Mihai Ghiduc

Cronica săptămânii

(Much ado about) Caracal

_

Vinerea trecută, când abia apăruse în spațiul public informația despre adolescentele răpite și ucise la Caracal și despre suspectul prins de poliție, îmi închipuiam deja că vom avea parte de un circ mediatic.

Nu mă gândeam însă vreo clipă că atât de multă lume va contribui la haos.

IIIII

În frunte cu autoritățile!

_

S-a dovedit, cu stenograme, că oamenii care lucrează pentru 112 și poliție și care ar fi trebuit s-o ajute pe Alexandra când au fost apelați sunt nu numai incompetenți și prost pregătiți, dar sunt și lipsiți de omenie.

_

După o săptămână de la începerea cercetărilor, poliția și procuratura par a se zbate haotic, și, în ciuda faptului că a promis chiar premierul Dăncilă o comunicare mai bună, încă n-au învățat bunul obicei al organizării unor conferințe de presă decente.

Apropo de Dăncilă

_

Deși a fost printre puținii care au comunicat cât de cât public, s-a grăbit cu propunerea unui referendum, a promis lucruri care nu s-au întâmplat și, în general, a părut depășită de situație.

_

Autoritățile au fost mai preocupate să arunce vina dintr-o curte în alta. Numeroasele demisii și demiteri au fost despre „salvarea imaginii” instituțiilor. Care au rămas cu imaginea pătată oricum, nefiind în stare să descâlcească și să rezolve cazul, și lăsând impresia că suntem pe cont propriu.

_

Practic, chiar ministrul învățământului o spune, cu subiect și predicat, lăudându-se la pachet că pe ea au învățat-o părinții să nu meargă cu ocazia (de asemenea, ea are șofer și nu pare să știe că avem o problemă cu transportul în această țară).



Presa (și publicul)

_

În lipsa informațiilor oficiale, lumea s-a îndreptat spre singurele surse disponibile: zvonurile. S-ar putea scrie un roman cu toate informațiile care au apărut și s-au dovedit mai apoi a fi greșite sau false.

_

N-au ajutat nici intervențiile semi-isterice ale unchiului, Alexandru Cumpănașu, care a comunicat, adesea, lucruri greșite și care pare mai interesat să-și mai pună niște cărămizi la imaginea publică.

Au apărut teorii ale conspirațiilor

_

Oarecum inevitabil, au început să se creeze scenarii tot mai elaborate, care vorbesc de trafic de persoane, fără vreo bază în realitate, la care au contribuit ori ziariști fără prea mult respect pentru meserie, ori eternii invitați de la televiziuni, ori politicieni și, desigur, nelipsitul Sputnik.



S-a depășit orice limită

_

Chiar și o publicație care se vrea serioasă a considerat că e mai puțin important să respecte voința părinților și a publicat fragmente ale convorbirii de la 112, în numele interesului public. Ulterior, unchiul și publicații mai puțin serioase, au publicat integral convorbirea.

Respectul pentru suferința Alexandrei n-a existat, iar interesul public s-a transformat într-un soi de „Știrile de la ora 5” cu program permanent.

IIIII

E vremea ca femeile să vorbească

_

Cazul Alexandrei este vizibil, dar nu e singurul în care o femeie cade victimă unui abuzator, în timp ce statul nu e capabil să o ajute. De aceea, poate că e important ca, în perioada aceasta, bărbații să vorbească mai puțin să să asculte mai mult.

_

Sexul și Barza a adunat o serie de povești ale unor femei, iar Adevărul le-a pus pe toate într-un singur material. Fă-ți timp să le asculți.

Rusia

O săptămână plină de proteste și o adolescentă curajoasă

_

Sute de oameni au fost arestați în Rusia pentru că au protestat, ilegal, susține poliția, împotriva interzicerii participării la alegeri a opozanților lui Putin. Ca în orice țară condusă de un dictator, poliția stabilește cine are dreptul să protesteze și cine nu.

_

O fată de 17 ani, Olga Misik, a devenit imaginea acestor proteste atunci când s-a așezat în fața politiștilor, îmbrăcați în echipament de intervenție, și a citit Constituția Rusiei. N-a fost arestată.



Sorin Ioniță explică mai pe larg ce se întâmplă în Rusia în aceste zile.

IIIII



Cișmigiul în pericol?

O propunere neclară a Primăriei Capitalei nu e primită prea bine de public

_

Încercarea Primăriei de a reabilita parcul Cișmigiu a fost primită cu răceală de public, din cauză că prevede tăierea unor copaci, pavarea unei alei care acum e acoperită cu iarbă, mutarea unui loc de joacă și, pare-se, prea multe chioșcuri.

_

Cert este că toată lumea e de acord că parcul are nevoie de reabilitare, însă nimeni nu are încredere în gusturile Gabrielei Firea. Cine i-a văzut sufrageria, știe de ce.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.