Mădălina Ionescu

Beauty Dilemma

O discuție despre nanoparticule

_

Probabil ai auzit deja despre aceste ingrediente active și știi că, în general, fac parte din compoziția produselor de protecție solară. Dar polemicile din jurul lor invită la o analiză mai amănunțită.

_

Nu, nu este niciodată prea devreme să debutăm discuția despre ingredientele din cremele cu FPS, pentru că acestea din urmă sunt produsele de care nu ar trebui să ne lipsim în nicio zi din an. De ce? Deoarece radiațiile solare afectează calitatea pielii, indiferent de anotimp. Și pentru că cel mai bun scut anti-age este și va rămâne protecția solară.

____________

Revenind la nanoparticule, trebuie să știi că acestea sunt particule microscopice a căror mărime este măsurată în nanometri. ___________

_

Ca să îţi dai seama cât înseamnă asta, gândeşte-te că un nanometru este o miliardime dintr-un metru. Pentru a fi considerată nanoparticulă, mărimea unei molecule trebuie să fie mai mică de 100 nanometri.

_

Nanoparticulele se găsesc peste tot în jurul nostru, pentru că unele sunt subproduse ale combustiei. Aşadar, sunt prezente și în gazele de eşapament lăsate de automobile şi avioane, de exemplu. Dacă trăieşti în mediul urban, respiri zilnic nanoparticule.

____________

În industria cosmetică, acestea se află sub o umbrelă a confuziei, specialiștii fiind împărțiți în tabere pro și contra. ___________

_

Unele articole despre nanoparticulele din produsele cu FPS au afirmat că acestea interacţionează cu lumina solară şi produc daune celulare la nivelul pielii. Chiar dacă pare alarmant, trebuie să ştii că aceste afirmaţii nu sunt susţinute încă de nicio informaţie publicată oficial și nici de lumea medicală.

_

Însă recenziile ştiinţifice realizate de mari agenții regulatoare au ajuns la concluzia că nanoparticulele, ca dioxid de titan și oxid de zinc, de pildă, rămân la suprafaţa pielii şi în stratul superior de celule moarte. Deci nu sunt absorbite de sistemul circulator şi nu afectează celulele vii de piele.

_

Potrivit tot acestor studii (efectuate pe piele umană sănătoasă), atunci când sunt folosite în produse de protecţie solară, nanoparticulele au tendinţa de a se strânge împreună, nepăstrându-şi mărimea nano. Imaginează-ţi firicele de nisip care se unesc pentru a face un castel.

_

Prin urmare, pare că problema din jurul nanoparticulelor din produsele cu FPS (mai ales din cele minerale) nu reprezintă un risc pentru sănătate. Nu există dovezi care să ateste că aceste substanțe se absorb în straturile profunde ale epidermei.

____________

De fapt, nici n-ai vrea să se întâmple asta, întrucât ingredientele active trebuie să rămână la suprafaţa pielii pentru a proteja de razele UV. ___________

_

Mai mult, atunci când vine vorba despre potenţialul risc că dioxidul de titan ar putea genera radicali liberi în prezenţa luminii solare, s-a dovedit că adăugarea de antioxidanţi (fie că sunt în FPS, fie pe piele în mod natural) elimină acest issue. În plus, alte cercetări atestă că atât oxidul de zinc, cât şi dioxidul de titan sunt substanţe stabile, care nu generează niciun fel de daune.

____________

Şi asta pentru că sunt încapsulate pentru a preveni absorbţia în piele. ___________

_

Privind mai departe, tehnologia nanoparticulelor poate juca un rol crucial în eficacitatea anumitor tipuri de produse de skincare, ca să nu mai menţionăm îmbunătăţirea aspectului produselor de machiaj.

_

Produsele anti-age şi cele pentru pete sunt alte două categorii în care nanoparticulele pot avea un rol important. Şi în lumea dermatologică unele probleme cronice ale pielii (ca eczemele) ar putea fi mult mai uşor de tratat într-o zi, dacă nu chiar vindecate, cu ajutorul tehnologiei nanoparticulelor.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.