Mihai Ghiduc

Cronica săptămânii

Oile, narvalul și parada

_

Chiar în seara alegerilor prezidențiale, un vapor încărcat cu peste 14.000 de oi s-a scufundat parțial, în portul Midia, parcă pentru a ne aminti că țara în care trăim e tot aia, chit că unii sărbătoreau de pe la prânz victoria lui Iohannis.

_

După ce echipajul sirian a ajuns în siguranță la țărm, în prima zi au fost salvate doar 40 de oi. Întunericul a întrerupt căutările, pentru ca ziua de luni să fie pierdută într-un soi de ceartă pe cine ar trebui să intervină de fapt. Marți, un ONG s-a apucat de scos oi din navă, nu autoritățile, doar pentru a afla că, pe mal, jandarmii luau oile și le returnau proprietarului.



_

Într-un final, la presiunea publică, autoritățile au continuat intervenția alături de cei de la Letea. Până vineri, când au încetat căutările, au fost salvate doar 254 de oi, din cele 14.000. Cei de la asociația Letea spun că oile salvate ar merita să-și trăiască restul vieții la o fermă, dar soarta lor nu e certă. Povestea a ajuns în New York Times.

_

ONG-urile cer o discuție despre transportul animalelor vii în Orientul Mijlociu, care sunt trimise acolo cu vapoare, în condiții barbare, pentru a fi sacrificate. Premierul Orban spune că ar putea impune o interdicție temporară, până când se vor vota o serie de reglementări în Parlament.

Un nou atentat terorist

_

În Londra, un terorist eliberat din închisoare, care tocmai participase la un conferință despre reabilitare, a atacat trecătorii de pe London Bridge cu un cuțit, ucigând două persoane și rănind alte trei. Atacatorul purta o vestă sinucigașă (care s-a dovedit a fi falsă) și a fost ucis de poliție.

_

Intervenția unor persoane care erau pe pod, inclusiv a unui bucătar polonez, care a apelat la un corn de narval luat pe peretele restaurantului, au fost lăudate în presă. Ulterior, s-a aflat că o altă persoană care a intervenit era un individ care a făcut închisoare pentru crimă, ceea ce arată de ce discuțiile despre eroism, devin, uneori, complicate.

_

Cum Marea Britanie e în plină campanie electorală, opiniile s-au transformat rapid în campanie electorală, fiecare partid încercând să obțină vizibilitate în timp ce toate se acuzau reciproc de politizarea incidentului.

Apa și căldura

_

Oarecum ironic, la 30 de ani de la Revoluție, lipsa apei calde și a căldurii a lovit, din nou, bucureștenii, pe fondul unor schimbări în felul în care funcționează RADET-ul, care s-a transformat în Termoenergetica de la 1 decembrie. Nu doar cetățenii au avut de suferit, ci și spitalele și pacienții.

Vitalie Cojocari are o poveste cu țevi ruginite.

I I I I I



_

Deși primăria se plânge că nu a avut suficienți bani de investiții, lumea n-a putut să nu remarce că au fost bani pentru tot felul de concerte mai mult sau mai puțin ratate, beculețe de Crăciun care, anul ăsta, celebrează fotbalul (pentru că, de ce nu?) și, desigur, celebra investiție de pe dealul Parlamentului.



Primarul și manelele


_

La Timișoara, orașul în care oamenii au cerut libertate acum 30 de ani de zile, primarul Nicoale Robu a cerut interzicerea manelelor, pentru că se pare că libertatea are și ea niște limite. După câteva zile de scandal, Robu a revenit cu o serie de precizări, spunând că se referă exclusiv la anumite spații publice.

_

Tot nu este clar de ce interdicția respectivă se referă doar la acest gen muzical, la urma urmei există cetățeni deranjați și de rock, punk, Michael Jackson sau Lepa Brena (timișorenii știu de ce). Poate că, la fel ca la București, o idee mai bună e ca primăria să o lase mai moale cu serbările pe bani publici. USR Tineret făcuse cea mai bună glumă pe tema asta, dar au șters-o rapid de pe pagina de Facebook. Internetul, însă, nu uită.



1 decembrie și parada


_

Ca în fiecare an, de Ziua Națională a fost frig și paradă militară. Încă n-am învățat cum să sărbătorim acest moment și altfel decât plimbând tancuri, avioane și oameni în uniformă și discutând ce politician ar fi trebuit să fie sau nu prezent.

Dragoș Asaftei e unul dinte fotografii care a fost la eveniment

I I I I I



Friday for Future continuă


_

Chiar dacă nu mai e atât de vizibil, există în continuare liceeni care ies în fiecare vineri în stradă pentru a protesta împotriva modului în care politicienii se raportează la schimbările climatice, inclusiv în România. De exemplu, la Bacău, cum a aflat întreaga lume chiar de la Greta.



O istorie în fotografii


_

O serie de imagini din arhiva online Fortepan, o inițiativă maghiară care colectează fotografii de dinainte de 1990, spune povestea României, din perioada nazismului și până la revoluție, într-un scurt material fotografic care merită văzut.

Cele mai bune filme regizate de femei


_

BBC a realizat o listă a celor mai bune 100 de filme regizate de femei. Pe primul loc se află „The Piano” al lui Jane Campion și nu cred că asta e o mare surpriză pentru nimeni. Regretata Agnès Varda are 6 filme în acest top.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.