


Special Bond
Episodul 1
Noemi cu Shlomo, Miami și Clint

Nu-i niciun secret: oamenii și patrupezii lor împărtășesc o legătură cu adevărat specială. Inspirați de misiunea Pedigree „O lume mai bună pentru câini“, am invitat trei iubitori de animale care au adoptat un câine (sau mai mulți) să ne spună povestea lor, în trei episoade dedicate acestor legături dintre ei și prietenii lor patrupezi.


Primul episod este cu Noemi Meilman,
co-fondatoare The Station, activistă și prima persoană care ne-a venit în minte pentru această mini-serie. Știam deja de pe Instagram cum îi cheamă pe câinii cu care împarte casa și știam povești despre ei, pentru că este un subiect despre care Noemi vorbește cu entuziasm ori de câte ori are ocazia.

Miațu, o pisică metisă care a născut în țarcul meu de bebeluș. Părinții mei mi-au spus când am crescut mai mare că primele mele cuvinte au fost: „Uite pisica!”
Noemi, care a fost primul tău animal de companie?
Primul meu câine a fost Ulise, un caniche alb, imens. L-au luat ai mei de la un medic ginecolog din Câmpina. Dar după Ulise a fost Harry, un fox terrier găsit pe străzi, cu care am și emigrat ulterior în Israel, în 1989, împreună cu mama și trei pisici, Figaro (un birmanez), Suzy, o tigrată superbă și Dixy, primul nostru motan negru. Din copilărie am crescut cu animale, câini și pisici. Mama și partenerul ei cresc în Israel cinci câini și vreo 30 de pisici, toți găsiți pe stradă sau adoptați din adăposturi.
Când te-ai decis să adopți un câine și ce te-a motivat să o faci?


[sfaturi de la Pedigree]
Vrei să adopți un câine? Iată ce trebuie să știi
Responsabilitatea adopției trebuie setată pe termen lung, iar viitorii proprietari trebuie să-și identifice cu adevărat nevoia de a adopta. Trebuie luat în calcul viața estimată a fiecărui cățel respectiv intre 8-12 ani la câinii de talie mare și 15-18 ani la cățeii de talie mică.
Este necesar să luăm în calcul nevoile reale ale animăluțului adoptat pe toată perioada vieții lui: timpul acordat zi de zi pentru socializare și dresaj, de spațiul în care să trăiască fericit, de bugetul necesar susținerii alimentației sănătoase, de bugetul administrării vaccinurilor, deparazitărilor și/sau tratamentul afecțiunilor patologice, precum și responsabilitatea pentru siguranța membrilor familiei și comunității.

M.V. Dr. Iulian Amza, Petcare Accelerator Specialist în cadrul Mars
Apoi, viitorul stăpân poate să facă o vizită într-un adăpost și să cunoască animalele de acolo. Adăposturile caută, de asemenea, un nivel de compatibilitate și îi ajută pe viitorii stăpâni să găsească un animăluț care să se potrivească stilului lor de viață.

Am spus asta și voi repeta de câte ori voi fi întrebată: îi iubesc necondiționat, iubesc veselia și sinceritatea lor. Sunt atât de diferiți! Clint a fost găsit pe stradă chiar în seara de Crăciun, în 2012. Era mic, avea râie, iar veselia și curajul lui m-au cucerit pe loc. Clint (Eastwood) are acum aproape 30 de kilograme și iubește oamenii. Are toate alergiile din lume, dărâmă mitul despre câinii comunitari.
Ce îndrăgești cel mai mult la câinele tău?
Shlomo a fost cumpărat de la pet shop-ul de pe strada mea. Iris plecase dintre noi la începutul lui ianuarie 2013, îl aveam deja pe Clint și de câte ori mergeam să îi iau de mâncare, îl vedeam pe Shlomo, alături de două bichoneze care s-au dat, între timp. Shlomo nu are pedigree, nu provine de la canisă, ci de la o fermă unde cresc șoricari ca să păzească hambarele de grâne de rozătoare. Cum să îl las pe Shlomo să se întoarcă acolo? Nu îl voia nimeni, așa că cei 600 de Lei (cât am dat pe el atunci) au fost cei mai bine cheltuiți bani, vreodată. Shlomo e neprețuit. Mă adoră. E catifeaua mea, cuminte, cel mai cuminte, crescut pe picioare și legănat ca un copil mic. Practic Clint și Shlomo au crescut împreună, sunt frați.

Îi sărbătorim pe 28 octombrie, când s-a născut Shlomo. Miami e primită de la Lioara Bradu, cadoul lui Avi de Crăciunul 2018, după care Lioara și-a sterilizat cațelușa Jack Russell. Pe cât de cuminte este Shlomo, pe atât de agitată e Miami. Dar când se lipește de mine și o văd cum doarme, ca un îngeraș, mă topesc și îi iert toate năzbâtiile, inclusiv cele două episoade în care a fugit de acasă și ne-a dat emoții mari.

O zi perfectă este atunci când pot să îi plimb mai mult. Mă simt vinovată ori de câte ori trebuie să le scurtez plimbările, din cauză că am ceva de rezolvat. Uite, chiar în după amiaza asta, am decis să îi plimb mai mult. De regulă ies împreună cu Avi. El o ține pe Miami, eu, pe Clint & Shlomo. Dar astăzi l-am plimbat mai întâi pe Clint, apoi pe Miami & Shlomo. Când au văzut că le prelungesc traseul, Shlomo, cel puțin, nu mai putea de bucurie.
Cum arată o zi perfectă alături de câinii tăi?


[SFATURI DE LA Pedigree]
Cum îți pregătești casa pentru a adopta un patruped?
Un animal de companie are în primul și în primul rând nevoie de atenție și afecțiune din partea stăpânului. În cazul unui cățel, este nevoie să îi pregătiți câteva lucruri speciale pentru el.
M.V. Dr. Iulian Amza, Petcare Accelerator Specialist în cadrul Mars
Hrana specializată, bolurile pentru hrană și apă, o pernuță cu un spațiu dedicat lui unde să se odihnească și nu în ultimul rând jucărioare adaptate pentru vârsta și energia cățelului astfel încât să nu își găsească în lucrurile noastre personale „jucării” cu care să-și petreacă timpul atunci când rămâne singur acasă.


Clint & Shlomo m-au însoțit in my half sabbatical în Las Vegas (aprilie-septembrie 2015). Dar cea mai dragă vacanță a noastră împreună a fost la Cluj, la TIFF 2017, când am avut un proiect de blogging și am plecat, tot familionul, într-un road trip memorabil, pentru 10 zile, în Orașul filmului din România.
Cum a fost prima vacanță pe care ați făcut-o împreună?


Viața mea este o viață cu câini. Oricât de dureros este atunci când acel câine dispare, nu concep altfel. Voi avea câini toată viața mea. Știu că în viitor voi adopta căței și încurajez asta de fiecare dată când am ocazia, aproape zilnic. Am un grup, „animal rescue”, împreună cu Ioana Nicolescu (mama pisicilor, cum îi zic eu), @the_ioana & cu Ioana Vasile, @joannavasile. Postăm animale abandonate, dăm tag altor iubitori de animale.
Ce ai învățat despre tine din experiența de a avea un câine?

Am descoperit, în afară de adăposturile @kolakariola, @redpandaromania, @greendogprojectromania, @protectiaanimalelorcji, @homelessanimalhospital, oameni care salvează câini și pisici, cum e @mitrancosmina (pe Facebook este foarte activă) sau @donatefortheirlifeanimals. Sunt persoane care depun eforturi financiare imense, mult peste puterile lor. Iubesc proiectele @taitei_pentru_catei și @booksforanimals, descoperit prin @finesocietycurator.

Este necesară o campanie națională de sterlizare a câinilor și pisicilor, în toate orașele și în mediul rural; campanii de educație în grădinițe și în școli, pentru că lipsește empatia. Este necesar un control al caniselor și o mai mare vigilență a Poliției Animalelor. Animalele ne aduc bucurie, cea mai sinceră iubire. Cred că nimic nu se compară cu dragostea unui câine. Te iubește necondiționat.

Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.