
De Irina Munteanu
Musspell. Motive nordice, dualism și un imbold sonor de a prețui natura
FROM THE MAGAZINE
Mitologia nordică spune că înainte ca universul să fie creat, din haosul primordial au apărut două lumi: una de gheață, Niflheim, și una total opusă, de foc, Muspelheim. Scânteile din focul nestins al Muspelheimului au format stelele și, ceva mai recent, în primăvară lui 2019, un duo tânăr din Cluj-Napoca.
Pentru că și-au dorit de la bun început să reprezinte o linie muzicală nordică, Noémi-Diána Dósa și Anna-Tímea Bölöni au început să studieze mai atent scrierile mitologice de acolo. Așa l-au întâlnit pe Muspell, gigantul de foc, și le-a atras imediat caracterul sonor și vizual al cuvântului, dar și puterea pe care o poartă sensul acestuia.
Lui Noémi i-au plăcut energia puternică și ideea pe care o transmit giganții – „cât de mici suntem în lumea mare” –, iar Anna a văzut în acel tărâm „un loc care strălucește în întuneric, în care există multă luptă, dar și foarte multă căldură și lumină”. Tot ea crede că și muzica lor a început în timp să urmeze aceeași direcție: „să experimenteze lupta prin ea, dar și lumina călăuzitoare.”
E o dualitate specifică în muzica nordică, între lumină și lipsa ei, care și-a lăsat cu siguranță amprenta asupra trupei lor, mai spun fetele. Mărturie stau fragilitatea lor aparentă și intensitatea din piesele pe care le compun.

Fotografii de Oscar Ungváry
Până să formeze Musspell, Noémi și Anna se cunoșteau doar din vedere. Muzica începuse să le atragă din copilărie, așa că amândouă au absolvit Liceul de Arte din Târgu Mureș, Noémi la secția vioară și belcanto, Anna, la percuție. La un moment dat au luat legătura printr-un prieten comun, s-au văzut, au vorbit mult despre muzică, s-au plăcut și le-a venit ideea să își facă o trupă, „una de fete, cum nu vezi prea des în România”.
„În timp ce vorbeam ne-am dat seama ușor că suntem pe aceeași lungime de undă, avem aceleași interese, gândim la fel despre lume și am putea să facem muzică împreună”, povestește Anna. „După, am început să ne împărtășim piese una celeilalte și să dezvoltăm un limbaj muzical comun”. Așa că s-au înarmat cu instrumente muzicale – Noémi cu un bas și un sintetizator, Anna cu o chitară –, o dragoste comună pentru Rebekka Karijord, Kaleida, Warpaint sau Agnes Obel și s-au pus pe treabă.
Ghidate de convingerea că a face muzică împreună presupune să se asume pe ele însele, Noémi și Anna își lasă vocile să țeasă linia melodică în mod egal, se joacă cu registrele înalte și joase, cu armoniile neconvenționale, își modelează continuu ideile muzicale și încearcă să se oglindească una în cealaltă.
Inspirația vine de pretutindeni – de la situațiile și emoțiile pe care le trăiesc, la piesele pe care și le împărtășesc și universurile muzicale similare lor pe care le descoperă în proces. Dacă nu ai intuit deja, la baza Musspell rămâne prietenia lor și timpul îndelungat pe care îl petrec împreună zi de zi.
Ca trupă nouă, să îți iei avântul cu puțin timp înainte de pandemie poate să fie destul de înfricoșător, mai ales când „nu știi exact când se va termina, cum vor reacționa oamenii sau cum se vor raporta la evenimentele muzicale după aceea”. Dar poate la fel de bine să lucreze și în favoarea ta, dacă reușești să manevrezi cu luciditate situația și să-ți reamintești că nu ești singur.

„A fost descurajator pentru noi să ne izolăm de lume pentru că plănuiam să ne facem vizibile în perioada aceea”, își amintește Noémi. „În același timp, ne-a oferit oportunitatea să construim și să dezvoltăm un sistem de valori cu care să ne putem identifica în muzica noastră.” Sigur, ca muzician ai nevoie să intri în contact cu oamenii în timpul concertelor, dar din moment ce acest lucru nu a fost cu adevărat posibil, fetele și-au concentrat atenția spre alte lucruri la fel de importante: „procese interne și creația în momentele de liniște”.
Și totuși, în 2020, pe 12 septembrie, și-au susținut primul concert, „într-o curte confortabilă cu grădină, la care au participat prietenii și familiile noastre.” De atunci, au mai avut concerte prin România și Ungaria, cel de la Electric Castle de anul trecut fiind preferatul absolut de până acum. „A fost prima dată când am cântat în fața mai multor oameni, iar ospitalitatea organizatorilor și acceptarea publicului au fost o mare surpriză; ne-am distrat de minune”, povestește Noémi.
Anul trecut, tot la început de septembrie, a urmat și primul concert mai departe de casă, la Waves Vienna, un festival de muzică indie din Austria. Dacă ar fi să își imagineze concertul perfect, atunci s-ar simți pe deplin în siguranță din punct de vedere tehnic în timp ce cântă și ar menține o comunicare constantă cu publicul – nu doar în tranzițiile dintre piese, ci și în modul în care le interpretează. Și, neapărat, într-un cadru cât mai natural – un detaliu pe care o să îl înțelegi mai bine cu fiecare piesă pe care o asculți.

De la sound-ul atmosferic al trupei la versurile meditative, care îți amintesc de fragilitatea lumii înconjurătoare, e greu de ales un singur lucru legat Musspell care te apropie de natură. Protejarea planetei nu e doar o necesitate reală care le frământă personal, dar e și o prezență nelipsită în muzica lor. „Piesa Planet B nu a fost ușor de scris”, povestește Anna, care a observat cât e greu să îi faci pe oameni să acționeze prin cuvinte.
De fapt, nici pentru ele nu a fost ușor să găsească cuvintele potrivite pentru a exprima ce simt despre asta. „Pentru noi, natura reflectă cel mai clar consecințele deciziilor pe care le iau oamenii și ni se pare important ca umanitatea să facă față acestui lucru și să-și poată asuma responsabilitatea”, mai spune ea. „Natura este casa noastră, a tuturor, iar relația dintre noi și ea poartă secrete pe care ne vine mai ușor să le cântăm.”
Câteva dintre secrete se regăsesc și pe EP-ul „In Between”, lansat la începutul acestui an, cu precădere pe prima parte a lui, în care sunt adunate mai multe piese despre natură. Cea de-a doua le revine sentimentelor umane ca singurătatea, dezamăgirea, atașamentul și iubirea, ambele părți legate strâns prin piesa piesa care dă titlul EP-ului.
Pe viitor, Noémi și Anna mărturisesc că își doresc să susțină atât de multe concerte încât să devină mai încrezătoare și curajoase pe scenă și plănuiesc colaborări ocazionale cu alți artiști. „Vrem să experimentăm cu timbruri vocale diferite și elemente noi, diferite de cele cu care ne-am obișnuit, să scriem piese care să invite oamenii să danseze și să contracareze starea de vis”. O stare de vis continuă se anunță și pe albumul lor de debut, „Unity all and all”, o colecție de zece piese despre lupte, explorări și vise, pe care se pregătesc să o lanseze în luna aprilie.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.