



Cum depozităm corect alimentele pentru a le prelungi durata de viață?
Episodul 5
plan b





Alteori ni se pare că fructele și legumele nu mai pot fi consumate doar pentru că și-au schimbat înfățișarea.
Există numeroase motive pentru care atât de multă mâncare este aruncată în întreaga lume
Uneori nu ajungem să consumăm alimentele pe care le avem înainte ca acestea să se altereze.







În acest fel, nu vei mai cumpăra mâncare în exces și chiar vei prelungi durata de viață a celei deja existente, evitând problema risipei.
Primul lucru de reținut? Modul în care depozitezi alimentele în frigider, congelator sau cămară te va ajuta să îți faci o idee exactă despre cantitatea de produse pe care o ai.






Pe ușa frigiderului, cea mai caldă secțiune, pot sta în siguranță sticlele cu apă sau suc, sosurile, condimentele și dulcețurile.
Obișnuiești să lași ouăle și cutia de lapte pe ușa frigiderului? Cel mai bun loc pentru lapte, brânzeturi proaspete, ouă sau unt este raftul de sus.
Frigiderul



Raftul din mijloc sau raftul anti-risipă îl poți dedica mâncării gătite.
Fiind cel mai ușor de observat atunci când deschizi frigiderul, îl va face ideal pentru alimentele care trebuie consumate cu prioritate.
Pe raftul de jos, cel mai rece dintre toate, poți păstra carnea crudă (separată de restul alimentelor în recipiente proprii), produsele din carne și legumele tari.






Verdețurile au și ele nevoie de îngrijire specială – păstrează-le în apă, cu frunzele acoperite cu un șervețel de hârtie, pentru a le menține proaspete cât mai mult timp.
Lada frigiderului este destinată legumelor și fructelor, dar atenție la cele din urmă: fructele se țin în frigider abia după ce se coc mai tare, altfel riști să le strici textura.




Are puterea de a opri timpul pentru alimentelele tale, astfel încât mâncarea congelată corect să poată fi consumată în siguranță.
Asigură-te că folosești pungi resigilabile și caserole din sticlă pe cât posibil, și că separi mâncărurile gata preparate în porții pentru o singură masă.
Congelatorul





Uite aici o listă pe care să o consulți mereu când ai îndoieli: cașcavalul, ouăle gătite, salata, ceapa verde și roșiile, sosuri, lapte, smântână sau iaurt și cartofii cruzi.
De evitat în congelator?




Este locul în care alimentele pot fi depozitate cu succes, fără să se altereze, atât timp cât urmezi câteva reguli simple.
Dacă plănuiești să consumi fructe și legume în următoarele zile, pe multe dintre ele le poți păstra în cămară sau pe blatul de bucătărie.
Cămara




Pe de altă parte, poți să folosești procedeul și în avantajul tău, mai ales dacă ai un avocado care nu e încă gata de consum.
Dacă nu vrei însă să accelerezi coacerea fructelor, depozitează-le separat – merele, caisele, piersicile sau bananele produc etilenă, un gaz care poate face ca fructele din jur să se strice mai repede.






Separat trebuie depozitate și ceapa și cartofii, în afara frigiderului, într-un loc întunecat.
Contrar obiceiurilor noastre, castraveții și roșiile se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, dar fiind sensibili la etilenă, castraveții trebuie ținuți separat de roșii și de banane





Cât timp cămara este uscată și bine aerisită, aici poți păstra făina, zahărul, pastele uscate, cerealele, orezul sau borcanele bine sigilate.
Nedesfăcute, astfel de produse pot fi păstrate timp de șase luni sau trei luni, din momentul în care au fost desfăcute.



o inițiativă de combatere a risipei alimentare inspirată de Lidl România și realizată de Glamour. În episoadele anterioare ți-am arătat cum să faci o planificare alimentară corectă, cum să conservi alimentele prin metode tradiționale, ce să faci cu resturile comestibile și cum să mărești durata de viață a alimentelor.
ACESTA A FOST EPISODUL FINAL DIN „PLAN B”,




– de la rețete responsabile, la sfaturi și recomandări de eficientizare a consumului, pe toate le găsești pe website-ul Lidl România și paginile de social media
Între timp, te invităm să rămâi la curent cu restul modalităților creative prin care poți să reduci risipa alimentară la tine acasă
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.