de IOANA ILIE

IN THE NEWS

Mii de femei din Turcia au protestat pentru a semnala amploarea violenței domestice


Mai multe mii de femei au manifestat în această săptămână în Turcia pentru a cere guvernului să nu retragă ţara din Convenţia de la Istanbul, un tratat internaţional menit să combată fenomenul violenţei în familie.





Potrivit Agerpres, câteva asociaţii şi instituţii de presă conservatoare îl îndeamnă pe preşedintele Erdogan să retragă Turcia din tratat, motivând că acesta „ar dăuna valorilor familiei și ar banaliza homosexualitatea".


Soluția poate sta în congelare. Supa și tocana pot rămâne în congelator până la 6 luni, iar fructele și legumele pe care le congelăm acasă pot dura până la un an și jumătate, cu condiția să le înghețăm atunci când sunt în stagiul lor cel mai proaspăt. Așadar, dacă vrei să pregătești un smoothie de mure iarna aceasta sau să adaugi câteva afine delicioase la bolul tău de ovăz, fii sigur că se poate!


În plus, responsabili din cadrul partidului conservator al preşedintelui Erdogan, AKP, au menţionat recent în mod public posibilitatea retragerii, stârnind astfel îngrijorare în rândul organizațiilor active în domeniul drepturilor femeilor.





Potrivit AFP, declarațiile oficialilor au generat proteste în capitală și în principalele oraşe ale ţării, printre care Ankara şi Izmir. La Istanbul, sute de protestatare au purtat pancarte pe care se puteau citi sloganuri de genul „Femeile nu vor ierta nicio violenţă", sau pe care erau înscrise numele unor femei care au fost ucise de către parteneri.


„Sunt pe cale să atace drepturile pe care femeile le-au câştigat luptând. Dar suntem în stradă, în pieţe pentru a ne apăra drepturile. Nu vom renunţa la nimic", a declarat pentru AFP protestatara Sinem Ozkan, în vârstă de 31 de ani.





Activiștii care militează pentru promovarea egalității de gen și a drepturilor femeilor din Turcia susțin că retragerea din Convenţia de la Istanbul ar afecta luptele depuse până acum pentru combaterea fenomenului violenţei domestice.


Potrivit statisticilor publicate pe platforma „Vom pune capăt uciderii femeilor", numărul femeilor victime ale violenței în familie a crescut în ultimii ani: 474 de femei au fost ucise în Turcia în 2019, comparativ cu 440 în 2018 şi 180 în 2010.





Prin semnarea Convenției de la Istanbul, care a intrat în vigoare pe 1 august 2014, statele membre se obligă să elaboreze legi care criminalizează violența fizică și psihică împotriva femeilor, incluzând violența sexuală, violul, hărțuirea, mutilarea genitală sau căsătoriile forțate.


Prin ratificarea convenției, statele se obligă să prevină și să combată femicidul, să implementeze campanii de conștientizare naționale pe tema violenței împotriva femeilor, și să monitorizeze felul în care directivele acesteia sunt implementate de către autorități. Până în prezent, Convenția de la Istanbul a fost semnată de 45 de țări și ratificată de 34 de țări din Europa.

Descoperă noul Glamour!