
Ioana Ilie
26 martie 2019
Pentru ce luptă feministele în prezent, de jur împrejurul lumii
În ultimii ani, mișcarea feministă a devenit tot mai amplă și a îmbrăcat diverse forme, în încercarea de a întâmpina problemele specifice cu care se confruntă femeile din diferite colțuri ale lumii.
Pentru că luptele și solidaritatea femeilor mi se par emancipatoare, am făcut un scurt research și am adunat la un loc câteva mize feministe globale.
Ghid mi-a fost articolul „What Young Feminists Around the World Are Fighting for”, publicat de Bettina Baumann în Deutsche Welle, alături de informații despre mișcări feministe de jur împrejurul lumii pe care le-am păstrat de-a lungul timpului.

Germania
Violența asupra femeilor este o problemă socială gravă la nivel global, indiferent de statutul civil, etnia, religia, categoria socio-economică sau originea acestora. Din păcate, acest fenomen este extrem de prezent și în Germania, unde cifrele făcute publice de către autorități arată că la fiecare două zile, o femeie este ucisă de partenerul ei.

Pentru că mass-media au un rol important în perpetuarea stereotipurilor și miturilor asociate violenței, în 2015 a fost înființată asociația „Gender Equality Media e.V”, care dezvoltă proiecte axate pe îmbunătățirea calității presei din Germania și a modului în care aceasta reflectă cazurile de violență locale.
„Pe noi ne interesează ca violența asupra femeilor să nu fie trivializată în materialele de presă prin folosirea unui limbaj neadecvat. Altfel spus, ne dorim ca o crimă să fie prezentată întocmai ca o crimă și nu drept „dramă din gelozie”, a declarat Penelope Kemekenidou, una dintre membrele asociației, pentru publicația Deutche Welle.
„Cei care atenuează violențele prin intermediul limbajului le legitimează, răsturnând întregul nostru sistem de valori. În cadrul workshop-urilor pe care le organizăm cu diferite organizații, edituri sau redacții, ne concentrăm asupra articolelor cu tentă sexistă și încercăm să găsim soluții pentru a evita genul acesta de abordări”, a mai adăugat ea.

Guatemala
În Guatemala, violența asupra femeii îmbracă forme multiple, iar mișcările pentru combaterea acestui fenomen întâmpină dificultăți din cauza stereotipurilor și prejudecăților existente în societate, dar și pentru că majoritatea deciziilor politice sunt, încă, justificate prin argumente religioase.

Guatemala se află pe locul 1 mondial, alături de Mexic, în ceea ce privește incidența crimelor asupra femeilor, maternitatea timpurie în rândul adolescentelor este extrem de prezentă, educația sexuală nu face parte dintre materiile studiate în școală, iar avortul este interzis.
Rebecca Lane este una dintre feministele care luptă pentru îmbunătățirea calității vieții femeilor din Guatemala. Ea a declarat pentru publicația Deutche Welle că a ales să lupte împotriva opresiunii prin muzica pe care o compune: „Prin muzică rap și hip-hop poți vorbi deschis despre experiențele proprii și le pui, astfel, în lumină.
Prin trupa de rap pe care am înființat-o în 2014, „Somos Guerreras", le învățăm pe femei cum să-și construiască cântece feministe. În Guatemala, mișcarea feministă este extrem de redusă, pentru că feminismul activist îți poate pune viața în pericol, dar sunt optimistă că, la un moment dat, lucrurile se vor schimba în bine”, spune ea

India
India ocupă un loc fruntaș în lume în ceea ce privește incidența violenței sexuale asupra femeii: statisticile arată că o femeie este violată la fiecare 20 de minute, însă Organizația Națiunilor Unite estimează că cifrele oficiale nu reprezintă nici 10% din realitate.
Aranya Johar este o tânără activistă pentru drepturile femeilor din India, care folosește poezia pentru conștientizarea problemelor cu care acestea se confruntă. „Am ales pseudonimul „Brown Girl”, pentru că de mică am constatat că femeile cu pielea mai închisă la culoare se bucură de o reprezentare extrem de redusă în media mainstream.”
„Odată cu „A Brown Girls's Guide to Gender”, o poezie care a devenit virală în 2017, tot mai multe femei au început să folosească microfonul pentru a-și face cunoscute istoriile personale, pentru a-și solicita drepturile și pentru a iniția dezbateri care altfel nu ar fi ajuns niciodată subiecte de interes public.
Sper ca în viitor tot mai multe femei să dețină funcții de conducere, să aibă venituri identice cu bărbații pentru munci egale, să-și decidă singure viitorul și să lupte pentru drepturile pe care le merită.”

O altă mișcare care a luat tot mai multă amploare în India ultimilor ani este de natură eco-feministă: deși femeile sunt, de cele mai multe ori, excluse din dezbaterile asociate schimbărilor climatice și impactului pe termen lung al acestora, ele produc până la 80% din culturile alimentare care asigură hrană pentru cei care suferă de secetă, inundații sau fenomene meteorologice extreme.
Colectivul Femeilor din India promovează implicarea femeilor în elaborarea strategiilor pentru combaterea schimbărilor climatice și încurajează comunicarea și sprijinul reciproc între femeile indiene implicate în activități agricole care au ca scop păstrarea autonomiei alimentare.

Guinea
În timp ce citiți acest articol, peste 1.000 de fete în Africa, Asia sau chiar Europa sunt supuse unei operații de mutilare a organelor genitale. La nivel mondial, peste 200 de milioane de femei sunt supuse în prezent mutilării genitale, iar aproape 4 milioane de fete sunt expuse acestui risc în fiecare an.

În cele 30 de țări în care se practică cu preponderență, aproximativ 1 din 3 fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani a trecut prin această experiență traumatizantă. Acest tip de abuz asupra fetelor și femeilor este extrem de întâlnit și în Guinea: 92% dintre femei au fost mutilate genital în copilărie sau adolescență, iar 52% dintre adolescente sunt căsătorite forțat în prezent.
O organizație care luptă pentru drepturile și emanciparea femeilor din Guinea este „Club des jeunes filles leaders de la Guinée", care face presiuni asupra autorităților pentru a interveni ori de câte ori cadrul legislativ este încălcat, coordonează acțiuni de sensibilizare în rândul societății civile și asigură consiliere și sprijin direct victimelor acestui tip de violență.

Polonia
Polonia are una dintre cele mai dure legi împotriva avortului din Uniunea Europeană. În prezent, legislația poloneză permite avortul doar în cazul în care viața mamei este pusă în pericol de sarcină, în cazul în care sarcina a apărut în urma unui viol sau incest și în cazul în care testele realizate în timpul sarcinii indică o probabilitate crescută ca fetusul să sufere de o boală incurabilă sau malformații congenitale.

Cea mai amplă mișcare feministă din Polonia se concentrează pe recăpătarea dreptului femeilor de a decide cu privire la propriul corp. În 2016 a avut loc prima grevă exclusiv feminină, „prima zi de luni neagră”, desfășurată în peste 150 de orașe în care femeile au protestat față de inițiativele legislative care urmăresc restricționarea dreptului la avort.
Îar în 2017 a avut loc prima grevă internațională a femeilor pentru dreptul de a decide asupra propriului corp, în peste 60 de state. Inițiatoarele grevelor din Polonia intenționează să continue mișcările de rezistență prin acțiuni noi, care să asigure respectarea drepturilor femeilor printr-o abordare politică egalitară și progresistă.

Coreea de Sud
Mii de fotografii și filme înregistrate fără consimțământul femeilor sunt postate pe internet zi de zi în Coreea de Sud, violența sexuală online fiind un fenomen extrem de răspândit în societatea coreeană actuală.

Agresorii folosesc telefoanele mobile pentru captarea fotografiilor și a video-urilor, dar și camere ascunse în diferite obiecte pe care le poartă asupra lor.
Un studiu realizat de Organizația Avocatelor din Coreea, spune că 24,9% din abuzurile sexuale care au loc anual în Coreea de Sud implică pornografia online.
Cele mai multe camere sunt instalate în stațiile de metrou, dar și în alte locuri din oraș: autobuze, taxiuri, piscine, supermarketuri sau săli de așteptare. Multe camere sunt ascunse chiar în pantofii purtați de bărbați, pentru a capta imagini de sub fustele femeilor, dar și în spațiile private din toaletele publice.

Din estimările poliției, în perioada 2013-2017, au fost raportate peste 6.000 de cazuri de violență sexuală online, dar specialiștii spun că numărul este mult mai mare în realitate. În majoritatea cazurilor de abuz sexual, agresorii sunt bărbați, iar victimele femei.
Încă de anul trecut, zeci de mii de femei s-au solidarizat și au organizat proteste de stradă pentru a semnala abuzurile sexuale la care sunt supuse prin intermediul rețelelor virtuale și pentru obținerea unor legi coerente pentru combaterea acestui fenomen.

România
În România, majoritatea grupurilor feministe luptă pentru promovarea egalității de șanse și pentru o legislație care să sprijine femeile aflate în situații de abuz (violență domestică, violență sexuală, hărțuire sexuală, revenge porn). În prezent, numărul asociațiilor active în domeniul promovării drepturilor femeilor este în creștere, iar cauzele pentru care acestea militează merită susținere și eforturi de solidarizare.
Câteva dintre organizațiile active ale căror proiecte le urmăresc constant și le susțin sunt: Centrul FILIA, care sprijină prin activism, advocacy și cercetare, egalitatea de șanse și de gen, A.L.E.G., care a înființat primul centru dedicat victimelor violenței în familie și primul festival din România dedicat egalității de gen, Asociația FRONT, care administrează platforma Feminism România sau E-ROMNJA, prima organizație feministă din România care luptă pentru drepturile femeilor rome.

Problemele cu care se confruntă femeile din România sunt valabile, de fapt, pentru întreaga Europă de Est. Conform unui raport publicat recent de OSCE, 70% dintre cele 15.000 femei intervievate au recunoscut că au trăit cel puțin o experiență traumatizantă generată de violență domestică după vârsta de 15 ani.
Studiul a cuprins femei și tinere din Albania, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Moldova, Ucraina și Kosovo, care în proporție de 25% au mărturisit că autorii violențelor și abuzurilor sexuale sunt partenerii lor, iar în ceea ce privește violența psihică, aceștia sunt răspunzători în 60% din cazuri.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.