De Irina Munteanu

»

On our radar

Marșul Pride și alte evenimente Bucharest Pride 2021 la care să participi zilele acestea

Come Out Speak Up

Mai vizibili, mai vocali și mai asumați - după un an de pauză impus de pandemie, Bucharest Pride 2021, festivalul dedicat comunității LGBTQIA+ din România, revine cu cea de-a 17-a ediție.

Ediția marchează 20 de ani de la abrogarea Articolului 200 din Codul Penal, care a presupus persecutarea mai bine de 60 ani a românilor care iubeau persoane de același sex și pedepsirea acestora cu închisoarea.

Pe lângă marșul Pride, respins inițial de către Primăria București și autorizat (cu greu) în cele din urmă, zilele acestea poți să celebrezi iubirea și libertatea printr-un maraton de evenimente dedicate comunității queer din România. Avem câteva sugestii de pus în agendă!

+SHE+, Sofia Zadar, RENGLE & more

Timp de trei zile, între 11 și 13 august, Roaba de Cultură devine Pride Park și găzduiește o serie de concerte și performance-uri din cultura queer locală. Muzica feministă a Sofiei Zadar, îmbinarea de synth-pop și dark-electro semnată +SHE+ (Corina Sucarov) sau performance-ul artistului activist Emil Rengle sunt doar câteva dintre ele.

Noaptea Lungă a Filmelor Queer

„Alexa” (România, 6') & „Cerul va fi curând senin” (România, 10')

Vara nu ar fi completă fără un maraton de filme în aer liber. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre scurtmetraje queer din retrospectiva festivalului Art200, dar și din selecția ShortsUP. Nu rata nici primul film din deschiderea serii. Prezentat în premieră, „Eram somnambul când am văzut toate acele culori”, în regia lui Bogdan Balla, pleacă de la instalația Section 28 a lui Derek Jarman și compară povești dintr-o istorie recentă a comunității cu experiențe personale din prezent. Miercuri, 11 august, începând cu 21:30.

Drag Shows

Rayne O'Plasty, Ander Bishhe & Vergine Santa Frida (foto)

De la debutul în drag scene-ul bucureștean al lui Rayne O’Plasty, la aparițiile drag queen-urilor Ander Bishhe și Vergine Santa Frida, pe scena Pride Park se întâmplă trei show-uri fabuloase pe care nu ai ocazia să le vezi prea des în România. Joi, 12 august, de la ora 22:30.

De vorbã cu inamicul guvernului polonez - Bart Staszewski

Tot joi, de la ora 20:00, la Pride Park, Greenpeace propune o discuție cu Bart Staszewski, activistul polonez LGBTI+ și regizorul de film documentar, precum și unul dintre organizatorii PRIDE-ului de la Lublin (Polonia), care în fiecare an se confruntă cu atacuri și proteste din partea extremiștilor de dreapta. Vei afla mai multe mai multe despre lupta anti-homofobă a lui Staszewski și despre importanța activismului în contextul actual din Europa de Est și Centrală.

Marșul Bucharest Pride

Bucharest Pride 2021 se încheie sâmbătă, 14 august, cu Marșul Pride (dar și cu petrecerile de după din Control Club și Q Club) pentru a celebra încă o dată vizibilitatea comunității LGBTI+ din România. Punctul de întâlnire: Calea Victoriei între Strada Sevastopol și Strada General Gheorghe Manu, orele 17:00 - 18:00. Ne vedem acolo!