
Mihai Ghiduc
Cronica săptămânii
Măștile, șpăgile și taxa Oxigen
_
Coronavirusul a ajuns în România, mai întâi prin intermediul unui italian plimbăreț, care a infectat un bărbat din Gorj (care între timp s-a și vindecat), apoi prin intermediul a două persoane întoarse din străinătate, în Timișoara și Cluj. Românii au reacționat variat, pe o scală care a variat de la panică maximă la “hai, că-i doar o răceală”.
_
E drept că panica s-a manifestat mai degrabă prin golirea rafturilor unor supermarketuri, activitate ce era rezervată până acum doar săptămânilor dinaintea Paștelui și Crăciunului. O afacere care a fost, mai degrabă, profitabilă pentru rețelele de magazine și pentru siteurile de știri, pentru că așteptata carantină n-a venit.
Încă
I I I I I
_
Pe de altă parte, cei care încearcă să ne liniștească susținând că nu-i decât o altă gripă și că, oricum, riscul de deces apare doar la persoanele cu alte boli sau mai în vârstă, uită două lucruri. Spre deosebire de gripă, pentru care există vaccin, pentru coronavirus n-a fost depistat unul. Și, mai ales, uită că cei pentru care boala e cu adevărat periculoasă sunt frații, părinții sau copii cuiva. Și poate chiar citesc respectivele afirmații.
_
Cele mai clare victime ale panicii au fost însă măștile de protecție, care au cam dispărut din magazine. Utilitatea lor e destul de limitată pentru că trebuie schimbate des, iar dacă nu umbli în medii cu risc mare de îmbolnăviri sunt pur și simplu o exagerare. Marius Comper explică mai bine.

_
Dacă totuși reacția românilor pare exagerată, să nu uităm că o serie întreagă de evenimente internaționale au fost anulate, amânate sau ținute fără public, de la fashion show-uri și concerte până la importante târguri de mașini, ceasuri, turism sau electronice (cum ar fi MWC Barcelona, Geneva Auto Show, Baselworld). Poți urmări situația îmbolnăvirilor cu coronavirus pe siteul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Și dacă vine vaccinul și nu-l vrem?
_
Deși posibilitatea unui vaccin contra coronavirusului e îndepărtată, boala a produs o discuție interesantă despre vaccinare, chiar dacă oarecum colaterală. Opozanții legii vaccinării obligatorii au convins chiar un deputat USR să posteze un sondaj pe Facebook pe această temă, de parcă deciziile despre sănătatea publică ar trebui luate după părerile celor care-i văd întrebarea.
Legea vaccinării obligatorii este sub presiune și din cauza jocurilor politice, după cum scrie Asociația Mame pentru Mame.
I I I I I

_
Poate par amuzante sau minore presiunile pe care le pun antivacciniștii pentru neadoptarea sau modificarea acestei legi, dar să nu uităm că acum mai bine de un deceniu aceștia au reușit să blocheze vaccinarea fetițelor anti-HPV, practic primul vaccin care poate preveni o formă de cancer, cel al colului uterin. În cei 12 ani de la prima tentativă de a introduce acest vaccin, 17.000 de femei au murit de această boală.

Problema e la minister?
_
Ministerul Sănătății și-a schimbat des miniștrii și fiecare a venit cu o viziune proprie asupra felulului în care gestionează sănătatea publică. Plus că, așa cum am aflat săptămâna asta, chiar și miniștrii care păreau decenți erau dubioși. Fosta ministră a sănătății în guvernul Dăncilă, Sorina Pintea, a fost prinsă în flagrant cu 100.000 de lei și 12 de euro. A fost arestată preventiv pentru 30 de zile.
Super tare!
I I I I I

Alt Guvern, altă distracție
_
Curtea Constituțională a admis sesizarea PSD care susținea că există un conflict juridic între Președinte și Parlament în ceea ce privește numirea guvernului, așa că Ludovic Orban și-a retras candidatura pentru un nou mandat. Mai simplu, CCR a decis că Președintele nu poate numi un premier cu scopul declarat de a fi picat, așa cu a făcut-o în cazul lui Orban.
_
Pare complicat? Este. Ca distracția să continue, Iohannis l-a numit premier pe Florin Cîțu, actualul ministru al finanțelor. De data aceasta cu scopul declarat de a trece guvernul prin Parlament, dar cu scopul ascuns (și evident pentru orice om din politică) de a-l pica. Cum ar veni, CCR a decis că președintele trebuie să fie ipocrit și Iohannis s-a executat.

Nicușor Dan a tranșat lupta pentru Primărie
_
După săptămâni întregi în care USR și PLUS nu se puteau hotărî cum să-și aleagă candidatul comun la primărie, prin sondaj (propunerea lui Nicușor Dan) sau alegeri primare (propunerea lui Vlad Voiculescu), primul a rezolvat situația negociind susținerea PNL-ului. Partidul aflat acum la guvernare a decis să-l susțină pe cel care deja fusese numit candidat la USR-ului.
_
Mișcarea a fost oarecum surprinzătoare, dar a forțat retragerea din cursă a lui Vlad Voiculescu, ceea ce înseamnă că, acum, Gabriela Firea are un contracandidat clar, cu mari șanse de a o învinge.

Taxa Oxigen e istorie
_
Între timp, actuala primăriță a anunațat renunțarea la una dintre puținele măsuri bune luate în mandatul ei, introducerea unei viniete pentru mașinile care tranzitează centrul. LA presiunea posesorilor de mașini, potențiali votanți ai doamnei, Firea a anunțat că va cere Consiliului General să anuleze taxa.
_
Asta în condițiile în care poluarea din București a ajuns deja subiect de știri internațional. Reuters a publicat un articol despre aerul tot mai puțin respirabil din capitala României.
_
Ca să nu mai vorbim că duminică seară, când în teorie ar trebuie să avem un aer ceva mai curat, poluarea a fost atât de ridicată încăt a fost convocată o celulă de criză la Ministerul Mediului. De vină ar fi, se pare, un obicei românesc cât se poate de tradițional.


Vești bune de la Berlinală
_
Evenimentele cinematografice au supraviețuit panicii declanșate de coronavirus, așa că Berlinala a putut să-și anunțe câștigătorii. Cristi Puiu a primit premiul pentru cel mai bun regizor pentru filmul „Malmkrog” în cadrul secțiunii Encounters, introdusă în acest an, pentru filme experimentale și de debut.

_
Între timp, în Franța, premiile César au fost marcate de proteste. În momentul în care s-a anunțat că Roman Polanski a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor pentru filmul „J'accuse”, mai multe actrițe au părăsit sala, pentru a-și manifesta dezgustul că un regizor acuzat de violarea unei minore a fost premiat.
_
Adèle Haenel, care l-a acuzat acum câțiva ani pe un alt regizor, Christophe Ruggia, că ar fi abuzat-o când avea doar 12 ani și lucra la filmul ei de debut, „Les Diables” – un moment #metoo pentru cinematografia franceză –, a fost cea care a ieșit din sală prima, strigând “Rușine!”.

Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.