De Irina Munteanu
O lecție necesară de civism, cu Grow Up Romania
CIVIC DUTY
„Am început la puțin timp după ce am devenit părinți. Practic, am fost copleșite de problemele din oraș pe care înainte le ignoram ca să ne vedem de viață mai ușor”, îmi spune Alma Cazacu, una dintre fondatoarele Grow Up Romania, un grup de inițiativă civică transformat în ONG.
„În miezul acțiunii suntem patru, în ordine invers alfabetică – Dana Ostacie, Iulia Groves, Cristina Cioabă și Alma Cazacu – și mulți voluntari pe acțiuni punctuale”, mai spune Alma. „Cu copiii, a fost imposibil să mai ignorăm gropile, lipsa trotuarelor, mizeria de pe străzi și de la locurile de joacă, sau echipamentele stricate care sunt periculoase. Așa că ne-am hotărât să facem ceva.”
Grow Up a pornit dintr-un grup de mame, ZenMommy, în 2016. Cu ajutorul tuturor din grup au început să listeze cele mai grave probleme cu care se confruntau, în ordinea importanței. Apoi, au căutat metode prin care să le și rezolve și au făcut un tutorial pentru oricine își dorea să se implice. „Pentru că e nevoie să fim implicați cât mai mulți pentru a rezolva problemele orașelor în care locuim”, conclude Alma.




Am stat de vorbă cu fondatoarele Grow Up Romania despre ce înseamnă să conduci o inițiativă civică și ce te determină să o faci, cum navighezi ca mamă printr-un oraș nu tocmai child-friendly precum Bucureștiul și care sunt următorii lor pași.
Cum stăm cu spiritul civic – părinți, copii, educatori, locuitori ai orașului?
Stăm din ce în ce mai bine. Când am început Grow Up, ca inițiativă civică în 2016, eram mai mereu întâmpinate de „nu se poate” sau „n-ai cu cine”. Acum, șase ani mai târziu, putem zice că suntem înconjurați de oameni care au prins speranță că pot rezolva lucruri dacă se implică civic.
Știu că CEL MAI RECENT proiect AL VOSTRU constă într-un kit gratuit pentru elevi, primit la solicitarea cadrelor didactice. Cum a fost primit proiectul de către elevi, cât de receptive au fost școlile?
Kitul „Am Grijă de Orașul Meu” s-a epuizat în două zile. Au fost doar 1.500 de exemplare, tipărite cu fonduri nerambursabile de la Primăria Municipiului București. A fost extrem de bine primit și este clar nevoie să ajungă la cât mai mulți copii.
Cadrele didactice au fost încântate de kit, de conținut și de posibilitățile educative pe care le oferă. Copiii erau toți un zâmbet, chiar au început să își facă propriile carduri, iar pozele primite de la școlile în care copiii și-au făcut propriile hărți ale cartierelor în care locuiesc sau postere care să activeze civic comunitatea și alte activități, ne-au bucurat foarte tare și demonstrează că acest kit civic funcționează.
O plimbare prin București pare de multe ori o cursă plină de obstacole. Cât de ușor este să navighezi orașul, în 2022, cu copilul?
Tocmai de la această cursă cu obstacole am pornit noi Grow Up Romania. Faptul că sunt mașini care blochează trotuarele, borduri foarte înalte, gropi și gunoaie pe străzi, transformă ieșirile cu copiii într-un calvar.
Apreciem însă că anul acesta au început să se îmbunătățească lucrurile. În sectorul 1 au apărut treceri de pietoni înălțate la nivel cu trotuarul, ceea ce obligă mașinile să încetinească, iar pietonii pot circula mai ușor, în special cu cărucioarele. De asemenea, au început să se ridice mașini. Mai este de lucru, dar suntem pe drumul cel bun.
Cum vedeți voi viața în spațiul public acum față de momentul în care ați pornit Grow Up? Este Bucureștiul pe cale să devină un oraș child-friendly?
Pe scurt, e ceva mai bine. Sunt însă multe probleme de fond care necesită mult timp, energie și interes din partea administrației publice cot la cot cu locuitorii pentru a fi rezolvate.
De exemplu, sunt necesare mai multe creșe, grădinițe și școli bune, mai multe spații verzi, locuri de joacă iluminate seara și umbrite vara, din materiale naturale, pentru toate grupele de vârstă, management mai bun al gunoiului, îmbunătățirea calității aerului, toalete publice potrivite și pentru copii, cu mese de schimbat scutecul, și trotuare accesibile, curate, cu borduri line și fără gropi. Aceasta ar fi o listă pe scurt a ceea ce ne dorim.

Sunt curioasă și cum e, ca părinte, să trăiești într-un oraș în care zonele verzi, parcurile sunt neglijate. Cum îți petreci (plăcut) timpul cu copilul tău în aer liber?
Îți vine să faci un Grup de Inițiativă Civică pentru a împinge autoritățile să rezolve aceste probleme. Ceea ce am făcut și noi inițial; suntem ONG din 2018 pentru a avea mai multe posibilități de realizare a proiectelor și campaniilor.
În București sunt mulți părinți (dar nu numai) care au făcut aceste GIC-uri, axați pe cartierul și / sau parcul din zona în care locuiesc, cum sunt: Tineretului, Cișmigiu, Grozăvești, Chibrit, Parc Natural Văcărești, Cireșari și altele. Altfel, ne dorim să avem mai multe spații verzi unde se pot juca cei mici, iar una dintre soluții este chiar scoaterea gardurilor și eliberarea spațiului public.
Ați avut momente în care v-ați simțit descurajate să mai continuați cu Grow Up? Cum le-ați depășit?
Da, tot apar aceste momente, în special în relația cu autoritățile sau administrația publică. Momentele dificile le depășim cu calm, la rece, încercând să găsim alte soluții pentru rezolvarea problemelor. Sau, pur și simplu, ne realegem bătăliile pe care le putem duce. Noi avem toate job-uri și copii, deci activitățile pe care le facem cu Grow Up sunt în timpul liber, care este foarte scurt.
Cum ați încuraja voi pe cineva să se implice în comunitate și să devină un exemplu pentru ceilalți?
Încurajăm prin exemple de reușită. Am făcut recent un apel la locuitorii orașului să „adopte” o trecere de pietoni pentru că este nevoie de un efort concentrat al cetățenilor să-i mobilizeze pe ceilalți cetățeni care au poziții de decizie în administrația publică să rezolve probleme de tip vopsit zebra, iluminat, eliberat de mașini parcate frecvent pe trecere, reparat sau repoziționat semne de circulație etc.
Avem exemple unde noi sau membri ai comunității am reușit prin sesizări să facem administrația să rezolve probleme. Am publicat aceste exemple ca să îi încurajăm și pe alți cetățeni să acționeze și să se laude cu reușitele lor.
În continuare ne este greu să înțelegem de ce trebuie ca cetățenii să insiste pentru rezolvarea acestor probleme care par de bun simț, iar rezolvarea lor intră în atribuțiile clare ale administrației publice, dar am văzut că așa funcționează cel mai bine lucrurile și asta recomandăm tuturor să facă. Să semnaleze problemele și să insiste până sunt rezolvate. E important de știut că dacă sunt mai mulți locuitori care sesizează aceeași problemă, atunci se rezolvă mai repede. Ca timp de rezolvare poate fi de pe o zi pe alta sau chiar un an de zile.
La ce lucrați acum și care sunt prioritățile pentru anul viitor?
Exact acum facem raportarea finală către PMB a proiectului „Am Grijă de Orașul Meu” care ne consumă mult timp și energie. Asta înseamnă că avem nevoie de o vacanță cât mai repede!
Urmează ca din ianuarie să ne concentrăm eforturile în a găsi finanțări suplimentare care să sprijine proiectul, astfel încât kitul să ajungă la copii din toată țara. Sperăm să găsim parteneri pe termen lung, companii de încredere, deschise spre responsabilitate socială, care să se implice.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.