
De Mihai Ghiduc
Cronica săptămânii
Nu s-a întâmplat nimic altceva
_
Europa e în carantină. Nu există țară care să nu fie afectată de epidemia de COVID-19, boala provocată de coronavirus, iar în Italia și Spania situația e cea mai gravă. În România, de duminică seară, se circulă doar cu bilet de voie.
_
Conform noii ordonanțe militare care reglementează carantina, te poți deplasa doar în interes profesional, pentru cumpărături urgente, pentru urgențe medicale, ca să-ți plimbi câinele, să îngrijești pe cineva bolnav sau, scurt, în jurul locuinței, la distanță de cei din jur, ca să faci un pic de mișcare. Se închid mall-urile și cabinetele dentare și, în general, toate chestiile care te-ar face să ieși afară.
Dacă te gândești că cele mai afectate țări europene sunt și țările în care locuiesc cei mai mulți români și că destui dintre aceștia s-au întors în țară, înțelegi îngrijorarea autorităților.
I I I I I
_
Dacă chiar ai nevoie să ieși din casă, găsești mai jos formularul pe care trebuie să-l ai la tine, completat, în caz că te întâlnești cu poliția. O imprimantă ar fi bună la casa omului, dar poți, la fel de bine, să scrii de mână.

Românii au ieșit în parcuri
_
Acesta a fost un alt motiv al introducerii unor măsuri mai drastice. În ciuda faptului că sâmbătă erau deja peste 300 de cazuri de coronavirus anunțate, lumea a ieșit să se plimbe, profitând de vremea frumoasă de afară. Din fericire, odată cu noile măsuri de carantină, a venit și vremea urâtă.
_
Chiar este cazul să nu mai credem că suntem invicibili și să nu ne asumăm riscuri inutile. Vedem ce se întâmplă în Italia, Spania și Franța, Chiar și Marea Britanie, care încercase o strategie diferită, a renunțat și a trecut la măsuri dure de carantinare. Iar peste ocean, în Statele Unite, numărul cazurilor noi crește cu viteză amețitoare.
Avem primele decese
Duminică, s-a anunțat că trei persoane au căzut victimă coronavirusului. Numărul total al cazurilor era 433.
I I I I I
_
Și da, este adevărat că cei cu cel mai mare risc de a face complicații și a muri sunt cei care au boli anterioare sau persoanele în vârstă, dar nu cred că ai vrea să ajungi într-un spital supraglomerat, în fața unor medici extenuați, în vârful epidemiei de coronavirus.
#staiacasă
I I I I I

Antrenează-te pentru Masterchef
_
Asta a fost una dintre glumele favorite care a circulat pe Facebook săptămâna trecută, dar adevărul e că poți face lucruri și în casă. Firmele care au putut, și-au reorientat activitatea pentru lucrul la distanță, dacă ai norocul și privilegiul de a putea face asta, profită de el. Cei care au copii, au o preocupare în plus acum pentru că și școlile s-au mutat pe Internet. Unii dintre noii sunt mai ocupați ca oricând.
_
Iar dacă ai prea mult timp liber, ia puțină distanță, nu doar socială, ci și de întreaga nebunie. Oricum nu poți schima nimic acum. Rezervă-ți maximum o oră pentru știri – vei vrea totuși să fii la curent cu noile decizii – și informează-te doar din surse verificate. Site-ul Ministerului de Interne e sursa cea mai bună pentru informări oficiale.
_
Încearcă să faci orice altceva. Să faci sport, ai nevoie să te menții în formă, să gătești, să faci curat prin casă, să citești cărțile pentru care n-ai avut niciodată timp, să vezi toate filmele vreunui regizor celebru. Încearcă să nu-i scoți din sărite pe cei dragi, toată lumea e stresată acum. Și sună-ți prietenii, acum au nevoie să-ți audă vocea mai mult ca oricând.

Profită de ocazie să „mergi” la teatru
_
Teatrele s-au mutat în online, acum că spectatorii au plecat din săli. Fie că sunt live (cât se va mai putea) sau înregistrări, numeroase piese por fi văzute acum de acasă. Și da, poate că nu sunt gândite pentru acest mediu – și să sperăm că nu vom stat atât de mult în case încât să fie nevoiți să se adapteze –, dar e și asta o formă să nu mai stai cu gândul la știri.
Paul Alexandru are o listă cu teatre românești și felul în care le poți vedea piesele
I I I I I


Sport, în schimb, nu vom mai vedea curând
_
Deși nu s-a luat încă o hotărâre oficială, Jocurile Olimpice de la Tokyo s-ar putea amâna. Echipa Canadei a decis, duminică, că nu va participa și tot mai mulți sportivi se plâng că n-au unde să se antreneze, deci nu vor putea fi în formă, la vară, pentru Olimpiadă. În plus, Campionatul European de Fotbal, cea de-a doua competiție majoră ce urma să aibă loc anul acesta, s-a mutat deja în 2021.

Și nici de călătorii nu știm când ne vom reapuca
_
Chiar dacă, poate, n-ai renunțat la planurile de vacanță pe care le aveai, e puțin probabil ca lucrurile să revină foarte repede la normal. Granițele sunt închise acum și nu știm, de fapt, cât va dura pandemia. Vom vizita, probabil, pentru o vreme, doar cutia cu amintiri.
Sau muzeele virtuale.
I I I I I
_
Ar putea fi un moment bun să explorezi expozițiile și muzeele pe Google Arts and Culture, un site pe care vei găsi lucruri surpinzătoare din muzee mari și mici de peste tot în lume. Iată, deci, un alt lucru pe care-l poți face din casă și care te va ține departe de știri.

Sau te poți abona la newsletter-ul nostru.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.