De Mihai Ghiduc

Cronica săptămânii

Nu te grăbi afară!

După ce, pe 26 februarie, s-a descoperit primul caz de coronavirus, duminică aveam deja 15 cazuri. Între timp, Italia a devenit cea mai afectată țară din lume, după China, cu peste 7.000 de cazuri, și a recurs la măsuri drastice. 16 milioane de persoane din regiunile nordice, inclusiv orașele Milano, Parma, Modena, Veneția nu mai pot părăsi regiunea până pe 3 aprilie. Măsura i-a inspirat și pe guvernanții noștri.

_

Ultimele zile sunt cele mai grele, nu-i așa? Se simte deja atmosfera de „Vine vacanța!”, de parcă ieșirea din starea de urgență ar marca momentul dispariției coronavirusului și al reîntoarcerii peste noapte la flat white-uri și toasturi cu avocado, asezonate cu căutări febrile de bilete low cost. Nu vreau să stric petrecerea, dar coronavirusul nu pleacă nicăieri, iar o petrecere în piața publică e fix lucrul de care n-avem nevoie.

Curba e plată, dar nu scade

_

În ultimele trei săptămâni, s-au înregistrat constant în jur de 2.200 de cazuri noi de COVID-19. E drept că în spitale au mai rămas doar jumătate dintre cei care au contactat această boală, dar situația nu e deloc încheiată. Să nu uităm că, la începutul epidemiei, a fost nevoie de un singur superspreader care să infecteze comunități sau spitale întregi. Nu ne întoarcem la ce a fost înainte, ne întoarcem la un nou normal.

Să ne uităm la Coreea de Sud, care tocmai a reînchis barurile și cluburile din cauza unor noi cazuri.

| | | | | |

Starea de urgență devine una de alertă

_

Autoritățile române nu vor să renunțe cu totul la măsurile de prevenție luate până acum. Chiar dacă starea de urgență se va încheia, se discută despre o stare de alertă, cu măsuri diverse, de la obligativitatea purtării măștilor în spații închise, la distanțare socială în mijloace de transport. Mall-urile și restaurantele vor rămâne închise, într-o primă fază.

_

E de așteptat să avem discuții intense pe tema acestor măsuri, pentru că nu toată lumea pare încântată de ele. Deja Biserica Ortodoxă s-a arătat iritată de faptul că i se propune să folosească lingurițe de plastic la împărtășit, nu pentru că vor să salveze planeta, ci pentru că ei chiar cred sincer că virusul nu poate ajunge pe obiectele sfinte.

E de așteptat ca și opoziția să facă un pic de scandal pe tema stării de alertă, dar e puțin probabil să o blocheze în parlament.

| | | | | |

Cei care nu cred!

_

Există însă un grup vocal de persoane care nu doar că cer ieșirea din carantină, dar îi neagă întregul sens. Faptul că răspândirea virusului a fost limitată nu e văzută de aceștia drept un succes al strategiei adoptate, ci drept o dovadă că măsurile nu erau necesare. Unii chiar spun că virusul nu există sau nu e periculos.

_

Viorel Cataramă, politician și afacerist în căutarea unei audiențe, a încălcat carantina și s-a dus în comuna Bărbulești, ca să se întâlnească cu bolnavi de COVID-19 și să ne arate că nu va păți nimic. Acum se laudă cui vrea să-l asculte că are ceva simptome, dar nu a făcut un test în acest sens.

Curtea Constituțională anulează amenzi

_

Lui Cataramă i-a venit în ajutor, involuntar, Curtea Constituțională, care a anulat amenzile mari care au fost date celor care au încălcat regulile carantinei. Decizia vine însă cu o paranteză – pentru a obține anularea definitivă a amenzii, cei prinși trebuie să se adreseze instanței.

_

Între timp, CCR s-a făcut de râs în toată lumea. Laura Codruța Kovesi a câștigat procesul de la CEDO prin care contesta decizia de demitere a sa din fruntea DNA, luată în urma unei decizii a CCR. Efectele deciziei sunt însă inexistente. Dorneanu a dat vina pe ministrul de atunci, Tudorel Toader, Toader a dat vina pe judecători, toată lumea s-a spălat pe mâini, iar infractorii se bucură că le-a ieșit schema.

What’s X Æ A-12?

_

Grimes și Elon Musk au reușit să facă din nașterea primului lor fiu o știre când au decis să-i dea numele X Æ A-12, ceea ce nu am aflat nici până acum dacă e legal sau ba. Ce vom afla sigur peste câțiva ani e cum va privi cel mic numele sau dacă va alege ceva ce sună mai puțin a denumire de produs tehnologic și mai mult a nume de băiețel.

Între timp, misterul numelui a fost dezlegat de o postare pe Twitter care dovedește că Grimes și Musk se merită unul pe celălalt.

| | | | | |


Vești triste din lumea muzicii

_

Ne-au părăsit, în aceeași săptămână, un pionier al rock and roll-ului și unul al muzicii electronice, două persoane care au influențat mare parte din muzica pe care o ascultăm și astăzi.

Florian Schneider, co-fondator al trupei Kraftwerk, a murit la 73 de ani

_

Trupa germană înființată de Schnider și Ralf Hütter în 1970 este, practic, cea care a inventat muzica electronică, cu albume ca Autobahn (1974), Trans-Europe Express (1977) și The Man-Machine (1978).

Două zile mai târziu, ne-a părăsit Little Richard

_

Fondator al rock and roll-ului din anii 1950, Richard a trăit mai mult decât numeroși artiști pe care i-a influențat ca Jimi Hendrix, Elvis Presley, Prince, Freddy Mercury, Michael Jackson, David Bowie și trei din patru Beatleși.

https://mailchi.mp/glamour/storysubscribe
  • Open in Browser

Descoperă mai multe story-uri în newsletter-ul nostru.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.