
Ioana Ilie
Serious Business
Manifest pentru solidarizare feministă internațională
_
În contextul multiplelor forme de violență de gen scoase la iveală de massmedia în ultima lună, mai multe organizații și grupări feministe din România au redactat un manifest de solidarizare feministă, ca parte din mișcarea mai amplă #CadeUnaCădemToate.
_
Conform semnatarelor manifestului, evenimentele din România din ultima vreme demonstrează sexismul atroce al poliției, nepăsarea autorităților cu privire la abuzurile suferite de femei și o cultură mediatică ce face din suferință un spectacol.

_________
„Dispariția Alexandrei Măceșanu și ceea ce a urmat: dezinteresul autorităților, complicitatea forțelor de ordine, manipularea operată de diverse instituții publice și căderea în senzațional a mass-media - toate sunt manifestări ale unei culturi patriarhale ce normalizează violența provocată de bărbați, hrănește neîncredere în fete și femei și reduce la tăcere vocile femeilor și ale persoanelor agresate de către aceștia.” _________
_________
„Mai mult decât a arăta cu degetul către atitudini și gesturi sexiste și misogine, ne revoltăm împotriva ordinii patriarhale ce domină societatea. Aici găsim și infrastructura de disciplinare și control a statului, Poliția, Jandarmeria și toate celelalte formațiuni care fac parte din aparatul represiv de stat. În cazul răpirii și abuzării Alexandrei Măceșanu, considerăm că întârzierea și condescendența intervenției poliției locale înseamnă complicitate! ”, spun semnatarele. _________

Manifestul pentru solidarizare feministă internațională cuprinde un set de recomandări pentru autoritățile și instituțiile statului, menite să contribuie la diminuarea fenomenului violenței asupra femeilor din România.
Registrul agresorilor ___
„Informații oficiale cu privire la câți abuzatori sunt printre polițiști. Solicităm date concrete și pentru toate nivelurile instituției, însoțite de o descriere a măsurilor luate în privința agenților de poliție care au fost reclamați pentru violență de gen atât domestică, cât și în serviciu!”
Simplificarea procedurilor ___
„Simplificarea procedurii prin care persoane abuzate sau ignorate de către agenți ai Poliției să poată depună plângeri împotriva acestora. Este necesar ca această procedură să fie accesibilă, popularizată și să protejeze persoana reclamantă de posibilele amenințări ale reclamatului.”

___
„Debirocratizarea procesului de eliberare gratuită a certificatului medico-legal pentru cazurile de viol, violență domestică și alte forme de violență.”
___
„Simplificarea procedurilor instituționale de raportare a violurilor și a agresiunilor sexuale. Relatarea repetată în cursul anchetei (începând cu persoanele de încredere, continuând cu specialiștii – medic, asistent social, polițist, procuror, iar în final judecătorul) echivalează cu a re-trăi evenimentul și, automat, cu accentuarea umilințelor la care au fost supuse victimele.”
Adăposturi pentru victimele violenței de gen ___
„Mai multe adăposturi pentru persoane care se confruntă cu violență domestică și sexuală, conform cu recomandările Grupului de Lucru pentru Combaterea Violenței Asupra Femeilor al Consiliului Europei.”

Servicii de transport public ___
„Întărirea și subvenționarea serviciilor de transport și locuire publice la nivel național. Vrem să ne putem deplasa în siguranță fie că locuim în oraș, comună sau sat! Vrem să putem ieși din relații abuzive fără teama că vom rămâne în stradă din cauză că nu putem susține chirii de sute de euro pe lună!”
Educație sexuală și de gen în școli ___
„Introducerea în școli a unor programe accesibile dedicate educației pentru sănătatea reproducerii și egalitate de gen. Elaborarea programei să fie realizată prin consultarea publică a organizațiilor și rețelelor feministe, antirasiste și de reprezentare a comunităților LGBT, a persoanelor din mediul academic cu expertiză dovedită în domeniu și experiență de mobilizare.”

Formare continuă pentru polițiști și personalul juridic ___
„Formarea obligatorie a polițiștilor, personalului juridic și medical în problematica violenței de gen.”
„Polițiștii, judecătorii și procurorii trebuie să învețe să acționeze în așa fel încât să nu mai minimizeze gravitatea sesizărilor referitoare la abuz, hărțuire, violență, viol, și în așa fel încât să trateze persoanele agresate cu respect, evitând adâncirea traumei.”
Mişcarea #CadeUnaCădemToate este împotriva patriarhatului instituționalizat. Împotriva violenţei sistemice născute şi întreţinute de cultura patriarhală care ignoră suferința femeilor și minimalizează puterea, autonomia şi capacităţile femeilor.

Organizatoarele acestei mişcări îşi declară solidaritatea cu mişcarea feministă intersecţională mai amplă – Ni una menos, şi cu celelalte iniţiative similare din Europa, America Latină, SUA şi nu numai, care luptă pentru drepturile femeilor indiferent de culoare, etnie, naţionalitate sau orientare sexuală.

Apelul pentru solidarizare feministă internațională poate fi citit integral aici.
Iar aici poți semna o petiție adresată Guvernului României și Președintelui, pentru reformarea sistemului, elaborată de către Organizația ALEG.

Don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.