de Irina Munteanu

Meet the artist: Elena Țara


Continuăm seria noastră dedicată artiștilor pe care îi admirăm cu ilustratoarea Elena Țara și povestim despre decizii importante, surse nesfârșite de inspirație și ilustrații cu locuri în care și-ar fi dorit să ajungă anul acesta.

Bună, Elena. Povestește-mi un pic despre tine.




Eu sunt Elena Țara, am 27 de ani și sunt mamă și ilustratoare digitală. Am pregătire de arhitect, dar nu am profesat pentru că m-am îndrăgostit de o altă ramură a creației, ilustrația. Am început cu mici portrete pentru prieteni în timpul facultății, dar nu am luat acest domeniu în serios decât după ce am finalizat cei șase ani lungi de facultate. Atunci m-am simțit pusă în fața unei decizii importante pentru parcursul meu în carieră.




Fie continui cu proiecte și planuri de case, clădiri și randări – ceea ce nu-mi displăcea neapărat –, fie fac ilustrație – ceea ce iubesc să fac, dar intru într-un domeniu în care practic o iau aproape de la zero. Am ales ilustrația, evident. Dar am hotărât să-mi dau trei ani ca să cresc în ilustrație.



Nu am avut așteptarea nerealistă de a avea un salariu din ilustrație freelancing încă de la început, așa că am decis să lucrez part-time la superbul showroom de design de obiect Intro. Mai am un an din cei trei.

Ghidează-ne puțin prin procesul tău creativ.





Procesul de creație a unei ilustrații, începe cu cel puțin două ore de scroll pe Instagram, Pinterest, Behance și Dribbble.


Nu neapărat în ordinea asta, dar întotdeauna caut referințe, poze cu oameni în ipostaze asemănătoare cu ce-mi doresc să realizez, palete de culori, booking-uri, bilete de avion... pentru că da, deseori deraiez de la căutarea specifică. Apoi pun creionul pe foaie și desenez scena încercând să îi ofer din prima și un layer conceptual.



Dacă sunt mulțumită de schiță, o scanez si o vectorizez, retușez, adaug detalii și umbre și finisez, mereu în deadline-ul dat de client sau autoimpus pentru proiectele personale.

Ai un subiect preferat sau o temă pe care o abordezi mai des în ilustrațiile tale?




Nu știu dacă am un subiect preferat în ilustrații, dar am o serie de elemente la care revin din nou și din nou. Îmi place mult să ilustrez obiecte de design, interioare, peisaje ale unor locuri unde am fost sau unde aș fi vrut să ajung – cum a fost, de exemplu, expoziția mea din cadrul Romanian Design Week, You Wished You Were Here.



Un alt element comun regăsit în majoritatea ilustrațiilor mele sunt personajele feminine, prezența umană este aproape nelipsită din tot ce creez.

La ce lucrezi acum?




Acum lucrez, împreună cu o agenție locală de publicitate, la un proiect de ilustrații animate pentru un brand internațional de băuturi. Nu pot arăta încă parcursul, dar voi posta proiectul la finalul acestuia pe pagina mea de Instagram. Cât despre cel mai recent proiect la care am lucrat, cum am menționat și mai devreme, este o colecție de ilustrații cu locuri în care aș fi vrut să ajung în vacanță, dar nu am reușit din cauza pandemiei.

O sursă inepuizabilă de inspirație pentru tine?





Doar una? Nu cred că pot să spun doar una. Mă inspiră interioarele elegante, obiectele frumoase de design și peisajele încărcate cu râuri, lacuri, munți, vegetație, căsuțe. Mă inspiră arhitectura nordică și ilustrațiile Malikăi Favre.

Ce nu te vei sătura niciodată să desenezi?





Nu m-aș sătura să desenez siluete feminine în stil minimalist surprinse în scene obișnuite de viată, care cred că au farmecul lor, cel puțin văzute prin filtrul meu.