
De Mihai Ghiduc
Cronica săptămânii
Nimeni nu e ferit de coronavirus
_
A fost săptămâna în care s-au depășit 1.000.000 de cazuri de COVID-19 în întreaga lume, iar SUA a devenit cea mai afectată țară. Se vede însă și luminița de la capătul tunelului, în majoritatea țărilor europene viteza cu care crește numărul cazurilor și a deceselor înregistrate încetinește.
_
În România, am trecut de 3.000 de bolnavi și 150 de victime, iar numărul de externări crește. Iată care au fost știrile săptămânii.

S-a închis Țăndărei
_
După Suceava, săptămâna trecută, este rândul acestui oraș din Ialomița să intre în carantină totală. Nimeni nu intră și nu iese din Țăndărei, cu o serie de excepții foarte clar prevăzute, până când focarul de COVID-19 de acolo nu este ținut sub control. O mare parte dintre persoanele pozitive din județ proveneau din acest oraș. Multe persoane care au venit din străinătate nu au respectat regulile de carantină.
_
Din păcate, multă lume a încercat să evidențieze etnia unei părți a celor care n-au respectat carantina, uitând că Țăndărei nu e primul loc în care se întâmplă acest lucru și alimentând tot felul de păreri rasiste. Ciprian Necula a scris, pentru Libertatea, de ce lucrurile nu sunt atât de simple.

Boris Johnson a ajuns la spital
_
Premierul britanic Boris Johnson, cel mai vizibil lider de stat care s-a îmbolnăvit de COVID-19, a ajuns aseară la spital, pentru că nu i s-au îmbunătățit simptomele. Comunicatul oficial e liniștitor, dar ceea ce i se întâmplă lui Johnson arată că nimeni nu e ferit de boală și că lucrurile se pot deveni complicate chiar și atunci când ai acces la cei mai buni medici.
Între timp, regina Marii Britanii, deși izolată la castelul Windsor, a apărut la televizor pentru a-i încuraja pe locuitorii insulei și a le spune să respecte regulile impuse, chiar și cu întârziere, de guvern. Este unul din rarele moment în care regina le vorbește direct britanicilor.
I I I I I

Nu luați medicamente neverificate!
_
Dintre numeroasele medicamente care se folosesc pentru COVID-19, în spitale, unul este promovat intens de către președintele american Trump și fanii săi. Deși hidroxiclorochina este folosită în schemele de tratament din mai multe state, acest lucru e făcut pe bază de observații empirice, în așteptarea unor studii care să îi dovedească eficiența.
_
Majoritatea medicilor spun că și în cazul în care se dovedește că funcționează, va fi vorba de o combinație cu alte medicamente și o doză care trebuie stabilită de un specialist.
_
Hidroxiclorochina nu este recomandată pentru auto-tratament, ca orice medicament cu potențiale efecte secundare grave, care nu trebuie luat fără supravegherea unui medic. Mai mult, hidroxiclorochina este un medicament esențial pentru cei cu boli autoimune, cum ar fi lupusul și oamenii au nevoie în continuare de el.
_
Nu este singurul așa zis tratament recomandat pentru COVID-19, pe baza unor studii înțelese greșit sau, mai rău, a părerii unor șarlatani interesați. Adevărul trist este că nu există o substanță despre care să știm că funcționează. Cea mai bună prevenție e distanțarea socială, spălatul regulat pe mâini, purtarea măștii în locuri aglomerate și evitarea atingerii feței.

Bill Gates investește în vaccin
_
Fondatorul Microsoft a spus că va porni, în paralel, fabrici pentru producția a șapte dintre cele mai promițătoare potențiale vaccinuri pentru COVID-19, chiar dacă se va dovedi că doar unul sau două vor fi viabile. Este o modalitate de a scurta cu câteva luni accesul la vaccin, pentru că, atunci când testele clinice vor fi gata, fabricile vor fi deja pregătite pentru producție.

Mai multe informații utile, în newsletter-ul nostru.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.