
Cezara Palade
5 februarie 2019
Oul faimos de pe Instagram și impactul social media asupra sănătății mintale
La momentul actual, o imagine simplă cu un ou deține recordul pentru cea mai apreciată fotografie de pe Instagram. Ce legătură are asta cu impactul social media asupra sănătății mintale? Îți explicăm totul.
Să clarificăm vechea dilemă: întâi a fost contul de Instagram numit @world_record_egg, iar abia apoi oul faimos. Fotografia a fost publicată la 4 ianuarie, cu descrierea „Haideți să stabilim un record mondial împreună și să facem aceasta cea mai apreciată postare de pe Instagram. Vom doborî actualul record obținut de Kylie Jenner (18 milioane)! O putem face”.
După nouă zile, imaginea și-a atins scopul, stabilind un nou record mondial. În prezent, este apreciată de peste 52 de milioane de utilizatori.
Ulterior, au fost publicate încă patru imagini cu același ou, care începea să crape gradual. Ultima postare a fost un video care a clarificat totul. „Hei! Eu sunt @world_record_egg (probabil ai auzit de mine). Recent, am început să cedez. Presiunea din social media mă cam afectează. Dacă și tu simți asta, vorbește cu cineva”.
Ceea ce la început părea a fi doar o tentativă de a o detrona pe vedetă s-a transformat într-o campanie despre impactul social media asupra sănătății mintale.
Cum care impact?
Conform unui studiu realizat în 2018 de Pew Research Center la care au participat 743 adolescenți americani, 31% dintre ei au răspuns că social media are un efect pozitiv asupra lor, 45% dintre ei au răspuns că nu are nici efect pozitiv, dar nici efect negativ, iar 24% dintre ei au răspuns că social media are un impact negativ.
Dintre participanții care s-au arătat afectați negativ de social media, 15% dintre ei au motivat prin perspectiva nerealistă a vieții celorlalți, iar 4% dintre ei au spus că navigarea pe rețelele sociale le provoacă probleme de sănătate mintală.
„Există persoane care sunt afectate negativ de imaginile văzute pe social media, în sensul în care consideră că viața lor nu ar fi suficient de bună cu ceea ce văd la alții”, explică Ștefania Voia, psihoterapeut cognitiv comportamental.
Probabil vei ieși în pierdere dacă te compari cu influencerii pe care îi urmărești.
„Dacă avem tendința de a ne compara viața reală, cu bune și rele, cu ceea ce vedem în social media, asta se datorează doar faptului că suntem umani”, spune psihoterapeutul Ana Pantazescu.

„Avem nevoie și de alte perspective, de alte oglinzi; dar atunci când acele oglinzi nu sunt tocmai veridice, ne cam dau peste cap modul în care ne privim viața noastră”, adaugă psihoterapeutul.
Ceea ce a reușit oul faimos să facă a fost să ne atenționeze asupra acestui lucru.
Dacă simți și tu că cedezi presiunii, „o soluție pentru a echilibra experiența în social media ar fi aceea de a căuta și acele persoane care au curajul să nu posteze orice printr-un filtru”, explică psihoterapeutul Ana Pantazescu.
„Nu trebuie să credem că imaginile idealizate pe care le vedem reprezintă o viață reală, deoarece realitatea este că și acele persoane trăiesc propriile lor frici sau conflicte, pe care însă nu le expun atât de des”, confirmă psihoterapeutul Ștefania Voia.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.