O zi prin galerii. Expoziții de văzut la început de vară

De Irina Munteanu

Sezon expozițional nou la MNAC și nenumărate drumuri pe la galeriile de artă din București – uite expozițiile pentru care să te entuziasmezi în acest început de vară.

State of Emergence 14 aprilie - 9 iunie Galeria Catinca Tăbăcaru

Maria Kulikovska

Curatoriată de Lesia Kulchynska, expoziția „State of Emergence” prezintă lucrările a 13 artiști contemporani ucraineni care activează în acest moment fie de pe teritoriul Ucrainei, fie în Europa: Kateryna Aliinyk, Katya Buchatska, Dasha Chechushkova, Zhanna Kadyrova, Borys Kashapov, Maria Kulikovska, Katia Libkind, Kateryna Lysovenko, Roman Mykhailov, Stas Turina, Tamara Turliun, Vitaliy Yankovy și Max Zatsarinny.

„În timp ce realitatea se prăbușește, creația este legea supraviețuirii”, notează curatoarea expoziției care arată clar că scena de artă din Ucraina continuă să se dezvolte în ciuda ororilor războiului.

Parte din expoziție, performance-ul susținut de artista Dasha Chechushkova (Doch) și seria ei, „White on White, (2017 – ongoing)”.

Zoltán Béla l One Day Together 4 mai - 21 iunie Galeria Anca Poterașu

Lucrările artistului Zoltan Béla se situează între „abstract și figurativ, construcție și improvizație, între suprafața pânzei și crearea unui spațiu narativ dincolo de aceasta”.

Cu expoziția „O zi întreagă, împreună”, Béla ne invită să ne imaginăm copilăria lui din cartierul natal din Baia Mare, dar și pe cea a fiicei sale, a cărei joacă este de abia la început, în parcurile publice din București, în timp ce ne accesăm propriile amintiri și spații de joacă.

Barbara Klemm | Art Safari 12 mai - 7 august Palatul Dacia-România

„Light and Dark”, expoziția fotografei Barbara Klemm, curatoriată de Matthias Flügge, dezvăluie fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă.

Fotografiile din expoziție surprind momente tensionate din viața de zi cu zi, demonstrații, proteste, evenimente culturale, imigranți și spații urbane.

Design Flags | Romanian Design Week 13 mai - 22 mai Combinatul Fondului Plastic

Sunt multe de văzut în cea mai mișto săptămână a designului românesc, dar de neratat e și seria de expoziții internaționale „Design Flags” care încurajează dialogul dintre piața românească de profil și cea internațională.

Cu ocazia celei de-a zecea ediții Romanian Design Week, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București propune expoziția intitulată „Smart Hungary”, o trecere în revistă a celor mai noi inovații

contemporane maghiare, iar Centrul Ceh București aduce studioul de design Herrmann & Coufal care va realiza o instalație on site, bazată pe upcycling și metode DIY.

MOUNTAINCUTTERS | landscape of objects becoming an eye

18 mai – 18 iunie Galeria Suprainfinit

Mountaincutters este un duo de artiști aflat în prezent în Bruxelles. Expoziția lor de la Suprainfinit, „landscape of objects becoming an eye”, e un mix de lucrări noi și deja existente reconfigurate în spațiul galeriei sub formă de instalații.

Lucrările duo-ului constau într-un proces de modificare și transformare a obiectelor, materialelor și dimensiunii corporale, îmbinând materiale precum oțel, ceramică, alamă, sticlă sau textile putrezit.

Love Lost, Bucharest

21 mai – 10 iunie Galeria Strata

Originar din Miami, conceptul expoziției „Love Lost” ajunge în București, la Galeria Strata. Pornind de la ideea de iubire pierdută, bucureștenii au fost invitați să își înscrie obiectele și poveștile despre pierdere, dezamăgire și neîmplinire în dragoste, pentru a fi expuse în cadrul evenimentului, iar artiștii locali au creat lucrări dedicate temei.

Pe lângă expoziția propriu-zisă, în fiecare weekend vor fi susținute diverse workshop-uri (dans contemporan și exerciții de concentrare, psihologie, storytelling și yoga) menite să vorbească despre aceeași legătură dintre iubire și pierdere.

Marion Baruch | Ion Grigorescu | Leviathan | Cătălin Bălescu | Elena Scutaru 26 mai - 25 septembrie MNAC

Noul sezon expozițional de la MNAC se deschide cu instalația și expoziția retrospectivă dedicată artistei Marion Baruch, urmată de continuarea retrospectivei Ion Grigorescu, într-o formă revăzută și adăugită, dar și de inaugurarea expoziției Leviathan și solo show-urile pictorului Cătălin Bălescu și al artistei Elena Scutaru.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.