


Special Bond
Episodul 3
Robert Rațiu alături de Hector

Nu e deloc un secret: oamenii și patrupezii lor împărtășesc o legătură cu adevărat specială. În colaborare cu Pedigree și inspirați de misiunea lor „O lume mai buna pentru câini“, am invitat trei iubitori de animale care au adoptat un câine (sau mai mulți) să ne spună povestea lor, în trei episoade dedicate acestor legături dintre ei și prietenii lor patrupezi.

Utimul episod din serie este cu Robert Rațiu,
președinte al Asociației MozaiQ și Deputy Managing Director la 2activePR. De când a intrat în viața lui Robert, Hector, companionul lui patruped superexpresiv, îl însoțește peste tot și au devenit rapid de nedespărțit.


Pisica Margareta, un exemplar calico superb, mamă eroină si devotată la mai multe generații de pisici, un exemplu de longevitate și dedicare.
Care a fost primul tău animal de companie?
Eu nu cred în comerțul cu animale non-umane, nu cred că oamenii ar trebui să obțină foloase materiale de pe urma exploatării, în cazul acesta al vânzării de animale de companie/animale non-umane. Cred că acest sistem ar trebui reglementat de stat și aceste afaceri verificate.
Cum te-ai decis să adopți un câine și ce anume te-a motivat să o faci?

Pentru mine a avea un animal de companie înseamnă a-l salva, iar orice există în afara acestui raționament nu mă interesează și nu calific drept adopție, ci drept tranzactie. Animalele care ne așteaptă să le salvăm sunt animalele care au nevoie de noi. Iar salvatul nu înseamnă mereu adopție, înseamnă implicare civică, proteste și petiții, înseamnă susținerea unor sanctuarelor pentru animale care se chinuie să supraviețuiască.

Eu nu m-am gândit să adopt neapărat și nici nu cunosc pașii exacți, nu mă identific drept „stăpân”, ci mai degrabă drept companion. Știu ca am început să mă gândesc că vreau un câine cu ceva timp înainte să îl întâlnesc pe Hector, iar atunci când el a apărut - a fost salvat de o prietenă care l-a și botezat - l-am acceptat înainte să-l văd pentru că deja știam.



[Specialistul Pedigree ]
Vrei să adopți un câine? Iată ce trebuie să știi
Responsabilitatea adopției trebuie setată pe termen lung, iar viitorii proprietari trebuie să-și identifice cu adevărat nevoia de a adopta. Trebuie luat în calcul viața estimată a fiecărui cățel, respectiv între 8-12 ani la câinii de talie mare și 15-18 ani la cățeii de talie mică.

Este necesar să luăm în calcul nevoile reale ale animăluțului adoptat pe toată perioada vieții lui: timpul acordat zi de zi pentru socializare și dresaj, spațiul în care să trăiască fericit, bugetul necesar susținerii alimentației sănătoase, bugetul administrării vacinurilor, deparazitărilor și/sau tratamentul afecțiunilor patologice, precum și responsabilitatea pentru siguranța membrilor familiei și comunității.

Apoi, viitorul stăpân poate să facă o vizită într-un adăpost și să cunoască animalele de acolo. Adăposturile caută, de asemenea, un nivel de compatibilitate și îi ajută pe viitorii stăpâni să găsească un animăluț care să se potrivească stilului lor de viață.
spune M.V. Dr. Iulian Amza, Petcare Accelerator Specialist în cadrul Mars


Nu există zi care să nu fie perfectă datorită lui Hector. Ne place să ne trezim târziu și să ne plimbăm agale pănă la birou – unde Hector mă însoțește zilnic, colegii de la 2activePR sunt absolut minunați – după birou pornim către parc, cel mai des alături de gașca din Grădina Icoanei unde mai stăm o oră două, în funcție de câți prieteni vizitează țarcul.
Cum arată o zi perfectă alături de companionul tău patruped?

Pornim spre casă unde mâncăm și ne odihnim până la ora 22, când ne așteaptă ultima plimbare a zilei. În weekenduri încercăm să avem cel puțin două ieșiri generoase în parcuri mai mari. O zi bună este cu siguranță una în care Hector și-a consumat energia și s-a jucat fericit cu prietenii lui.
[Specialistul Pedigree]
La ce trebuie să fim atenți când vine vorba despre nutriția câinelui?
Există o nevoie de zi cu zi pentru o nutriție adaptată și echilibrată în ingrediente și nutrienți, potrivită pentru nevoile animăluțelor, în funcție de talie, vârstă, mediul în care trăiesc, activitățile zilnice. Unul dintre cele mai importante dezechilibre în nutriția câinelui este raportul dintre Calciu și Fosfor, atât la vârsta tânără (2/1), când acesta are o creștere accelerată, dar și la vârsta adultă (1/2).

Lipsa Calciului în cantitatea necesară la vârsta tânără duce la apariția de Osteofibroză, iar excesul poate genera într-o hipercalcifiere articulară cu apariția Exostozelor. Hrana specializată este o soluție nutrițională simplă și în totalitate sigură, care îi oferă câinelui tot aportul de nutrienți.
spune M.V. Dr. Iulian Amza, Petcare Accelerator Specialist în cadrul Mars
M-a surprins că m-am descoperit pe mine prin ochii lui și chiar nu mă așteptam la asta, însă acum am o reprezentare mai clară (și mai simplă) despre ce contează și ce nu, ce merită interesul și agitația și ce nu, și, mai ales, că în fiecare zi putem să alegem să fim așa cum suntem, să facem ce putem, să fim mai buni, prezenți atât cât putem și pentru cine ne merită.
Ce te-a surprins cel mai tare să descoperi la Hector?

Zilele noastre, bune sau proaste, se termina la fel de pozitiv, fie că ne plimbăm și alergăm prin parc, fie că ne cuibarim la un serial împreună, iar asta înseamnă că alături de Hector am un happy end garantat și că, de fapt, tot ce aveam nevoie era doar de un motiv.

[Specialist Pedigree]
Care sunt beneficiile pe care le aduce un animal de companie în viețile noastre?
Potrivit studiilor inițiate de Waltham Institute, animalele de companie aduc beneficii sănătății mentale și fizice a oamenilor de toate vârstele.
De exemplu, adulții cu animale de companie au răspunsuri fiziologice mai sănătoase la stres, inclusiv ritm cardiac de bază și tensiune arterială mai scăzute, reactivitate cardiovasculară mai mică și recuperare mai rapidă de la factorii de stres ușori, iar pentru adulții mai în vârstă, o legătură puternică cu animalele de companie a fost asociată cu niveluri mai scăzute de singurătate și izolare socială.
spune M.V. Dr. Iulian Amza, Petcare Accelerator Specialist în cadrul Mars


Chiar anul acesta am planificat o vacanță Hector friendly – ceea ce la noi este destul de dificil – am fost câteva zile la Corbu, unde am petrecut cele mai simpatice momente. Până acum am mai făcut mici excursii la munte, weekend trips. Hector fiind îndrăgostit de mersul cu mașina, avem 0 probleme în a ne deplasa. Din 2022 vrem să călătorim chiar mai mult!
Care este amintirea ta de vacanță preferată alături de Hector?
[Specialistul Pedigree]
La ce trebuie să fim atenți atunci când plecăm în vacanță cu animalul de companie?
Câinii sunt mai rezistenți decât credem, însă este important să ne asigurăm că le sunt îndeplinite nevoile de bază în orice situație. Prin urmare, este important să fie hrăniți și hidratați corespunzător și să aibă parte de plimbarea zilnică indiferent dacă îi luăm cu noi în vacanță, îi rugăm pe prieteni să ne îngrijească animăluțul cât suntem plecați sau dacă îl lăsăm la o pensiune specializată pentru acomodare și îngrijire.

Cred că am învățat mai multe decât pot să enumăr aici și cred că transformările pe care le-a adus Hector sunt mai multe decât îmi dau seama. Am învățat de la el să fiu mai prezent, să mă bucur mai mult de natură, să fiu mai comunicativ cu oamenii cu care interacționez pe stradă, mai implicat în comunitatea din care fac parte. Îmi cunosc vecinii și vorbesc cu ei pe stradă, ba mai mult, Hector a devenit un filtru excelent pentru oamenii care intră în viața mea, locurile pe care le frecventez etc.
Ce ai învățat până acum despre tine din viața cu Hector?

Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.