Ioana Ilie

7 iunie 2019

Orașul Sibiu va interzice plasticul

____________

Un proiect recent propus spre adoptare pentru Consiliul Județean prevede ca instituțiile publice din Sibiu să nu mai folosească obiecte din plastic de unică folosință, urmând ca din anul 2020 acestea să fie interzise în tot județul.


Propunerea a apărut în urma rezultatelor unui raport de specialitate realizat de Serviciul Juridic și Contencios Sibiu și încurajează aplicarea unor măsuri pentru protecția mediului și a sănătății populației, prin prevenirea sau reducerea efectelor determinate de generarea, gestionarea și acumularea deșeurilor.


obictele de plastic de unică folosință vor fi eliminate primele

În situația în care nu vor exista consilieri care să se opună acestui proiect de hotărâre, Sibiul va vota pentru interzicerea obiectelor de unică folosință din plastic în cadrul acțiunilor de protocol și a altor evenimente organizate de instituțiile publice, inclusiv de către cele din subordine.


Acestea urmează „să achiziționeze și să utilizeze exclusiv produse precum ambalaje, recipiente, veselă, tacâmuri și alte asemenea obiecte și accesorii de unică folosință, după caz, confecționate din materiale reciclabile”.


Totodată, documentul mai prevede ca începând cu anul 2020 obiectele de unică folosință să fie interzise complet în cadrul tuturor evenimentelor, programelor, proiectelor și acțiunilor finanțate sau cofinanțate din bugetul local al județului Sibiu, iar asta ar fi o veste cu adevărat foarte bună.


cum se reduce consumul de plastic în alte țări

În ultimii ani, producția de plastic a fost limitată în câteva colțuri ale globului. Kenya, de exemplu, a introdus în 2017 una dintre cele mai dure legi din lume împotriva pungilor de plastic, iar ei i s-au alăturat în timp și alte țări care au interzis parțial sau au introdus impozite pentru producerea plasticului de unică folosință, precum China, India, Canada, Bangladesh, Rwanda, și, începând cu 2021, și Uniunea Europeană.


Cu toate acestea, cantitatea de plastic produsă anual rămâne una egală cu greutatea omenirii, iar din totalul deşeurilor plastice acumulate până acum, doar 9% au fost reciclate, 12% au fost incinerate şi 79% s-au acumulat în mediu natural, în gropi de gunoi terestre sau acvatice.

plasticul nu este biodegradabil

Unul dintre lucrurile cele mai importante de știut când vine vorba despre poluarea cu plastic este că plasticul nu este biodegradabil. Când nu mai avem nevoie de el, îl aruncăm la gunoi, iar el dispare din ochii noștri, dar în realitate nu dispare. Fără să le vedem, undeva departe de noi, deșeurile plastice se adună totuși și au nevoie de până la 500 sau chiar 1000 de ani să se descompună.


5 gropi de plastic subacvatice

În tot acest timp, eliberează substanțe toxice în sol, care ajung în pânza freatică și afectează culturile și plantele sălbatice, sau în apele mărilor și oceanelor, periclitând viața acvatică. Practic, din totalul de plastic consumat în prezent, în jur de 8 milioane de tone ajung anual în mări și oceane prin intermediul răurilor și fluviilor, și, deși e greu de crezut că ar putea exista gropi de gunoaie în ocean, deșeurile acumulate au format în ultimii ani chiar cinci.


Cea mai mare este Great Pacific Garbage Patch (Marele Petic de Gunoi din Pacific), locul unde curenţii oceanici aduc plastic şi resturi non-biodegradabile din întreaga lume, și unde s-au adunat, până acum, peste 80 de mii de tone de plastic.

Specialiștii estimează că obiectele de plastic de unică folosință (farfuriile, tacâmurile, paiele sau bețișoarele pentru urechi din plastic) reprezintă peste 70% din deșeurile marine.

o pungă de plastic este folosită 12 minute înainte de a fi aruncată

Ca să vă faceți o idee mai clară, în prezent, un milion de sticle de plastic sunt cumpărate în fiecare minut în întreaga lume, (iar până în 2021 se estimează că numărul va crește cu 20%), și o pungă de plastic este folosită timp de 12 minute înainte de a fi aruncată (și doar 1% dintre pungi sunt reciclate).

MULȚUMIM CĂ AI CITIT PÂNĂ AICI

NU UITA SĂ DAI MAI DEPARTE!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.