DE IRINA MUNTEANU
FOTO MĂDĂLINA GĂCEANU
new perspectives
romanian design week 2023
Încă puțin și ne pregătim pentru o nouă ediție a Romanian Design Week, cea mai amplă de până acum. Dacă pentru RDW Exhibition, Young Design powered by Diploma, RDW Social și RDW Market ne mutăm în Piața Amzei, pentru cele peste 100 de evenimente din programul RDW Design GO! ne îndreptăm către cele patru Design Districts din capitală: Cotroceni, Dorobanți - Floreasca, Ioanid -Icoanei și Cartierul Creativ.
Între timp, ne facem încălzirea cu șase designeri și creativi up and coming din cadrul secțiunii Young Design by DIPLOMA Show, cel mai proaspăt format RDW, pornit de la tema CONNECTIONS. Cu ei și cu mulți alții ne vedem în perioada 12 - 28 mai, în Piața Amzei.

ALICE
voinea
Pasionată de fuziunea între reguli stricte și spargerea tiparelor prin accente neobișnuite, activitatea designerului grafic Alice Voinea acoperă arii multiple ale comunicării vizuale, cu focus pe design editorial, identitate vizuală și tipografie. La RDW vine cu proiectul ei de diplomă din 2018, „Lexicon posibil”, o bancă de imagini scanografiate a unor subiecți diverși, formată pe două platforme: digitală, arhiva digitală, și analog, cartea.



„Proiectul s-a dezvoltat în urma experimentelor de transformare a informației vizuale dintr-un mediu analog în unul digital și invers, obținând rezultate mai puțin convenționale ale unor subiecte comune”, spune Alice. Un demers pe care îl asociază cu traducerea unui cuvânt dintr-o limbă în alta, de unde și formatul unei enciclopedii de imagini.

MAGDA
TRACIU
„Setul nostru” este propunerea designerului multidisciplinar Magda Traciu pentru noua ediție RDW. Format dintr-un serviciu de masă, cu trei produse de servire și un accesoriu, proiectul pleacă de la ideea de a transforma un spațiu impersonal într-unul familiar prin intermediul obiectelor, urmărind totodată impactul pe care obiectele îl au asupra mediului, atmosferei și utilizatorului.




curated for BRAND
Despre proiect, care reinterpretează obiecte și obiceiuri din spațiul familiar, Magda spune că are ca scop „înțelegerea relației dintre obiect și consumator, între obiect și contextul în care acesta apare și felul în care un obiect poate potența o experiență”.
CORINA
CIOGODARU
Născută în Republica Moldova, Corina Cigodaru este designer vestimentar și ilustrator. Lucrările ei se concentrează pe probleme politice, sociale și de mediu și pe modul în care acestea afectează societatea în care trăim. O poți vedea la această ediție cu „CHERNOBYL”, o colecție ce aduce în discuție influența factorilor politici și ecologici în moda contemporană.
+ perfect vest
„Colecția înfățișează ideea de libertate individuală, de egalitate între oameni și reprezintă totodată un strigăt cu scopul de a trezi conștiința socială spre un comportament responsabil față de mediul înconjurător”, explică Corina. Materialele folosite au fost exclusiv sintetice pentru a sugera impactul omului asupra mediului și aportul său în crearea unei lumi artificiale, iar imprimeurile, o varietate de specii pe cale de dispariție, au fost realizate manual într-o paletă cromatică toxică și iradiantă, care fac aluzie la zona contaminată radioactiv din Ucraina.
În prezent, Corina încearcă să obțină potențialul maxim dintr-o haină second-hand prin seria de corsete upcycled „REFORM”, la care lucrează din lockdown. În paralel, pregătește și un proiect legat de tehnologiile moderne și posibilitățile fără granițe pe care le oferă mediul virtual.

ANDREI
ALBU
Andrei Albu este designer grafic, pasionat în special de designul de carte și de jocurile tipografice, un subiect pe care își dorește să îl exploreze mai departe. În prezent lucrează într-un studio mic de design, specializat pe brand identity, dar și la diverse proiecte, de la concept store-uri până la organizatori de petreceri.




curated for BRAND
La RDW participă cu două proiecte – cartea „Dicționar onomastic” (2020), care abordează fragmente din textul lui Mircea Horia Simionescu prin intermediul jocurilor tipografice și al fotografiei pe film, și „Cuvânt cu cuvânt” (2022), un calendar-dicționar în format tear-off, sub forma unui instrument de îmbogățire a vocabularului, care propune utilizatorului un cuvânt nou pentru fiecare zi din an.

ANAMARIA
VIȘOVAN
Absolventă a Facultății de Arte și Design din Timișoara, Anamaria Vișovan își pregătește în prezent lucrarea de doctorat, pe tema identității umane și a modei. La RDW vine cu „The Agony of The Garden”, o colecție al cărei scop este „exersarea unei direcții la intersecția dintre artă, modă și etică, prin folosirea, în mare parte, a materialelor naturale precum mătasea, mătasea din bumbac și pielea reciclată”.


+ perfect vest
Preocupată de sustenabilitate, reciclare și slow fashion, Anamaria și-a găsit inspirația pentru colecția sa în natură, pe care a ales să o prezinte printr-un imprimeu realizat manual, „ca un gest mic de protest și de minimalizare a efectelor printului digital.”

MIHAI
BIRTU
„Situl ales are potențialul de a cuprinde și îmbina toate perioadele de timp și straturile culturale diferite care alcătuiesc această zonă cosmopolită din centrul orașului Craiova, afectată de schimbări rapide și haotice, devenind astfel un catalizator social și identitar”, spune arhitectul Mihai Birtu despre proiectul său de diplomă, „CERrT- catalizator social și identitar”, expus în cadrul ediției de anul acesta RDW.



CERrT
catalizator social și identitar
Mihai are o pasiune pentru „proiectele cu impact punctual, care poartă mai departe povești, le actualizează și le repovestesc unde nu au fost auzite până acum”, lucru pe care îl vei remarca și în lucrările sale, gândite ca scurte comentarii asupra temelor sociale care îl preocupă.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.