Ioana Ilie

19 februarie 2019

Mii de adolescente și studente din Europa protestează pe tema schimbărilor climatice

_

Ultimul raport al grupului Intergovernmental Panel on Climate Change lansat la sfârșitul anului trecut a subliniat impactul catastrofal pe care îl vor avea schimbările climatice asupra planetei.

__

Previziunile alarmante ale oamenilor de știință au provocat, de la începutul anului 2019, mai multe proteste consecutive față de schimbările climatice, organizate de zeci de mii de liceene și studente din Belgia, Germania și Suedia.

Decembrie 2018, Bruxelles


Ianuarie 2019, Germania


Noiembrie 2018, Suedia


__

Mii de tineri au ieșit în stradă în Haga, în cea mai amplă mișcare de protest din istoria activistă a Olandei. În paralel, 12.ooo de liceeni și studenți au mărșăluit pe străzile orașului belgian Leuven, și alte câteva mii în celelalte orașe mari din țară, iar la începutul lunii februarie, 100.000 de tineri au împânzit și străzile orașului Bruxelles.

__

Revendicările tinerilor protestatari vizează lipsa de strategie a guvernelor în legătură cu amenințările asociate schimbărilor climatice și presiuni asupra politicienilor să înceapă dezbaterile și planificarea unor programe naționale dedicate acestor probleme de mediu.

 2019


__

Conform BuzzFeed News, toate mișcările sociale de mediu din ultimele luni aduc la lumină o solidarizare în activismul politic de mediu a adolescentelor, fără precedent în Europa ultimilor zeci de ani, iar asta este o veste foarte bună.


Jamie Margolin, fondatoare Zero Hour, SUA

__

Jamie Margolin, o tânără de 17 ani, fondatoare și director executiv al organizației Zero Hour, grupul care a planificat detaliile marșului international din 15 martie 2019, a declarat pentru publicația BuzzFeed News că activismul climatic este un instrument prin care femeile tinere din întreaga lume își fac vocile auzite.

__

Organizația din care face parte este condusă în mare parte de tinere femei afro-americane, lucru despre care Margolin consideră că nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni, având în vedere că grupurile care sunt deja vulnerabile vor fi și cele mai afectate de schimbările climatice pe termen lung.




„Nu există foarte multe spații în care să-mi fac vocea auzită, dar ceea ce am de gând să spun va fi auzit. Dacă ești o victimă a sistemului opresiv, este mult mai probabil să fii afectată de schimbările climatice - și asta se aplică în mod special femeilor. Trebuie să pășim înainte și să ne facem vocile auzite." a declarat lidera grupului activist Zero Hour.

__

În paralel, sufletul protestelor masive declanșate de studenții din Belgia ultimelor săptămâni este tot o tânără de 17 ani, Anuna De Wever.

Anuna De Wewer, Belgia.


__

Totul a pornit de la un clip pe care l-a filmat împreună cu cea mai bună prietenă a ei, pe care ulterior l-a postat pe internet. Prin intermediul acestuia, cele două adolescente invitau studenții belgieni să protesteze față de schimbările climatice la începutul lunii ianuarie.

__

Se așteptau să stârnească doar o mână de oameni, însă în realitate protestul inițiat de ele a strâns la un loc inițial peste 3.000 de participanți, iar apoi s-a extins cu mișcări în toată țara care au depășit 30.000.




„Este șocant”, a spus Anuna, că elevii de liceu trebuie să le amintească adulților că iau decizii care le vor afecta întreaga viață. „Jocurile lor politice sunt foarte amuzante, dar ne influențează viitorul”, a declarat ea pentru BuzzFeed News.


„La început, Kyra și cu mine am crezut că vom reuși să strângem maxim 20 de persoane.”, a declarat Anuna într-un interviu pentru BuzzFeed News. „Sunt atât de recunoscătoare generației mele că se preocupă de problemele mediului înconjurător. ”



__

Tânăra a mai declarat că protestele care durează în Belgia, deja de săptămâni bune, și aduc laolaltă zeci de mii de tineri din întreaga țară, au reușit să-I ofere o voce mai vizibilă decât actul votului în sine. "Trebuie să facem ceva - generația tânără înțelege amenințările schimbărilor climatice mult mai bine", a declarat ea.


„Suntem considerați niște tineri naivi, dar poate că asta avem nevoie să fim în prezent. Ne putem gândi la viitorul planetei fără să fim blocați în sistem. Sistemul actual este unul greșit. Discriminează milioane de oameni, în timp ce nu are deloc grijă de mediul înconjurător.”



__

Inițiativa tinerei a fost inspirată, de fapt, de către un videoclip postat de o altă adolescentă din Suedia, Greta Thunberg.

Greta Thunberg, Suedia


__

Greta avea doar 15 ani când a inițiat, anul trecut în august, un fel de grevă solitară, chiulind de la școală în timp ce a organizat un mini picnic în fața guvernului suedez, pentru a le cere politicienilor să-și îndeplinească obligațiile conform acordului climatic de la Paris.

__

Povestea tinerei Thunberg a devenit virală încă de atunci. În interviurile pe care le-a dat, tânăra a vorbit despre problemele asociate schimbărilor climatice și despre previziunile publicate de oamenii de știință la sfârșitul anului trecut.



__

A mai vorbit despre Forumul Economic Mondial de la Davos. Și chiar a susținut propriul ei Ted Talk. Contul ei de Instagram a strâns peste 250.000 de followeri, iar tânăra continuă să ceară și altor tineri să-i urmeze exemplul.


„Ne aflăm în mijlocul unei greve școlare internaționale pentru protecția mediului. Îi îndemnăm pe toți să facă același lucru, în orice parte a lumii s-ar afla.”, spunea ea în clipul care a declanșat protestele din Suedia. „Stați în fața Parlamentului sau a Guvernului până când țara voastră va ținti targetul unei temperaturi cu două grade sub previziunile încălzirii globale ”

Act eco-friendly and don't forget to share!


Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.