Mihai Ghiduc

Cronica săptămânii

Mahmureala de după primul tur

_

A doua zi după prima rundă a alegerilor prezidențiale, ne-am trezit cu un tur al doilea clasic, între reprezentanții PNL și PSD, pe care, cel mai probabil, îl va câștiga actualul președinte. Mult așteptata surpriză nu s-a întâmplat.

_

Dan Barna, reprezentantul USR-PLUS, s-a clasat pe locul al treilea, și, chiar dacă numărătoarea nu s-a încheiat, distanța față de Viorica Dăncilă este insurmontabilă. În ciuda unei campanii electorale plictisitoare (sau poate tocmai din cauza asta), partidele tradiționale au rămas în frunte.

Ultima săptămână de campanie nu a fost însă întru totul lipsită de incidente

IIIII

A lipsit o dezbatere electorală

_

Președintele în exercițiu, Klaus Iohannis, și candidata PSD, Viorica Dăncilă, au evitat înfruntările directe, refuzănd să participe la orice fel de dezbateri electorale. De altfel, doar Barna, Paleologu și Hunor au acceptat invitația făcută de Europa FM de a discuta înainte de alegeri.

_

Multă lume a fost dezamăgită de decizia actualului președinte de a refuza dezbaterea, pe care au văzut-o drept o lipsă de respect față de regulile democratice. Asta nu l-a împiedicat să iasă pe primul loc.



Noul guvern a trecut la treabă

_

Noul numitul guvern Orban s-a grăbit să ia o serie de decizii, cum ar fi numirea unui nou candidat pentru funcția de comisar european: Adina Vălean. Alegerea nu a fost lipsită de controverse. Vălean e soția lui Crin Antonescu, însă e și un europarlamentar cu experiență.

_

Mai controversată a fost însă alegerea unui nou șef la Institutul Cultural Român, mai ales după ce Emilia Șercan a dezvăluit faptul că acesta are probleme de integritate: și-a plagiat un doctorat. Felul în care PNL a reacționat la dezvăluire ne lasă să credem că aceia care spun că PNL e doar un PSD de vopsit ar putea avea dreptate.



Toți ochii au fost pe diaspora


_

La aceste alegeri prezidențiale s-a votat pentru prima dată într-un mod diferit în diaspora. Am avut trei zile de vot, ca să nu mai vorbim de un număr suplimentar de secții și posibilitatea de a vota prin corespondență. Ba chiar, în unele locuri, românii din străinătate s-au organizat singuri, precum în aceste landuri germane.



_

Decizia prelungirii perioadei de vot a dus la un număr record de votanți din diaspora la aceste alegeri. Și, pentru două zile, aproape că nu s-a vorbit despre nimic altceva, deși, într-un final, românii din diaspora nu au contribuit la un tur 2 fără PSD.

S-au întâmplat însă și alte lucruri interesante în săptămâna care s-a încheiat

IIIII

30 de ani de la căderea Zidului Berlinului


_

A fost sărbătorit unul dintre cele mai importante evenimente istorice de la finalul secolului trecut, un moment simbolic care a dus, ulterior, la reunirea Germaniei. Chiar și România a participat la sărbătoare: o bucată din zidul Berlinului a ajuns la București. Iată și o istorie video a căderii zidului.



Evo Morales a demisionat


_

Controversatul președinte bolivian, care se pregătea să sărbătorească a patra alegere în funcția de șef al statului, una extrem de controversată prin modul în care a fost făcută, a demisionat, după trei săptămâni de proteste.

_

Demisia a fost forțată însă de o intervenție a Armatei, iar unii susțin că asta ar putea fi o lovitură de stat. Lucrurile sunt încă fluide și, cu siguranță, nimeni nu își dorește înlocuirea unui președinte cu tendințe dictatoriale cu o guvernare militară.

O veste bună de la Herculane


_

Cei de la Herculane Project ne anunță că lucrările de conservare a clădirilor spectaculoase din ceea ce era odată una dintre cele mai importante stațiuni imperiale habsburgice vor începe în curând. Să sperăm că, în câțiva ani, vom avea vești și mai bune de la băi.



O veste proastă de la Iași


_

În schimb, avem un caz de segregare la Iași. Școlile din județ sunt acuzate că îi tratează în mod diferit pe copiii romi, ba chiar s-a vorbit de pauze ținute la ore diferite, pentru ca aceștia să nu se întâlnească cu ceilalți copii din aceeași instituție de învățământ.

_

Rasismul instituționalizat este o problemă veche atunci când vine vorba de felul în care sunt tratați copiii romi în școlile din România, iar cazul de la Iași e doar un exemplu că mai avem multe lucruri de făcut pentru a rezolva această problemă. Mai ales că acest lucru devine evident imediat ce deschizi televizorul.



Și o întâlnire fortuită


_

Amanda Palmer s-a urcat în trenul greșit, iar asta a adus la o întâlnire neprevăzută cu o ilustratoare din România. Știm asta, pentru că ne-a povestit chiar Amanda pe Facebook.



Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.