Plan B”, în care îți explicăm cum arată risipa alimentară în România
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.