
De Andreea Grecu
»
Beauty dilemma
Pieptănatul chiar joacă un rol în sănătatea părului?
»
În spatele predicii de necontestat a părinților noștri de când eram copii, conform căreia pieptănatul zilnic este o regulă de îngrijire care nu necesită justificare - trebuie făcută și gata! - se pare că ar sta mai mult sens decât am fi bănuit noi (și ei) vreodată.
Înzestrată cu păr creț, îți poți închipui că pieptănatul a fost mereu o corvoadă. Târziu am aflat că el era și motivul din cauza căruia părul meu devenise un complex la pubertate (nu cred că e nevoie să descriu cum se înfoia după un pieptănat ca la carte, iar eu eram singura din clasă cu părul creț). Deh, predica părinților nu ținea cont și de specificul părului nostru, iar informația nu era chiar la un click distanță pe atunci.
De-a lungul anilor, peria de păr s-a pierdut pe undeva prin dulapul din baie, pe măsură ce rutina de îngrijire a părului meu a evoluat spre o variantă de adult, mai informată. Dar iată că un lucru mi-a scăpat până de curând: peria de păr poate face mult mai mult decât a descurca și stiliza părul.
Informația care m-a trimis pe această pistă:
Periatul ajută la distribuirea sebumului pe toată lungimea părului, ceea ce duce la un aspect mai hidratat și strălucitor al părului.
Are perfect sens: scalpul produce sebum, în absența căruia părul ar fi foarte fragil, uscat și tern. Acesta ar trebui să ajungă de la rădăcină pe toată lungimea firului de păr, călătorie ce în mod natural sigur ar dura mai mult decât poți sta tu cu părul nespălat. Ai ghicit - noi îl putem ajuta, prin banalul ritual al pieptănatului!
»
Alte bucurii care vin la pachet cu pieptănatul
Oferă strălucire
Dincolo de efectul distribuirii sebumului care contribuie și el la strălucire, periatul delicat (cu accent pe asta) al părului ajută la netezirea cuticulei (stratul exterior al firului de păr), ceea ce va face ca suprafața părului să reflecte mai bine lumina.
Reduce depunerile
Creând o suprafață aderentă ca orice substanță grasă, sebumul reține impurități, praf, produse de styling, care se depun pe scalp și păr între spălări și le pot afecta echilibrul, dincolo de aspect. Cu fiecare trecere a periei, putem disloca aceste acumulări, ușurând puțin și procesul de spălare.
Acționează totuși cu delicatețe - o presiune prea mare a periei nu va face decât să irite scalpul și să îl dezechilibreze mai tare decât ar fi făcut-o depunerile. Și nu uita să cureți și peria de păr regulat - unde crezi că ajung acele depuneri?
Îndepărtează firele căzute
Dacă acele câteva fire de păr rămase în perie sunt motivul care te ține departe de pieptănat, uită de asta! Cele 100-150 de fire de păr pe care este normal să le pierdem zilnic stau agățate de păr și doar îl încurcă (nu îl fac să arate mai bogat) dacă nu îl pieptănăm regulat. La un moment dat tot vor cădea!
Stimularea scalpului
Trecerea periei sau a pieptănului pe scalp este precum un mini-masaj și încurajează circulația sângelui în acea zonă, ceea ce înseamnă un aport crescut de oxigen și nutrienți, contribuind la sănătatea scalpului. Poate fi un ajutor și la stimularea creșterii părului, însă nu te aștepta la minuni.
Cum piepteni corect părul? Cu riscul de a nu spune nimic nou, insist asupra regulii de a începe cu vârfurile și a urca treptat spre rădăcini, pe măsură ce îl descurci. Dacă peria rămâne blocată, scoate-o și începe din nou de mai jos. Piaptănă-l atunci când este uscat pentru că părul ud este mult mai fragil. Excepția face părul creț care se piaptănă doar când este ud (un balsam de păr sau o mască te va ajuta și mai mult pe lungimi), cu mare grijă și cu un pieptene cu dinții rari.
Cât de des? Recomandarea generală este de a-l pieptăna de două ori pe zi, dimineața și seara (dacă te confrunți cu un păr fragil sau gras, este suficient și o singură dată). Stai departe de excese: pieptănatul prea frecvent contribuie la ruperea și căderea părului, la fel și prea multe treceri ale periei prin păr.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.