
Mădălina Ionescu
(My) Beauty Diary
Motivele (bizare) pentru care nu am folosit pudră până recent
_
Da, unele dintre noi se dezic de anumite produse de make-up, în mare pentru că sunt de părere că nu au nevoie de ele. Dincolo de acest aspect, la mine se adaugă două motive (ilare chiar) pentru care am ținut pudra de față la distanță cu toată puterea ființei mele.
_
„Recomandă-mi și mie o pudră bună”, mă ruga o prietenă în urmă cu ceva ani. „N-ai nevoie de așa ceva, stai liniștită!”, i-am răspuns eu, ca o voce a rațiunii. Cum ar fi putut avea nevoie de pudră, acum serios? I-ar fi încărcat tenul, iar tenul ei arăta superb. Dacă nu te confrunți cu exces de sebum, este ca și cum ai îmbrăca o haină de blană (artificială!) vara. Tocmai ți-am introdus primul meu gând incorect legat de utilizarea acestui produs.
_
Să nu crezi, totuși, că am fugit de pudră ca de o haită de lupi. Nicidecum. Problema a fost că prima mea încercare a eșuat complet. Aveam pensula perfectă, primisem câteva sfaturi despre cantitatea ideală și zonele-cheie pe care să o distribui, pe masa de toaletă trona o versiune excelentă…
_
Doar că nu era cea potrivită nevoilor tenului meu. Și așa, uitându-mă în oglindă, la final, nu vedeam decât o mască de făină colorată, de parcă fața mea înghițise acest produs „înfiorător de-a dreptul”. După acea tentativă, am abandonat potențiala relație, indiferent dacă era vorba de pudră liberă, compactă, translucidă, minerală, cu pigmenți iluminatori sau matifiantă.

Ca să și exemplific vizual.
_
Ori de câte ori mă gândeam că poate e timpul să-i acord o nouă șansă, în mintea mea rulau tot felul de imagini de coșmar. Iar în magazine, în fața zecilor de nuanțe și texturi, în loc să mă bucur ca un copil în fața unei tone de dulciuri, mă blocam și treceam mai departe. Iată un al doilea motiv bizar pentru care am fugit de pudră: o singură (una singură!) încercare nereușită.
_
Apoi, cumva ca să transform și mai mult pudra într-un dușman aprig, îmi băgam în minte tot felul de gânduri. De exemplu, cum unul dintre rolurile primordiale ale sale este acela de a fixa fondul de ten, ce rost mai are să o aplic când deja am recurs la baza de machiaj, care are proprietăți similare? Sau de ce aș inunda chipul cu o mie și una de produse, dacă tot less is more? Acesta este un al treilea motiv pentru care nu-mi puteam atinge fața absolut deloc cu pudră.
_
Mai mult, în zilele toride de vară, în care tenul mă mai trăda din când în când, recurgeam la blotting papers (găsești unele magnifice la Fenty Beauty, în Sephora, apropo) pentru micile retușuri.

Hmm, poate că aveam nevoie de un îngeraș-ajutor.
_
În realitate, după cum aveam să aflu mai târziu, ecuația este complet diferită. Nu degeaba pudra este un produs indispensabil în machiaj. Important este să nu o alegi la întâmplare, căci s-ar putea să experimentezi scenarii dezamăgitoare, asemănătoare cu ale mele.
_
Aplicată pe tenul uscat, o pudră matifiantă va accentua senzația de piele care ține. Pe de altă parte, o variantă pentru tenul uscat nu va face față excesului de sebum și, ca mine, vei da vina pe calitatea formulei. Așadar, acesta (și chiar cel mixt) are nevoie de un aliat de fixare și matifiere, ce conține în denumire cuvinte-cheie, ca „mattifying”, „oil control”, „shine control”, „blotting”, „setting” etc.
_
Pentru tenul matur, având tendința de a deveni mai uscat și mai lipsit de strălucire, primul impuls va fi să alegi o bază cu pigmenți iluminatori. Greșit! Particulele care reflectă lumina evidențiază ridurile și imperfecțiunile, deci soluția în acest sens este pudra liberă, translucidă, cu un finish mat, aplicată într-un strat delicat.
_
Trăsăturile unui ten normal pot fi potențate cu ajutorul unei formule transparente, care nu modifică nuanța pielii, ci doar conferă un finish natural și suplu sau camuflează micile imperfecțiuni.
_
Eu am început cu o variantă light, abia perceptibilă, ca să nu fie nevoie să-mi pun la bătaie abilitățile aproape inexistente de expert. Practic, am ales o pudră care să facă treaba în locul meu, ca să nu trebuiască să intervin prea mult. Plus că atunci tenul meu nu era la fel de problematic ca acum. Asta se întâmpla în iunie 2017, potrivit contului meu de Instagram. Iar produsul este...

Blot Powder / Pressed, colecția Next to Nothing, M.A.C
139 lei
_
Apoi, după ce m-am mai familiarizat cu acest „concept” de beauty de care am fugit atâta amar de vreme, am trecut la o artilerie mai grea. Astăzi, trei dintre produsele mele preferate, care fac parte din mai multe categorii, de parcă n-aș avea încă un Dumnezeu în materie de pudre, sunt...

Hydra-Mist & Refresh Powder, Becca
180 lei, în Sephora

Prisme Visage Silky Powder Quartet, Givenchy
226 lei, în Sephora

Poudre Universelle Libre, Chanel
225 lei, în Notino
_
M-a ajutat teribil și un pro tip pe care l-am învățat de la Alex Abagiu, National Makeup Artist Lancôme: după ce ai „încărcat” pensula cu pudră, aplică textura din aer, ca un soi de pulverizare delicată, lovind instrumentul de make-up de cutia produsului. În acest fel, va acoperi tenul delicat, uniform, ca o adiere. Ce-i drept, trucul se mulează cel mai bine pe o textură tip pulbere.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.