
Ioana Ilie
26 februarie 2019
„Period. End of Sentence.”, un documentar câștigător la Oscar pe care merită să-l vezi
Nu mai este un secret pentru nimeni că, de-a lungul anilor, premiile Oscar nu au urmărit, în distribuția nominalizărilor, o reprezentare egalitară de gen. De exemplu, în cei 91 de ani de când acest eveniment are loc, doar 5 femei au fost nominalizate la categoria „Cel mai bun regizor”.
Anul acesta, din păcate, Oscarurile s-au subscris aceluiași trend sexist cu care ne-am obișnuit, prin urmare, nominalizările pentru „Cel mai bun regizor” au fost reprezentate, din nou, doar de regizori bărbați.
O veste bună și o ocazie să privim lucrurile un pic mai optimist este premiul acordat anul acesta producției „Period. End of Sentence.”, în regia artistei iraniane Rayka Zehtabchi, la categoria „Cel mai bun scurtmetraj documentar”.
„Period. End of Sentence.” documentează stigma asociată menstruației într-o comunitate rurală din India și oferă o perspectivă de ansamblu asupra felului în care aceasta se răsfrânge zi de zi asupra adolescentelor.

Documentarul de 26 de minute, disponibil pe Netflix, urmărește un grup de femei din India care încearcă să stimuleze accesul tinerelor la igienă intimă, producând și distribuind absorbante sanitare ieftine în interiorul comunității lor.
Pe lângă faptul că subliniază nevoia acută de obiecte sanitare indispensabile, documentarul dezvăluie cifre alarmante despre impactul pe care lipsa lor îl are asupra adolescentelor: 23% dintre ele abandonează școala odată cu apariția pubertății.
„Câteva dintre momentele cele mai intense din timpul filmărilor au fost discuțiile cu femeile în vârstă din comunitate, care au trăit experiența menstruației o viață întreagă și ar fi trebuit să le-o împărtășească și adolescentelor”, a declarat Rayka Zehtabchi, regizoarea documentarului, pentru www.glamour.com.

Rayka Zehtabchi
„Însă acestea păreau să nu cunoască motivele pentru care menstruația apare lună de lună, situație care îți frânge inima. Dacă se tem atât de mult de lucrurile care le definesc ca femei, nu-mi pot imagina până unde poate să meargă această teamă.”
Cât despre faptul că este una dintre puținele regizoare nominalizate vreodată la Oscar, Rayka Zehtabchi a declarat că acest lucru ar fi bine să fie considerat unul obișnuit:
„De ce trebuie să fie ceva extraordinar? De ce ar șoca pe cineva faptul că sunt regizoare și am făcut un film despre o problemă a femeilor dintr-o țară la care nu prea ne gândim, și că filmul se bucură de atenție?”

Conform www.glamour.com, ideea unui documentar despre stigma asociată menstruației în comunitățile rurale indiene îi aparține organizației Pad Project, prima inițiativă socială care a adus acest subiect în discursul public local.
Încă din 2012, profesoara Melissa Burton a mobilizat studenți și specialiști într-o călătorie spre Kathikhera, pentru a construi aparatura necesară producției de absorbante.

Apoi, obiectivele organizației s-au îndreptat către a face cunoscută această problemă în întreaga lume, și, astfel, a apărut ideea documentarului, urmând ca ulterior regia acestuia să-i fie propusă artistei Rayka Zehtabchi.
Filmul s-a bucurat de un feedback pozitiv iar eforturile organizației nu se opresc aici. Misiunea Pad Project va continua în direcția creșterii conștientizării despre acest subiect tabu prezent în societate:
„Îmi doresc ca oamenii care văd filmul să conștientizeze că emaciparea femeilor trebuie să înceapă de timpuriu, odată cu încurajarea discuțiilor despre menstruație. Putem găsi soluții pentru accesul femeilor la o igienă de bază, dar primul lucru pe care îl avem de făcut este să spargem tabuul", a declarat Rayka Zehtabchi.
„Îmi mai doresc ca oamenii să înțeleagă că documentarul nu se adresează doar bărbaților, ci și femeilor. Bărbații reprezintă 50% din societate, au nevoie să vorbească despre subiect și să promoveze filmul la fel de mult ca femeile."
Sperăm că am reușit să te convingem să treci filmul pe lista celor pe care urmează să le vezi în viitorul apropiat. Și dacă am obținut să-ți captăm interesul și asupra temei pe care o abordează, îți mai vindem un pont.
Începând din 2018, există o inițiativă similară și în București. Pe Stop este un proiect 100% voluntar, prin care un grup de femei colectează și distribuie produse de igienă intimă femeilor fără adăpost sau femeilor cu venituri insuficiente din București.
Inițiativa are nevoie de sprijin voluntar pentru promovarea campaniei. Află cum poți contribui în linkul disponibil aici.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.