Silvia Cristescu

11 Ianuarie 2019

Mic tratat de îngrijire a puloverelor (în funcție de fibrele din care sunt realizate)

Ți s-a întâmplat să micșorezi ca prin minune puloverul preferat sau să fii nevoită să renunți la el pentru că era mult prea scămoșat? Când dai o mică avere pe un pulover din cașmir, îți dorești să reziste o viață.


Citește ghidul GLAMOUR despre cum să îngrijești puloverele în funcție de fibrele din care sunt realizate și cum să eviți să le transformi în haine pentru păpuși de la prima spălare.




O etichetă îți poate spune multe lucruri despre haina pe care urmează să o cumperi. În funcție de compoziția materialului din care e realizat puloverul, vei știi nu doar cum să te comporți cu el, dar cum și cât de des să îl speli, cum să îl usuci corect sau chiar să îi estimezi durata de viață.


Puloverele sunt de obicei realizate dintr-un mix de fibre naturale sau un mix de fibre naturale cu fibre sintetice. O să observi că au diferite procente în compoziție - pot fi 50% lână, 30% cașmir și 20% nylon etc și fiecare fibră se comportă diferit în contact cu apa.


Câteva reguli generale...


Păstrează puloverele în dulap împăturite, nu pe umeraș, deoarece cu timpul își pierd forma.


Spală-le numai de mână, iar apa trebuie să aibă o temperatură de maximum 30 de grade


Dacă încep să lase scame, nu dispera...


Un aparat electric de curățat scame (sau la nevoie, chiar și o lamă de ras) le va reda textura fină de altădată.

Aparat de curățat scame Philips, 59,99 lei  


ACRYLIC

Acrylic-ul este o fibră sintetică, ce imită destul de bine lâna sau cașmirul, fiind de altfel alternativa mai puțin costisitoare a celor două.


Este ușor de spălat la mașină, hiporalergenic și datorită proprietăților fibrei, culorile rămân mult timp la fel de intense. În plus, fiind o fibră sintetică, nu vei avea probleme pe parcursul verii cu dușmanul de moarte al puloverelor, mai exact, moliile.


Partea mai puțin bună este că lasă scame foarte repede.


Un studiu realizat de o echipă de la Universitatea Plymouth din Marea Britanie a dezvăluit că acrilicul lasă în urma spălării la mașină aproape 730.000 de particule sintetice mici (microplastice) per spălare. 


Sună înfricoșător, nu-i așa?


Dacă nu vrei bătăi de cap, ai grijă ca puloverul pe care îl cumperi să nu conțină nici măcar 1% acrilic în compoziția sa sau reîmprospătează-l cu ajutorul unui aparat electric de curățat scame.



NYLON

Nylon-ul este tot o fibră sintetică moale și plăcută la atingere, dar care absoarbe repede apa și prin urmare, se usucă mai greu.


La fel ca și acrilicul este ușor de întreținut, dar spre deosebire de acesta, nu lasă scame așa ușor.


Poate fi spălat la mașină și călcat la o temperatură joasă și nu se șifonează. Evită temperaturile ridicate, deoarece își va pierde forma și sub nici o formă să nu îl duci la curățătorie. Substanțele folosite în procesul de curățare chimică atacă țesătura.



ANGORA

Multe dintre brandurile mari precum Gucci, Calvin Klein, ASOS și H&M au decis în ultimii ani din motive etice să nu mai folosească fibre de angora.




Nu te încurajăm să cumperi, dar în cazul în care ai deja unul sau găsești îl găsești într-un vintage shop sau magazin second-hand, ar fi bine să știi cum să îl îngrijești pentru a-l avea cât mai mult timp.



Oricât ar suna de ciudat, nu trebuie să îl speli foarte des, ci doar atunci când este cu adevărat murdar.

Poate fi spălat de mână în apă rece cu săpun lichid fără parfum, dar cel mai bine este să îl cureți chimic.


În cazul în care decizi să îl speli acasă, sub nici o formă să nu îl storci sau să îl pui la uscat pe umeraș, pe sârmă sau pe calorifer. Presează ușor țesătura până iese excesul de apă și întinde-l pe o suprafață plată deasupra unui prosop.



Dacă îl bagi peste noapte în congelator (da, ai citit bine) o să reușești să îi redai textura originală și să îl faci să nu mai piardă păr.


LÂNA

Probabil cea mai folosită și cea mai călduroasă țesătură dintre toate este lâna.



Puloverele realizate din lână pot fi spălate la mașină de spălat, doar dacă există un program special pentru ele, într-un săculeț special sau o față de pernă. Însă cel mai sigur e să îl speli de mână la o temperatură joasă.

La fel precum angora, mohair-ul și cașmirul, nu trebuie stors prin răsucire, ci ușor presat și lăsat la uscat pe o suprafață plată.




Vara pune-l în săculeți speciali de plastic, pentru a evita să fie atacat de molii.



MOHAIR

De multe ori este confundat cu angora, însă mohairul este lâna produsă de caprele de Angora.


Este una dintre cele mai vechi țesături folosite de oameni, este extrem de rezistentă și se colorează ușor, așa că nu își va pierde culoarea prea repede.




De cele mai multe ori va fi folosit în combinație cu alte fibre, așa că îngrijește-l precum orice alt tip de lână.





CAȘMIR

Cașmirul provine din stratul superficial de păr al unei specii de capre care creștea inițial în regiunea Kashmir din India și a fost introdus în Europa prin Marea Britanie fiind importat de Compania Indiilor în secolul XVIII.


Este una dintre cele mai reziste fibre, poate dura aproximativ 30 de ani dacă respecți regulile de îngrijire.




Dacă ai decis să investești într-un pulover din cașmir trebuie ai în vedere că tot va lăsa scame indiferent de calitatea lânei, așa că nu ezita să îl perii ori de câte ori ai ocazia.




Spală-l doar când e absolut necesar (de mână, bineînțeles) și ai grijă ca apa să nu fie prea caldă - altfel se va micșora instant.




Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.