
De Mihai Ghiduc
Cronica săptămânii
Ne-am pierdut răbdarea?
_
Săptămâna care a trecut a arătat, pentru prima dată, semne reale de aplatizare a curbei, acea mantră a specialiștilor care ne-a ținut timp de o lună în casă.
_
Numărul de cazuri noi de COVID-19 a fost practic egal cu cel înregistrat în săptămâna precedentă. Din păcate, tot săptămâna trecută au apărut și primele semne că lumea și-a pierdut răbdarea.

Încă o lună de carantină
_
Măsurile de distanțare socială au fost prelungite cu încă 30 de zile, printr-un decret prezidențial anunțat marțea trecută. Starea de urgență va dura până la jumătatea lunii mai, însă o parte dintre măsuri au fost realizate, în special cele care au legătură cu asigurarea de alimente și lucru în agricultură.

Ping-pong cu lumina sfântă
_
Aproape concomitent cu anunțarea stării de urgență, ministrul de interne a anunțat un protocol cu Biserica Ortodoxă care ar fi permis credincioșilor, într-o formă inițială, să meargă la biserici în noaptea de Înviere. După scandalul public iscat și intervenția președintelui Iohannis, protocolul a fost modificat în așa fel încât, într-un final, lumina a fost împărțită, în parohii, de personalul clerical, iar slujbele s-au ținut fără credincioși.
Mai mulți teologi au ținut să amintească faptul că obiceiul aducerii luminii de la Ierusalim este cât se poate de recent – datează din 2011 – și că nu are vreo legătură cu tradiția ortodoxă. Obiceiul a continuat însă nestingherit și în acest an, cu sprijinul interesat al politicienilor.
I I I I I

Scandaluri și sărăcie
_
O serie de scandaluri între poliție și persoane care au ales să nu respecte restricțiile impuse s-au iscat în mai multe zone din țară. Cel mai mult s-a discutat despre cele din Hunedoara și Rahova. Un element comun al scandalurilor este că acestea s-au petrecut în comunități de romi, ceea ce a alimentat atitudinile rasiste a unei alte categorii de cetățeni.
_
Sociologii spun însă că lipsa respectului față de autorități este cauzată de neîncredere. Toate acele locuri în care s-au petrecut scandalurile sunt ghetouri și au fost așa dintotdeauna, locuri care au fost abandonate sărăciei și lumii interlope și în care forța pumnului bate decretul prezidențial.

Nici americanii nu-s mai breji
_
SUA este țara cea mai afectată de coronavirusul SARS-CoV-2. O treime dintre cazurile înregistrate la nivel mondial și un sfert din decese sunt în America. Cu toate acestea, săptămâna trecută s-au înregistrat proteste în mai multe state americane împotriva măsurilor de izolare luate de autorități.
_
E drept că protestatarii erau puțini și din categoria celor care cred în tot soiul de conspirații, însă aceștia au fost alimentați de Trump, iar acest lucru e îngrijorător. Pentru a distrage atenția de la modul dezastruos în care a gestionată criza declanșată de COVID-19, președintele american caută vinovați. Acesta a suspendat plățile către Organizația Mondială a Sănătății în plină pandemie, dând vina pe această instituție

Ceilalți scandalagii
_
Nici cei obișnuiți să inflameze Facebook-ul n-au stat degeaba. Andrei Caramitru a atacat Biserica Ortodoxă folosind un limbaj incalificabil. De partea cealaltă, Dan Puric a ținut să îi acuze pe cei care au protestat după Colectiv că ar fi vrut să demoleze biserici. Sunt genul de persoane care trăiesc din scandaluri și care, rămași fără public din cauză că întreaga atenție publică s-a îndreptat spre consecințele coronavirusului, își adaptează discursul pentru a obține un pic de atenție.

Modelul suedez
_
S-a discutat mult și despre faptul că în Suedia n-au fost impuse măsuri de distanțare socială, ci doar o serie de recomandări, deci iată, poate că n-ar fi trebuit să avem stare de urgență. Cifrele arată, însă, că țara nordică, deși are jumătate din populația României și o suprafață dublă, iar cetățenii respectă, în general, regulile, are un număr dublu de cazuri și de trei ori mai multe decese. Suedezii încep să pună în discuție strategia propriului guvern, care pare să fi expus bătrânii din aziluri unor riscuri inutile.

Lumina e departe
_
Europa a depășit 100.000 de decese cauzate de coronavirus, fiind continentul cel mai afectat de COVID-19. Organizația Mondială a Sănătății spune că următoarele săptămâni sunt critice pentru continent și că e prea devreme pentru relaxare, chiar dacă unele țări încep să ia deja măsuri în acest sens – Austria și Germania, de exemplu.
_
Dacă în unele locuri epidemia pare a fi stăpânită, în altele îmbolnăvirile se înmulțesc, ceea ce înseamnă că, pentru o vreme, mobilitatea de-a lungul continentului va fi destul de limitată. Este probabil un moment bun să ne revizuim, planurile de vacanță. Biletele alea de avion deja cumpărate vor rămâne, cel mai probabil, nefolosite.

Mai multe informații utile, în newsletter-ul nostru.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.