
Mădălina Ionescu
Glamour loves
Machiaj în tendințe în ultimii 100 de ani. O istorie în imagini
_
Dacă tendințele în modă vin și pleacă, stilurile de make-up evoluează constant. Iar în ultimii 100 de ani, societatea și-a schimbat ideea despre cum arată machiajul ideal, în funcție de decadă.
1900-1919 ___
Acum mai bine de un secol, machiajul era o „satisfacție” exclusiv a actrițelor și artistelor de la Hollywood. În 1909, Max Factor fondează primul beauty lab, o premieră într-o perioadă în care produsele cosmetice nu făceau deliciul tuturor. Primul ruj a fost creat 6 ani mai târziu, de același brand.

1920 ___
În decada douăzecistă, femeile au început să împrumute din lookurile vedetelor vremii. Buzele au devenit centrul de greutate al machiajului, fiind îmbrăcate într-un roșu fatal și într-o manieră ușor grafică, accentuând arcul lui Cupidon. Restul chipului era păstrat în tușe cât mai naturale, de multe ori cu ajutorul unui strat delicat de pudră.

1930 ___
S-a introdus subtil noțiunea less is more. Singurul artificiu era reprezentat de sculptarea intensă a sprâncenelor, care au devenit extrem de subțiri și de arcuite. Femeile aplicau vaselină sau ulei de măsline pentru a le conferi un efect glossy. În unele cazuri, sprâncenele erau complet epilate, iar forma acestora era desenată cu ajutorul creionului dermatograf.

1940 ___
Cel de-al Doilea Război Mondial a avut un impact major atât asupra producției industriale de cosmetice, cât și asupra lookurilor afișate de femei. Cu toate acestea, rujul a fost una dintre puținele formule care s-a produs în continuare, pentru a încuraja încrederea de sine. Așadar, în 1940 se revine la machiajul centrat pe buze.

1950 ___
Începe era glam, fondul de ten, tușul și mascara fiind produse esențiale în lookul de zi de zi. În plus, pentru o doză de prospețime în obraji, femeile distribuiau un strop de ruj cremos. Și pentru că am menționat de ruj, acesta a căpătat un aspect lucios.

1960 ___
Machiajul privirii intră în lumina reflectoarelor. Se poartă nuanțele pastelate, aplicate în stil bloc, dublate de o linie de tuș sau creion de ochi negru, trasată de regulă în pliul pleoapei. Și mascara din abundență.

1970 ___
O decadă dedicată experimentării vizuale. Cu toate acestea, punctul de referință în make-up a fost inspirat de mișcarea de liberalizare, care miza pe eliminarea stereotipurilor de beauty. No make-up make-up începe, astfel, să capete formă.

_
Tot în anii 1970 s-a militat pentru incluziunea socială, lucru care se observă și în industria frumuseții. Au început să se creeze produse cosmetice dedicate și femeilor de culoare.

1980 ___
Așa cum în modă se jongla cu nuanțe efervescente, fluo, așa și în machiaj s-a urmat același traseu al paletei cromatice intense. În vogă erau culori ca roz, bleu, indigo sau verde crud. Toate acestea intensificate de o dungă de creion negru, pentru un finish edgy.

1990 ___
S-au reciclat și reinterpretat tendințe mai vechi. În 1990, machiajul se învârtea în jurul ideii de strălucire cât cuprinde. Se purtau texturile irizate și gloss-ul aplicat din abundență, chiar și pe gât și umeri, pentru o ultradoză de luciu.

2000 ___
Se pune accentul pe aspectul pomeților, care devin parcă mai înviorați ca niciodată. De altfel, vânzările de blush-uri în nuanțe puternice au crescut simțitor.

2010 ___
Machiajul tip smokey eyes devine hit atât pe covorul roșu, cât și la alte evenimente importante, vedete precum Kim Kardashian fiind promotoare ale acestui look. În timp, de la clasicul negru s-a trecut și la nuanțe mai estompate, precum declinările de maro.

În prezent ___
Astăzi, trendsetterii s-au mutat în social media, pe Instagram, de exemplu, găsindu-ne cele mai multe surse de inspirație. Ne atrag stilurile neconvenționale, în care glitterul și pigmenții iluminatori joacă rolul principal.

Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.