De Mădălina Ionescu

Sustainable Beauty

Operațiunea „reciclarea ambalejelor din plastic”


Cum reciclăm corect recipientele din plastic? Ce facem cu capacele produselor? Am găsit răspunsurile.


Un lucru cert este că plasticul trebuie să ajungă în containerul de colectare selectivă de culoare galbenă. Dar știai că nu toate tipurile de plastic se reciclează la fel? Dintre cele șapte cu care ne întâlnim pe piață, fiecare este compus din substanțe diferite, care trebuie tratate singular.

„Teoretic, toate ambalajele din plastic sunt reciclabile, însă realitatea pe piața reciclării demonstrează că doar câteva ajung cu adevărat la reciclat, dacă sunt colectate corect separat și preluate sau duse la un colector autorizat.”

spune Gabriela Iordan, manager program RECICLATA


Așadar, ce trebuie să facem?



Alături de RECICLETA și Viitor Plus, ți-am pregătit un scurt ghid și, sperăm noi, util.

ține cont de simbolul inscripționat pe ambalaj




Cu toate acestea, fii cu băgare de seamă, căci în realitate poți duce cu încredere la colectare flaconele pe care sunt inscripționate codurile 01 (PET) - cele mai multe - și 02 (HDPE) - adică recipientele din plastic mai dur, cum ar fi cele de la detergenți, anumite geluri de duș sau șampoane -, potrivit Gabrielei.

atenție la materialele care pot crea confuzie




Sunt câteva care ne pot deruta - o spunem din proprie experiență -, având o suprafață netedă, care se aseamănă cu plasticul. Acestea sunt...

05 (PP)

04 (LPDE)

03 (PVC)

Etichetele plastifiate sau cerate

Celofanul

„Etichetele din plastic sunt de fel nereciclabile, chiar dacă teoretic se pot recicla prin codul ștanțat. Cel mai bine ar fi ca producătorul să caute alternative de ștanțare direct pe ambalaj. Până atunci, putem să scoatem eticheta și să o punem la fracția de deșeuri reziduale.”

mai spune Gabriela


capacele și dopurile ar trebui tratate diferit



„Capacele de la flacoanele din plastic PET-01 sunt, de obicei, alt tip de plastic decât recipientul. Și acesta se reciclează, însă pe subfracția HDPE-02.”

continuă Gabriela



Desigur, de preferat ar fi să scoatem dopul înainte să ajungă pe banda de sortare. „Însă pentru a evita mirosurile neplăcute, se preferă păstrarea lui, după ce sticla a fost golită și presată (pentru a nu ocupa spațiu inutil și pentru eficentizarea procesului de colectare)”, explică aceasta.


Dacă pompița unui produs este din plastic și nu include alte materiale în compoziție (cum ar fi rășini sau metal, informație pe care o găsești pe etichetă), atunci ea poate fi reciclată. În caz contrar, trebuie să ajungă în containerul destinat deșeului rezidual.

Descoperă noul Glamour!