Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

De Irina Munteanu

Pixy Liao răstoarnă rolurile tradiționale de gen

INTERVIEW

De peste 16 ani, artista Pixy Liao inversează rolurile de gen și explorează posibilitățile alternative ale relațiilor heterosexuale. În imaginile ei, Pixy și Moro, partenerul ei, își schimbă rolurile de putere în cadre intime, atent regizate, care amintesc cu umor de ce e important să chestionăm normativul cultural și social.

Fotografiile lui Pixy pot fi văzute pentru prima dată în România la 2/3 galeria, în cadrul expoziției „The woman who clicks the shutter” (8 martie - 23 aprilie). Ocazie bună să vorbesc cu artista despre munca ei, semnificațiile din spatele seriei ongoing „Experimental Relationship” și dinamica relației ei personal-artistice cu Moro. P.S.: dacă pe 8 martie ai ocazia să participi la vernisaj în prezența artistei, pe 9 martie Pixy va oferi un tur al expoziției urmat de o discuție cu publicul.

Pixy, ce Ne poți spune despre prima ta expoziție în România?

Mă bucur să expun pentru prima dată în România la 2/3 galeria. Am selectat, alături de Claudia (n.red.: Claudia Retegan, fondatoarea galeriei și curatoarea expoziției), 10 lucrări din proiectul „Experimental Relationship” și altele conexe, create în colaborare cu partenerul meu Moro. Expoziția e și o rememorare vizuală a vieții noastre împreună, de când ne-am cunoscut și până în prezent.

Ai început seria „Experimental Relationship” în 2007, când l-ai întâlnit pe Moro. Cum ai ales titlul și în ce fel continuă să fie prezentă ideea de experiment?

L-am cunoscut pe Moro în facultate și ne-am mutat împreună în Statele Unite. La început, fiind cu cinci ani mai mic decât mine și originar din Japonia, țările noastre natale neavând cea mai prietenoasă relație, l-am privit ca pe un partener neconvențional. În același timp, mă bucuram de noua noastră relație care era diferită de tot ce experimentasem sau știam până atunci. Așa că m-am gândit să o tratez ca pe un experiment, să văd cât de mult durează.

Iar pentru că nu era un partener stereotipic, am vrut să testez cât de dispus e publicul să accepte un alt tip de relație. Pentru mine, proiectul „Experimental Relationship” e un caiet în care îmi notez gândurile despre relații – uneori exagerate, alteori pe jumătate amuzante, pe jumătate serioase. Fiecare fotografie e un mini-experiment atât pentru noi, cât și pentru privitor.

Sunt curioasă și ce ai învățat în tot timpul ăsta – despre tine, despre relația voastră sau despre relații în general.

Aș spune că nu mă cunoșteam prea bine înainte să încep proiectul. Am crescut în China, unde relațiile heterosexuale sunt foarte uniformizate și adesea formate dintr-o femeie tânără și un bărbat mai în vârstă, care are mai multă experiență și mai mulți bani decât ea, și joacă rolul de protector al femeii. Nu mi-a surâs niciodată ideea unei astfel de relații, dar în același timp nici nu știam ce altceva aș fi putut să fac. Până l-am întâlnit pe Moro și am început să ne fotografiez împreună.

Atunci am realizat că există o parte din mine dispusă să dețină puterea în relație. Însă ce am învățat de-a lungul timpului e că relațiile sunt complicate, complexe și într-o continuă schimbare. Când trăiești alături de cineva atât de mult timp, crești și îmbătrânești alături de acea persoană. Rolurile noastre se schimbă, noi ne schimbăm. O relație înseamnă reciprocitate și trebuie să renunțăm la anumite lucruri pentru a primi altele. Cel mai complicat, și probabil cel mai important, e să păstrezi un echilibru.

Pe lângă fotografie, tu și Moro aveți și o trupă împreună, PIMO. Se influențează una pe cealaltă, cum ai descrie dinamica artistică dintre voi?

Moro este muzician și compozitor, eu nu pot decât să cânt și să scriu câteva versuri. În trupa noastră, rolurile sunt complet diferite. Moro devine liderul, el regizează lucrurile. Cred că e un mod de a ne balansa relația. Când scrie, Moro o face de obicei din punctul lui de vedere sau din al nostru, dar o mai face și imaginându-și că versurile vin de la ultra ego-ul meu din fotografii, un fel de dominatrix sau conducătoare a unui cult. E foarte fun și mă inspiră și pe mine în practica mea.

Fotografiezi atât acasă, cât și în locuri noi, care nu îți sunt încă familiare – te influențează în vreun fel spațiul?

Ador spațiile în care fotografiez. Fac cercetări întotdeauna înainte să călătoresc și e important pentru mine să găsesc locuri în care ne-aș putea vizualiza trăind. Trebuie să arate ca și când urmează să se întâmple ceva acolo. Spațiile noi mă ajută să îmi imaginez că trăim o viață fictivă într-un univers alternativ.

Îmi place cum lași uneori să se vadă în fotografiile tale declanșatorul aparatului de fotografiat. Care a fost intenția ta, ce semnificație are indiciul pe care îl lași?

La început îl lăsam întotdeauna pe Moro să facă fotografiile pentru că butonul declanșatorului era prea greu pentru mine să îl apăs. Am realizat apoi că ar putea să fie un element cu semnificație în fotografiile noastre – arată cum au fost făcute fotografiile și că au fost făcute de Moro. Deci, într-o măsură are și el control.

Cu timpul, declanșatorul s-a mutat la mine, eu apăs butonul. Asta pentru că am început să mă antrenez și să prind putere. Sunt foarte mândră de mine că pot să-mi fac singură fotografiile și când se întâmplă asta înseamnă de obicei că eu dețin puterea.

Cum e pentru tine să fii atât fotograf, cât și model în fotografiile tale?

Să fiu sinceră, nu e ușor. Mă încurcă mereu că nu pot să văd fotografia în timp ce o fac. Nu pot decât să mi-o imaginez și să sper că o să iasă bine. În felul acesta apar multe eșecuri, dar și accidente fericite. Uneori, neputând să văd ce fac m-a ajutat să surprind un cadru fix așa cum este, reflectând realitatea pe care nu o pot controla. E și un fel de lecție bună pentru mine: să accept că realitatea e diferită de ideile pe care le am în primă instanță.

Spuneai în interviuri că unele idei îți vin din picturi sau din cultura pop. E vreo imagine la care te gândești acum?

Totul depinde de ce descopăr online sau în viața de zi cu zi. Mă atrag imaginile care surprind dragostea dintre oameni și dorința unuia pentru celălalt, fie că este vorba despre cupluri gay sau heterosexuale, uneori legături dintre copii și părinți alteori dintre sportivi.

Ce subiecte te mai preocupă acum și plănuiești să le abordezi în munca ta?

Mă interesează femeile aflate în poziție de conducere. Mă gândesc mult la conducătoarele care au marcat istoria și urmăresc în prezent câteva politiciene din întreaga lume.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.