

Imersiune în gastronomia locală din Thailanda
Meaningful travel
>
>
Imersiune în gastronomia locală din Thailanda


Când spui Thailanda, sigur îți vin în minte apele turcoaz, plajele cu nisip perlat și... mâncarea thailandeză.
Ce mod mai potrivit de a o experimenta decât alături de localnicii care abia așteaptă să îți împărtășească poveștile și secretele culturii gastronomice thailandeze?



Fie că pescuiești responsabil cu localnicii și contribui apoi la pregătirea mesei, fie că iei la rând piețele plutitoare sau vizitezi ferme de cafea, ceai sau orez, există o varietate de contexte prietenoase cu mediul în care te poți bucura de gastronomia thailandeză. Te invităm să le descoperi în continuare.
>


Comerțul pe apă nu este doar o atracție turistică pe care merită să o încerci măcar o dată, ci și o modalitate excelentă de a cumpăra fructe și legume proaspete, obiecte de artizanat, pălării sau mătase de la localnici.
>
Piețe plutitoare


În plus, e și o ocazie bună de a savura preparate tradiționale la prețuri accesibile, direct din bucătăriile plutitoare. Cea mai cunoscută astfel de piață este Damnoen Saduk, aflată la 100 de kilometri de capitala Bangkok.
>


Culinar, Thailanda se împarte în patru regiuni principale – nord, nord-est, sud și câmpiile centrale –, fiecare cu propriul stil de gătit în funcție de ingredientele și gusturile locale. Mâncarea din nord, de pildă, cunoscută drept „lanna”, este caracterizată de aromele blânde, uneori sărate și acre, iar cea din sud, cu influențe din Java și Malaysia, este considerabil mai condimentată.
>
Restaurante farm to table


Un sfat: îndreaptă-te către restaurantele care urmează practici de sustenabilitate, gătesc cu ingrediente locale din ferme organice și sprijină comunitățile din zonă. Așa cum sunt restaurantele Ginger Farm din Chiang Mai, Samuay & Sons din Udon Thani și PRU, primul restaurant din Thailanda premiat cu o stea verde Michelin, situat în resortul de lux Trisara din Phuket.
>
Foto: Ginger Farm



Dacă vrei să mergi însă direct la sursă pentru delicii locale, din itinerariul tău nu poate să lipsească o vizită în mediul rural thailandez. Îi vei cunoaște îndeaproape pe localnici, vei învăța tehnici de recoltare, poate chiar vei petrece câteva nopți acolo pentru o experiență completă.
>
Ferme, plantații, livezi


Faimoasă pentru terasele sale de orez impresionante, regiunea Ban Mae Klang Luang poate fi vizitată atât în sezonul de vegetație, între septembrie și octombrie, cât și în perioada de recoltare, între noiembrie și ianuarie. Despre cultivarea cafelei și modul de viață al fermierilor care se ocupă cu asta poți afla de la tribul Akha din Chiang Rai, iar mai multe ferme organice în care poți să experimentezi traiul local găsești în provincia Nakhon Pathom, la două ore de Bangkok.
>


În orașul în care se estimează că există peste 500.000 de bucătari-vânzători stradali, majoritatea gătind preparate după rețete vechi de generații, nu vei duce lipsă de experiențe culinare desăvârșite.
La pas prin Bangkok


Nu întâmplător se spune că poți străbate Thailanda o lună întreagă fără să mănânci același lucru de două ori – oriunde ai alege să mergi vei avea parte de o armonie de gusturi, nuanțe și texturi infinite. Pentru moment rămânem însă pe străzile din Bangkok, printre plite artizanale și mici tarabe.
Câteva adrese de salvat pe hartă: Chinatown, The One Ratchada, Jodd Fair Night Market, Wang Lang Market.
>


Călătoria ta e pe final și știi deja că o să îți lipsească bucătăria thailandeză. De ce să nu încerci chiar tu să reproduci anumite rețete odată ce ajungi acasă? O lecție de gătit susținută de localnici te va ajuta să obții preparate delicioase în combinația de arome dulci, acre, picante, amare și sărate după care tânjești.
>
Cursuri de gătit


Descoperă și mai multe experiențe memorabile
thailanda
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.