Mihai Ghiduc

Cronica săptămânii

Persoana anului, Boris și ayahuasca

_

Știrea săptămânii este că Brexitul se va întâmpla la 31 ianuarie, după victoria în alegerile din Marea Britanie a conservatorilor conduși de Boris Johnson. Actualul și viitorul premier a promis un vot pe acordul de ieșire din Uniunea Europeană până la Crăciun.

_

Oamenii lui Johnson au fost prea ocupați să sărbătorească, iar laburiștii să-l acuze, pe bună dreptate, pe liderul lor, Corbyn, că a pierdut alegerile, ca să aflăm exact cum se va întâmpla Brexit-ul și, mai ales, cum ne va afecta călătoriile la Londra și pe românii din Regatul Unit, dar va trebui să ne pregătim pentru discuții despre vize și dosare.

_

Între timp, cine are drum prin Londra și merge cu metroul, trebuie să citească această minunată poveste despre vocea care spune „Mind the Gap” în stația Embankment. Pregătește-ți o batistă.



Greta e persoana anului

_

Revista Time a declarat-o pe Greta Thunberg persoana anului 2019 pentru contribuția ei la creșterea vizibilității problemei crizei climatice și pentru felul în care i-a determinat pe tinerii din întreagă lume să organizeze manifestările „Friday for Future”.

_

Nu toată lumea a fost încântată de decizie, în frunte cu președintele Trump, care dovedește încă o dată foarte multă maturitate atunci când îi spune tinerei de 16 ani că ar trebui să lucreze la controlul mâniei și să se uite la un film cu vreun prieten. Ca și la precedenta dispută cu Trump, Greta a transformat tweet-ul acestuia în status de profil.

_

Între timp, tânăra suedeză a decis să se întoarcă acasă și s-a lovit de aglomerația din trenurile germane, celebră, se pare, dar și de sensibilitatea PR-ului Deutsche Bahn. După ce a pus pe Twitter o poză dintr-un tren în care stătea pe jos, compania s-a grăbit să-i replice că i-a găsit un loc la clasa I. Ceea ce Greta a confirmat că s-a întâmplat, de la un punct al călătoriei încolo, dar le-a dat multă apă la moară și detractorilor tinerei.







Procurorii s-au întors

_

Am început să aflăm, din nou, despre trimiteri în judecată a unor persoane publice, odată cu plecarea PSD-ului de la guvernare, o dovadă destul de clară că procurorii o lăsaseră mai moale în acea perioadă. Momentan, cazurile nu sunt unele la vârf, dar sunt interesante.

_

Niște deputați PSD din Arad sunt acuzați că luau mită de la camioanele care treceau granița spre Ungaria, fostul candidat la prezidențiale Alexandru Cumpănașu e trimis în judecată pentru că s-a declarat expert într-un proiect european fără a avea diplomă, iar fostul șef al serviciului secret al Poliției a fost reținut pentru trafic de droguri.

_

Cel din urmă caz e cel mai interesat. Într-o clinică de wellness de la marginea Bucureștiului, deținută de Gelu Oltean (polițistul), Vanessa Youness și englezul Thomas Lishman se organizau ședințe de terapie în care se consuma ayahuasca. Clinica organiza și ședințe de „detox”, ceea ce spune multe despre mambo-jumbo-ul pseudoștiințific care stătea la baza „tratamentelor” de acolo.

Discriminările de la Cluj


_

Consiliul Național pentru Combaterea discriminării i-a amendat pe organizatorii Cluj Pride pentru că, în cadrul festivalului din vară, s-a jucat o piesă de teatru în care ar fi fost defăimată religia ortodoxă. Discuția e un pic mai complicată decât atât, iar cei care au fost amendați explică de ce.



_

Între timp, Clujul ne-a dat alte motive de discuții cu un caz mult mai clar de discriminare. În autobuzele orașului au început să apară „patrule cetățenești” chitite să ne scape de colindători, ceea ce este atât ilegal, pentru că înlocuiesc poliția, cât și discriminatoriu, pentru că-i iau la țintă pe cei mai săraci dintre români. Ca să nu mai spunem că organizatorii sunt cam dubioși și asociați cu organizații extremiste.

Vlad Ursulean a adunat la un loc cazuri care dovedesc cum îi tratează unii români pe sărăci și pe romi

I I I I I



_

Dacă discuțiile generate de cazurile de mai sus nu te-au convins că românii încă au o problemă cu rasismul, poate că această poveste despre ce se întâmplă dacă niște studente se îmbracă în costume tradiționale rome și se duc să-și ia copii de la școală o va face.



Ce se întâmplă cu USR?


_

O neașteptată dispută a izbucnit în USR, după ce o membră a partidului a fost dată afară pentru că, printre altele, a vorbit despre niște probleme legate de semnăturile strânse în cadrul campaniei „Fără penali în funcții publice”. Motivul oficial ar fi fost o declarație publică a acesteia, dar cum au existat destui alți membri USR cu declarații mult mai grave care n-au pățit nimic, decizia e destul de suspectă. Peste 400 de membri USR au semnat un apel în care cer să se revină asupra deciziei.



Bucureștiul văzut din cer


_

NASA a publicat o fotografie cu Bucureștiul, văzut din Stația Spațială Internațională aflată la 423 de km distanță, în spațiu. Lipsa apei calde și aglomerația de Crăciun nu e atât de vizibilă.


Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.