

TE INVITĂM ÎNTR-O CĂLĂTORIE PRIN
AUSTRIA SUSTENABILĂ

Când te gândești la Austria, cu siguranță îți trec prin minte abundența de munți și de păduri, apele naturale cristaline și peisajele unice, indiferent de anotimp. Fie că te afli în mijlocul naturii, fie că te apropii de oraș, întotdeauna vei găsi o oază de vegetație în care să evadezi. Dar și o dorință de a o proteja.

De la resorturile de schi care iau măsuri pentru a-și diminua amprenta asupra mediului și hotelurile care s-au aliniat la standardele de sustenabilitate, la restaurantele și producătorii locali care prețuiesc durabilitatea și calitatea, pentru Austria, protecția ecosistemelor și traiul durabil, în armonie cu natura, sunt o prioritate.
Foto: Stefan Leitner


pregătește-te de drum: ești pe cale să descoperi pas cu pas ce face Austria să fie inima verde a Europei.
Foto: Robert Maybach


O plimbare prin zonele ocrotite
Foto: Filmspektakel GmbH

Cum austriecii pun mare preț pe relaxarea în aer liber, îți propunem să le urmăm exemplul. Nu e greu deloc – Austria deține șase parcuri naționale, Donau-Auen, Gesäuse, Hohe Tauern, Kalkalpen, Neusiedler See, Seewinkel și Thayatal, fiecare dintre ele cu o floră și faună unice și peisaje care stârnesc spiritul de aventură și curiozitatea de a încerca activități inedite.
Recunoaște, când ai făcut ultima oară o baie de pădure sau ai privit o ploaie de stele?

În Hohe Tauern, cel mai vechi şi cel mai mare parc naţional al Austriei, vârfuri de munte, pajiști alpine întinse, ghețari și cascade alcătuiesc peisajul acestei lumi unice. Este și un exemplu perfect de coexistență armonioasă: dacă în zona centrală, natura este neatinsă de om, în exterior, zona alpină este gestionată durabil, fără să tulbure habitatul natural.
Foto: Daniel Kogler

Un pic mai la est, însorita regiune Neusiedler See adăpostește un habitat unic cu plaje, podgorii, trasee ciclistice și o biodiversitate incredibilă. Prilej excelent pentru un traseu de ciclism în jurul lacului Neusiedler, prin păturile de stuf și pe lângă podgorii idilice, încheiat, în sezoanele calde, cu o binemeritată bălăceală în lac.


Spre sate alpine și pârtii eficiente energetic
Foto: Branislav Rohal

Iar dacă tot am menționat mai devreme zona alpină, e timpul să vizităm și câteva locuri care și-au luat angajamentul de a-și diminua amprenta negativă asupra mediului înconjurător.
În satele Lech, Zug, Oberlech și Zürs toate casele, restaurantele, telecabinele și telescaunele sunt alimentate cu energie regenerabilă.
Mai mult, în Oberlech nu sunt permise autoturismele, iar transportul public din regiune se realizează fără emisii de carbon.

De altfel, în regiunea Lech Zürs, care cuprinde toate cele patru sate, respectul pentru natură se transmite din generație în generație. Mărturie stă una dintre cele mai importante regiuni montane dedicate sporturilor de iarnă, care a reușit să rămână fidelă peisajului natural în care se află, dezvoltându-se sustenabil.
Foto: Lucas Tiefenthaler


Cazări prietenoase cu planeta
Foto: Naturhotel Chesa Valisa

Și la capitolul cazări ecologice poți experimenta armonia cu natura, indiferent că optezi să rămâi în oraș sau te aventurezi la altitudine.
Aflat în centrul Vienei, Boutiquehotel Stadthalle este o oază de liniște în inima unei capitale vibrante. Iar cum produce exact atâta energie câtă consumă anual, poți să te bucuri de tot confortul știind că ai ales o proprietate neutră din punct de vedere climatic, care face pași concreți pentru a respecta Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale UN.

Și Naturhotel Chesa Valisa, din cel mai vestic land al Austriei, Vorarlberg, propune un sejur cu grijă față de mediu. Situat deasupra orășelului Hirschegg, la o altitudine de 1.200 de metri, hotelul de patru stele construit în 1507 îmbină tradițiile vechi cu inspirația modernă, întorcându-se la origini și folosind materiale ecologice.


La resortul Stanglwirt apa este omniprezentă – de la apa potabilă cristalină care provine direct din izvorul Kaiser, la apa ca sursă de energie durabilă. Înconjurat de natură și întins pe 8.000 de metri pătrați, Stanglwirt are propria fermă organică, un centru spa și nenumărate oportunități și activități în aer liber și relaxare.


În bucătăriile restaurantelor certificate organic
Foto: Andreas Jakwerth

Și numărul restaurantelor care creează delicii culinare bazate pe ingrediente sănătoase atât pentru noi, cât și pentru mediul înconjurător, este impresionat: din cele 40.883 de restaurante din Austria, 1.000 sunt certificate organic.
În restaurantele din Viena, tendința este dictată de o alimentație organică, de înaltă calitate, cu produse derivate din agricultura ecologică.

Labstelle, de pildă, acordă o importanță deosebită bucătăriei durabile. Pe lângă ingredientele organice, pe care încearcă să le folosească în totalitate pentru a evita risipa, la loc de cinste stau regionalitatea și sezonalitatea. În plus, fructele, legumele, carnea și peștele ajung în bucătăria restaurantului fără să parcurgă rute lungi de transport.

La o jumătate de oră de Salzburg, restaurantul Döllerer urmează rețete tradiționale austriece, bazate pe ingrediente din producția proprie sau furnizate de producători locali de care îi leagă o istorie lungă. Ghidat de natură și de conexiunea personală cu Alpii Austrieci, chef Andreas Döllerer creează preparate subtile și surprinzătoare, care reușesc să capteze esența alpină.


Cunoaște-i
pe artizanii gusturilor austriece


Toate aceste delicii culinare nu ar fi posibile fără fermierii și producătorii determinați să pună pe masă cele mai bune ingrediente naturale, proaspete și locale. Un exemplu este blün, o fermă inovatoare de acvacultură și legume, din apropierea Vienei. Contribuția pe care o aduc ei naturii constă într-o metodă de agricultură de ultimă generație, inspirată de un sistem de recirculare folosit de fermieri în secolele trecute, numită acvaponia.
Practic, apa folosită în acvacultură devine fertilizant pentru legumele lor.

În lumea vinului austriac, calitatea este sub control strict, ceea ce înseamnă că nu vei avea cum să dai greș cu un vin etichetat cu steagul roșu-alb-roșu. De la recoltarea strugurilor și până la îmbuteliere, întregul proces de producție se asigură că respectă criterii economice, ecologice și sociale, iar produsul rezultat poartă sigiliul de calitate Sustainable Austria.


Călătoria noastră a ajuns la final, dar mai sunt multe de descoperit în Austria sustenabilă!
Foto: thecreatingclick.com
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.