Mihai Ghiduc

Cronica săptămânii

Metallica, 10 august și taxa de centru

_

Arena Națională a găzduit un nou concert Metallica în România și asta ar fi fost o simplă știre dacă trupa americană n-ar fi decis să contribuie cu 250.000€ la contrucția spitalului de oncologie pediatrică al Asociației Dăruiește Viața.

_

Sau, cum au comentat mulți pe social media, rockerii „sataniști” au luat mot à mot expresia "Vrem spitale, nu catedrale!". Tot cu ocazia concertului bucureștean, Metallica a interpretat piesa „De vei pleca” a celor de la Iris, spre bucuria lui Cristi Minculescu.



_

Și dacă tot suntem la concerte, weekendul trecut multă lume a fost la Summer Well pentru concerte și s-a întors cu o poză cu Luna. Instalația lui Luke Jerram a fost unul dintre highlight-urile festivalului.



10 august

_

La un an de la incidentele violente din Piața Victoriei, lumea s-a adunat din nou în fața guvernului. De data aceasta, totul a decurs pașnic. Ba chiar a fost prea organizat, cu scenă (abandonată rapid), studio de televiziune și cam prea mulți politicieni veniți să-și facă imagine.

Highlight-ul serii a fost mini-concertul pianistului David Martello.

IIIII



_

Proteste mai dure au existat însă pe 10 august, dar nu la noi. Moscova a văzut cele mai mari demonstrații de foarte multă vreme. De data aceasta, protestul a fost autorizat, așa că poliția n-a arestat lumea decât după ce-au plecat de pe traseu.

_

Sau înainte, ca în cazul politicenei de opoziție Lyubov Sobol, pe care polițiștii au arestat-o preventiv, intrând cu forța în casa acesteia și săltând-o (nu-i vreo glumă) cu tot cu canapea.

Și asta nu e tot!


_

Au continuat protestele din Hong Kong pentru libertate și dreptul la libera exprimare. Protestatarii au ocupat aeroportul, iar chinezii au masat, la granița cu provincia autonomă, militari, ceea ce nu anunță lucruri prea bune.

Dacă tot sunt la știri externe, mai avem câteva!

IIIII

S-a sinucis Epstein

Conspirațiile înfloresc

_

Jeffrey Epstein, miliardarul american acuzat de pedofilie s-a sinucis, în închisoare, tot pe 10 august. Evident, asta a alimentat nenumărate teorii ale conspirațiilor, cu ajutorul, deloc dezinteresat, al președintelui Trump, care s-a apucat să le redistribuie pe Twitter.

Avem un mini-Cernobîl

Iar confuzia este la fel de mare ca în 1986

_

Încep să apară detalii despre o explozie petrecută în Rusia săptămâna trecută, de natură nucleară. Ca și pe vremea sovieticilor, rușii sunt foarte reținuți în a oferi detalii, însă s-a aflat de victime, de evacuarea localității din apropiere și de creșterea radioactivității. Fix ca în 1986, mai târziu decât ar fi trebuit.

Plus

O scurtă discuție despre radicalizare

_

Cum era de așteptat, după atentatele de la El Paso și Dayton, discuția despre accesul la arme a fost oprită de NRA. Se vorbește însă ceva mai mult despre radicalizare. Tinerii americani sunt predispuși la asta, în mediul online, iar o jurnalistă și mamă din SUA a pornit o discuție interesantă pe Twitter.



Înapoi în România acum, unde nu s-au întâmplat multe lucruri, dar tot avem despre ce discuta.

IIIII

Să fie lumină la Huși


_

Seria de dezvăluiri despre modul în care a tratat biserica cazul de la Huși, în care episcopul local a fost implicat într-un scandal sexual, continuă cu un nou episod, în care aflăm cum se pune la cale un șantaj. Să nu uităm că unul dintre reporterii „Să fie lumină” a primit amenințări din cauza acestei investigații.



Mai puține mașini în centrul Capitalei?

_

O propunere neașteptată a Gabrielei Firea, de a interzice circulația mașinilor vechi prin centru, și de a introduce o taxă pentru mașinile din afara Bucureștiului, a stârnit controverse. Proiectul de hotărâre e în dezbatere publică, dar multă lume a sărit deja să-l desființeze.

_

Departe de mine vreo simpatie pentru Firea, însă Bucureștiul este poluat și, în ultimii 30 de ani, șoferii și mașinile lor au avut mereu prioritate. Faptul că măcar o parte dintre politicieni și locuitori sunt dispuși să discute acest proiect pare o idee bună. Atâta vreme cât se găsește o soluție care să ne scape de poluare, e de bine.

17.891 de mame adolescente


_

Este numărul tinerelor sub 19 ani care au născut în 2018, în România, conform Organizației Salvați Copiii. 674 au sub 16 ani. E o problemă majoră și trebuie rezolvată cumva. Naomi Reniuț-Ursoiu încearcă să pornească o discuție despre soluții.



Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.