De Mihai Ghiduc

»

Cronica săptămânii

Politicienii insistă să fie anacronici și să lase copii să-și ia informațiile despre sexualitate de pe net

Două știri fără legătură arată tot ce e greșit cu partidul aflat la guvernare

Reexaminarea legii mutilate a educației sexuale a fost respinsă de o comisie a Parlamentului, fix în săptămâna în care un primar a fost arestat pentru violarea unei minore. PNL a refăcut USL, cu PSD, iar UDMR și-a dat mâna cu AUR, respingând cererea președintelui de a revizui legea în care „educația sexuală” a fost înlocuită cu „educația sanitară” și a fost condiționată de acordul părinților.

S-a votat doar într-o comisie, dar e un vot care le anticipează pe cele din Senat și Camera Deputaților. Partidele tradiționale, puternic influențate de biserici și de grupările religioase interne, au transformat o reglementare necesară într-o țară care e campioană la mame minore într-o dispută culturală, în siajul Referendumului pentru familie și în ton cu atitudinea conservatoare a altor țări din estul Europei.

Și totuși, legea aceasta ar fi fost mai mult decât necesară. Conform unui studiu făcut de UNICEF și Asociația Samas, în 2019 România era pe locul al doilea în UE, după Bulgaria, cu cele mai multe naşteri şi avorturi la fetele sub 18 ani.

Frica de „sexual”

CUM S-A AJUNS AICI?

În vara anului trecut, în plin context electoral, deputații au înlocuit într-o propunere de lege extrem de necesară expresia „educație sexuală”, cu „educație pentru viață, inclusiv educație sanitară”. Președintele Iohannis a atacat modificarea la Curtea Constituțională, care însă a decis că nu e nimic în neregulă cu ea. Prin urmare, acesta s-a folosit de prerogativa legală de a reîntoarce legea în Parlament, pentru reexaminare.

În realitate, scopul opozanților este eliminarea oricărei forme de educație sexuală în școli, chiar dacă recunosc cu jumătate de gură că problema bolilor sexuale și a mamelor minore e una gravă. Însăși expresia „educație pentru viață” amintește mai degrabă de felul în care opozanții avortului și-au rebranduit mișcarea într-una „pentru viață” – din nou, o atitudine conservatoare, cu tonalități religioase.

Declarațiile făcute pe Facebook de un senator PSD, a cărui semnătură este purtarea unui veșmânt de cioban la lucrările Parlamentului, e relevantă. Într-o ciorbă xenofobă și homofobă, Matieș Călin Gheorghe aruncă de câteva ori cuvântul „normalitate”, ca să semnaleze clar pe cine reprezintă în Parlament.

Pentru a fi siguri că ucid definitiv ideea, parlamentarii au introdus obligativitatea acordului scris al părinților pentru participarea copiilor la aceste ore. E oarecum interesant faptul că au folosit în favoarea lor precedentul acordului pentru orele de religie, deși au luptat cu toate forțele pentru a bloca introducerea acestuia, semnalând – din nou – că opoziția la această lege este o opțiune pur religioasă.

MAI E POSIBILAȘA CEVA?

ÎNTRE TIMP, LA PNL

Tot săptămâna trecută, Ionel Robert Ștefan, primarul PNL din Ștefăneștii de Jos, Ilfov, a fost arestat alături de alți doi bărbați pentru că ar fi violat, repetat, o fetiță de 12 ani, în urmă cu patru ani. Fata a rămas însărcinată și a născut un copil. Primarul susține că este nevinovat și s-a autosuspendat din PNL, „pentru a nu prejudicia imaginea partidului”.

Partidul primarului a preferat să nu facă nicio declarație oficială, singurele reacții fiind ale unor membri care, atunci când au fost întrebați de presă despre asta, au spus că sunt șocați, dar „trebuie lăsată justiția să se pronunțe”, încercând să treacă cât mai repede peste momentul incomod.

Situația ne amintește faptul că, de multe ori, adulții sunt cei care profită de naivitatea celor mici, iar abuzurile sexuale sunt ascunse, pe de o parte, de faptul că mai nimeni nu-i învață pe copii să vorbească atunci când se întâmplă așa ceva, pe de alta, pentru că societatea preferă să se ascundă sub o falsă pudoare sau să întoarcă privirea atunci când abuzurile sunt dezvăluite.

patru știri pe scurt

ce trebuie să mai știi

Israelul are, în sfârșit, un nou premier. După 12 ani, Benjamin Netanyahu a fost înlocuit de Naftali Bennett, după o sesiune istorică a Knesset-ului, la doar un vot diferență. Schimbarea a fost forțată de o coaliție eclectică de partide, însă rămâne de văzut cât de mult va rezista aceasta.

Liderii țărilor membre ale G7 s-au întâlnit în weekend, în Anglia, la Cornwall și au decis ca țările lor să adopte măsuri în ceea ce privește limitarea efectelor schimbărilor climatice, în special renunțarea la folosirea cărbunelui. Activiștii de mediu spun însă că măsurile nu sunt suficiente și nici foarte clare.

Sâmbătă, fotbalistul danez Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren, în timpul meciului cu Finlanda de la Euro 2020, din cauza unei probleme cardiace. Din fericire, acesta a fost salvat de intervenția rapidă a colegilor și a medicilor, dar nu se știe dacă își va mai putea continua cariera.

Novak Djokovic a devenit primul tenisman din Era Open (după 1968) care a câștigat de cel puțin două ori fiecare turneu de Mare Șlem, după ce i-a învins pe Rafael Nadal, în semifinală, și pe Stefanos Tsitsipas, în finala de la Roland Garros.