Ioana Ilie

Eco files

Manifest pentru reducerea asumată a consumului de plastic

_

Orice învăț are și dezvăț. Am strâns la un loc toate lucrurile pe care le știu despre poluarea cu plastic, ca pe niște motivații pe care le avem la îndemână atunci când ne propunem să reducem consumul.



Ce înseamnă poluarea cu plastic ___

S-o luăm de la început. Unul dintre lucrurile cele mai importante de știut când vine vorba despre poluarea cu plastic este că plasticul nu este biodegradabil. Când nu mai avem nevoie de el, îl aruncăm la gunoi, iar el dispare din ochii noștri, dar în realitate nu dispare.

___

Cineva chiar spunea recent într-un status pe Facebook că dacă nu ne-ar mai colecta nimeni deșeurile din plastic am fi obligați să trăim cu ele în jurul nostru și abia atunci ne-am da seama de dimensiunile acumulării. Fără să le vedem, undeva departe de noi, deșeurile plastice se adună totuși și au nevoie de până la 500 sau chiar 1000 de ani să se descompună.


8 milioane de tone ajung anual în mări și oceane ___

În tot acest timp, eliberează substanțe toxice în sol, care ajung în pânza freatică și afectează culturile și plantele sălbatice, sau în apele mărilor și oceanelor, periclitând viața acvatică. Din totalul de plastic consumat în prezent, în jur de 8 milioane de tone ajung anual în mări și oceane prin intermediul răurilor și fluviilor, și, deși e greu de crezut că ar putea exista gropi de gunoaie în ocean, deșeurile acumulate au format în ultimii ani chiar cinci.

___

Cea mai mare este Great Pacific Garbage Patch (Marele Petic de Gunoi din Pacific), locul unde curenţii oceanici aduc plastic şi resturi non-biodegradabile din întreaga lume, și unde s-au adunat, până acum, peste 80 de mii de tone de plastic.


Pe fiecare metru pătrat de ocean plutesc în medie 18 mii de bucăţi de plastic ___

Gropile de gunoi acvatice sunt departe de noi și ne vine greu să ne asumăm responsabilitatea pentru ele, atât timp cât ne este aproape imposibil să le vizualizăm, dar dacă ne gândim, de exemplu, că pe fiecare metru pătrat de ocean plutesc în medie 18 mii de bucăţi de plastic, atât de toxice încât pot polua și cele mai izolate colțuri din adâncurile lor, lucrurile încep să prindă contur.

700 de specii marine sunt amenințate cu extincția ___

Iar felul în care mediul plăteşte pentru această practică umană nesustenabilă este că, în fiecare an, peste un milion de vietăți mor din cauza ingerării deșeurilor din plastic, 100 de mii de broaşte ţestoase mor prin strangulare cu pungi de plastic. iar aproape 700 de specii marine sunt amenințate cu extincția din cauza poluării masive cu plastic.

Unde se duce plasticul? ___

Când începe să se degradeze, plasticul nu dispare, ci se fragmentează în bucăți din ce în ce mai mici până când acestea pot fi mâncate de vietăți microscopice (plancton și alte organisme care trăiesc în apele oceanului), prin intermediul cărora călătorește, apoi, prin lanțul trofic

___

Cercetătorii de la Universitatea Gent din Belgia au calculat recent că oamenii care consumă mâncare provenind din mare ingurgitează până la 11.000 de bucățele minuscule de plastic în fiecare an. Iar potrivit unui studiu publicat în The Guardian, atât apa de la robinet (peste 80% din locații) cât și cea îmbuteliată (peste 90% din brandurile mari), de prin toate colțurile globului, sunt contaminate cu fibre de plastic.

___

Dacă în cazul speciilor marine și păsărilor, consecințele acumulării plasticului în mediu sunt extrem de vizibile, efectele acestuia asupra organismului uman nu sunt încă bine studiate. Ceea ce știm sigur, deocamdată, este că prezența micro-particulelor în corp poate perturba pe termen lung funcționarea normală a organelor și a metabolismului.


Reciclarea nu face față consumului de plastic ___

Probabil că pentru multe dintre noi consumul excesiv de plastic nu reprezintă o amenințare reală asupra mediului înconjurător, pentru că mizăm pe reciclarea acestuia. Însă refolosirea plasticului nu se întâmplă de la sine.

___

Politicile publice în domeniu sunt extrem de firave sau lipsesc cu desăvârșire, în lipsa unor obligații reglementate legislativ oamenii nu se auto-organizează să colecteze gunoiul selectiv, iar marii producători mondiali continuă să comercializeze, în cunoștință de cauză, obiecte din plastic fabricate dintr-un amestec de polimeri de calitate foarte slabă, inclusiv polistiren, care nu pot fi reciclate.

___

Aproximativ 8,3 miliarde de tone de plastic au fost produse până în prezent (echivalentul în plastic al greutății a peste 800 000 de turnuri Eiffel), și, din păcate, producția continuă să aibă un trend crescător.

O pungă de plastic este folosită timp de 12 minute înainte de a fi aruncată ___

În prezent, un milion de sticle de plastic sunt cumpărate în fiecare minut în întreaga lume, iar până în 2021 se estimează că numărul va crește cu 20%, o pungă de plastic este folosită timp de 12 minute înainte de a fi aruncată și doar 1% dintre pungi sunt reciclate.

___

E adevărat că în unele țări producția de plastic a fost limitată în ultimii ani. Kenya, de exemplu, a introdus în 2017 una dintre cele mai dure legi din lume împotriva pungilor de plastic, iar ei i s-au alăturat în timp și alte țări care au interzis parțial sau au introdus impozite pentru producerea plasticului de unică folosință, precum China, India, Canada, Bangladesh, Rwanda, și, începând cu 2021, și Uniunea Europeană.

Din totalul deşeurilor plastice acumulate până acum, doar 9% au fost reciclate ___

Cu toate acestea, cantitatea de plastic produsă anual rămâne una egală cu greutatea omenirii, iar din totalul deşeurilor plastice acumulate până acum, doar 9% au fost reciclate, 12% au fost incinerate şi 79% s-au acumulat în mediu natural, în gropi de gunoi terestre sau acvatice.


Deci până la noi inițiative legislative mai severe, care să elimine plasticul din producție și să-l recicleze masiv pe cel pe care deja îl avem, schimbarea rămâne în mâinile consumatorilor individuali și în deciziile pe care aceștia le iau în viețile lor de zi cu zi.


Don't forget to share!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.