
Irina Munteanu
Glamour loves
Meet the Chefs: Cătălin Bejenariu (Kane)
_
Chef Cătălin Bejenariu testează, se joacă și experimentează cu ingrediente locale împreună cu echipa sa de la restaurantul Kane din București. Am vrut să aflăm mai multe despre povestea lui, eforturile pe care le face înspre sustenabilitate și planurile sale de viitor.

Când și cum te-ai decis că vrei să devii chef? ___
Pentru mine gătitul este o formă de exprimare. În același timp, am avut dintotdeauna dexteritate și o înclinație spre desen, abilități care cred că m-au pregătit pentru o carieră în gastronomie. Momentul decisiv a fost însă când a apărut MasterChef - nu eram convins că această meserie este pentru mine, dar am văzut emisiunea și am zis că e o direcție interesantă. După asta a urmat o întreagă aventură.
Care a fost prima ta experiență cu gătitul? Sau primul lucru pe care l-ai gătit vreodată? ___
La început am fost mai degrabă curios să aflu ce înseamnă această meserie, fără să am neapărat o viziune clară sau să îmi văd un viitor în domeniu. Însă odată cu primul job în Marea Britanie, totul s-a schimbat. Acolo am întâlnit un nivel de profesionalism și niște perspective la care nu m-aș fi gândit. Acolo m-am hotărât să încep să-mi construiesc o carieră în direcția asta.
_
Cât despre primul lucru pe care l-am gătit, a fost ceva cu care nu m-aș lăuda, dar care pentru Cătălin la 17 ani a însemnat o mare performanță. De dragul lui Cătălin de acum, mai bine nu zic. :-)

Ce te face cel mai fericit în meseria ta? ___
Sunt multe aspecte care mă fac fericit, dar în momentul acesta sunt foarte entuziasmat că pot găti exclusiv cu ingrediente locale pe care de regulă nu le percepem ca fiind de calitate sau foarte gustoase. Momentul acela când oamenii gustă o gulie sau un preparat bazat pe morcov și îi văd cum se schimbă la față de plăcere este magic pentru mine. Efectiv nu le vine să creadă că un ingredient pe care îl considerau banal poate să fie atât de gustos. Și acest mic moment face ca toată munca să merite atât pentru mine, cât și pentru colegii mei.

Care este cea mai dificilă parte? ___
Sunt, de fapt, două elemente, ambele la fel de dificile. În primul rând, sunt ingredientele și identificarea unor producători locali care să înțeleagă cât de important este să fie consecvenți în calitatea produselor. În al doilea rând, o provocare este și nivelul de pregătire al profesioniștilor din industrie. La Kane, toate preparatele sunt făcute de echipă, din exterior luăm doar ingredientele de bază pe care apoi le transformăm în produs final (sosuri, pâine, unt, macerarea fructelor, absolut tot).
_
Pentru asta îți trebuie multă dedicare și dorință de a excela în bucătărie, lucru rar întâlnit într-o industrie în care mulți sunt încă obsedați de câștiguri imediate și cu efort minim. În bucătăria Kane trebuie să fim onești și asta presupune multă, multă muncă, dar în același timp generează și beneficii financiare.

Povestește-ne puțin despre experiența ta de chef în restaurantul Kane. Ce ți-ai propus, ce urmărești, ce îți dorești să respecți în meniu, ce te-a atras cel mai tare? ___
La Kane am găsit un parteneriat esențial în crearea unei experiențe unice: legătura dintre chef și owner. În Răzvan Crișan am găsit un partener care îmi înțelege foarte bine viziunea și împreună ne-am setat să punem bazele unuia dintre cele mai bune restaurante din Europa.
_
Pentru a deveni buni cu adevărat, trebuie să fim autentici, muncitori și să înțelegem că smerenia e o valoare fundamentală. Dacă facem asta zi de zi, an de an, atunci vom reuși. Dacă ne abatem de la aceste valori, concluzia e simplă: eu nu am fost bun ca Chef!
Ce eforturi faceți înspre sustenabilitate în restaurant? ___
Ingredientele cu care lucrăm ne ajută să nu avem aproape deloc food waste. Apoi, lucrând cu producători locali pe care îi cunoaștem personal, le putem înțelege foarte bine felul în care își fac treaba. Este esențial pentru modelul nostru să știm bine cu cine lucrăm și să îi ajutăm să devină și mai buni. La veselă este simplu: nu avem delivery, deci am mai scăpat de o problemă.

Care sunt preparatele tale semnătură? ___
Dat fiind că la Kane este vorba despre sezonalitate, meniul tinde să se modifice frecvent pentru că intenționăm să avem tot timpul preparate noi. România excelează la creșterea de legume așa că semnăturile noastre sunt mai degrabă în direcția transformării unor legume simple în ceva excepțional. Ne și place foarte mult să luăm ceva simplu și neașteptat și să-l transformăm în ceva delicios. Asta e semnătura!
Atunci când lucrezi la o rețetă nouă, ce îți place mai mult – procesul sau rezultatul? ___
Sunt două lucruri profund legate. Procesul este momentul în care lucrezi cu echipa să testezi, să te joci, să cauți abordări originale. Urmează apoi rezultatul - întreaga noastră creativitate devine relevantă dacă noi putem fi consecvenți să livrăm aceeași experiență sau una mai bună de fiecare dată când oaspeții se întâlnesc cu preparatele noastre.

Nu uita să dai mai departe!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.