
De Irina Munteanu
Lumea post abrogarea Roe v Wade
corpul meu, alegerea mea
Pe 24 iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a decis anularea deciziei istorice Roe v. Wade, care stabilea dreptul constituțional al femeilor la avort. Hotărârea vine la doar câteva săptămâni după ce o scurgere de documente sugera că acest lucru se va întâmpla, urmând ca fiecare stat să aibă autonomie în a decide dacă va interzice, va limita sau va continua să permită procedura de avort.
Votul de a revoca un drept fundamental, obținut în urmă cu jumătate de secol, aparține unei majorități de judecători conservatori, trei dintre ei desemnați de fostul președinte Trump, și reprezintă rodul tuturor încercărilor din partea republicanilor, dreptei conservatoare și organizațiilor anti-avort de a le obliga pe femei să păstreze sarcina cu orice preț, în orice situație.
În vreme ce 13 state (Arkansas, Idaho, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Tennessee, Utah, Texas, Oklahoma și Wyoming) au adoptat deja legi care interzic avortul, se așteaptă ca și alte state să adopte restricții similare.
Situația din Statele Unite nu este însă izolată, iar efectele abrogării legii Roe v. Wade se vor resimți în întreaga lume, inclusiv în România. Îți explicăm în continuare ce presupune situația din America, de ce mișcările anti-avort ne afectează pe fiecare dintre noi și ce este de făcut.

ce este Roe v. wade?
Roe v. Wade este numele unui caz emblematic în istoria Statelor Unite, care a condus în 1973 la decizia de a proteja, la nivel federal, dreptul și libertatea femeilor de a își întrerupe sarcina. Numele deciziei vine de la cele două părți implicate în proces: „Jane Roe” - numele fictiv folosit pentru a proteja identitatea reclamantei Norma McCorvey, o femeie căreia îi fusese refuzată procedura de avort în Texas și care îl acționase în instanță pe procurorul-șef din districtul în care locuia - Henry Wade.
Cu un vot de șapte la doi, judecătorii au decis că guvernele nu trebuie să aibă puterea de a interzice avorturile, iar dreptul femeilor de a-și întrerupe sarcina era protejat prin Constituție. Cazul a dus astfel la „sistemul trimestrial” prin care femeile primeau dreptul absolut la avort în primele trei luni de sarcină, guvernele aveau posibilitatea să reglementeze avortul în cel de-al doilea trimestru, iar statele puteau să restricționeze sau să interzică avorturile în ultimul trimestru, pe măsură ce fătul se apropia de punctul în care ar putea trăi în afara uterului.
Decizia Roe v Wade a mai stabilit și că o femeie poate face avort în ultimul trimestru, în ciuda oricărei interdicții legale, dacă medicii consideră procedura necesară pentru a-i salva viața.

Ce se întâmplă POST DECIZIA DE ABROGARE ROE V WADE?
Acum că decizia Roe v. Wade a fost abrogată, avortul nu mai este un drept constituțional, ci rămâne la latitudinea fiecărui stat să o reglementeze așa cum își dorește. Cu alte cuvinte, în state liberale, precum California sau New York, cel mai probabil femeile vor avea în continuare acces la avort, însă în statele republicane, acesta va fi restricționat sau chiar interzis.
Se așteaptă ca unele state să restricționeze avorturile încă din primul trimestru fără motive medicale și să solicite prezența părinților sau a unui judecător în decizia unei tinere femei de a-și întrerupe sarcina. Conform BBC, alte state au introdus deja o perioadă de așteptare între momentul în care femeia merge pentru prima oară la clinică și momentul în care are loc procedura de avort.
Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât în statele cele mai restrictive, orice pierdere a sarcinii care depășește o anumită limită ar putea fi investigată ca infracțiune. Detalii ca istoricul căutările de pe internet, mesaje primite și trimise, informații despre locație și detalii de plată sau din aplicațiile de monitorizare a menstruației, ar putea fi obținute de procurori pentru a demonstra că pierderea unei sarcini a fost una deliberată.

Care sunt consecințele ACESTEI DECIZII pentru femei?
O mare parte dintre femeile cărora le este refuzat accesul la avort sunt forțate să își ducă sarcina la termen, iar consecințele negative sunt nenumărate. Conform Turnaway Study, unul dintre cele mai ample studii pe tema efectelor accesului la avort, arată că femeile care nu au posibilitatea unei întreruperi de sarcină ajung să trăiască în sărăcie, spre deosebire de cele care au această opțiune.
O altă consecință imediată este faptul că femeile sunt nevoite să călătorească în alte state / țări în care avortul este legal, iar nu toate își permit financiar acest lucru. În Statele Unite, de exemplu, se așteaptă ca cererea și prețurile să crească, iar femeile de culoare și cele deja dezavantajate să fie afectate în mod disproporționat.
Unele dintre ele vor încerca să își întrerupă sarcina singure, fără supraveghere medicală, ceea ce ar putea cauza complicații serioase pentru sănătatea lor sau moartea. Nu în ultimul rând, studiile mai spun că refuzul avortului are implicații grave atât pentru copiii născuți în urma sarcinei nedorite, cât și pentru copiii deja existenți în familie.

Cum arată lucrurile în restul lumii și ce efecte ar putea avea situația din sua?
Foreign Policy raportează că în ultimii 30 de ani, 59 de țări au extins accesul femeilor la întreruperi de sarcină, în vreme ce 11 țări l-au restricționat (printre ele, Rusia, Coreea de Nord, Iran, Polonia, Malta).
Deși România se află printre țările în care este permisă întreruperea voluntară a sarcinii până la 14 săptămâni, fără limitări, accesul la procedura de avort este îngreunat de către medicii și instituțiile care refuză să îl ofere din motive religioase sau de natură morală și etică.
Conform unui studiu derulat de Centrul Filia în perioada ianuarie - mai 2021, doar 59 din cele 171 de spitale cu secție de obstetrică-ginecologie chestionate au oferit întreruperi de sarcină la cerere și doar 275 din 802 medici au declarat că fac procedura.
În Cehia situația este asemănătoare cu cea din România (medicii refuză din diverse motive, iar organizațiile anti-avort încearcă să le convingă pe femei să păstreze sarcina), iar în Slovacia și Ungaria avortul medicamentos este interzis, deși este considerat o soluție eficientă pentru sarcinile sub 12 săptămâni.
Dacă în Polonia femeile nu pot face avort decât atunci când sarcina survine în urma unui abuz sexual sau viața mamei este în pericol (în realitate, medicii așteaptă chiar și în astfel de situații să se oprească bătăile inimii fătului, iar unele femei și-au pierdut viața din cauza asta, notează Centrul Filia), în Malta avortul este interzis în aproape orice circumstanță și poate fi pedepsit cu închisoarea.
Pe de altă parte, din 2020 încoace, Argentina și Thailanda au legalizat avortul în anumite limite, Mexic și Coreea de Sud l-au dezincriminat, iar Noua Zeelandă și-a mai relaxat restricțiile. Cel mai recent, Columbia a legalizat avortul la cerere până la 24 de săptămâni de sarcină, un semn promițător pentru America Latină, țara cu unele dintre cele mai restrictive legi anti-avort din lume.

ce este de făcut?
Activiști din întreaga lume se mobilizează și acționează constant pentru drepturile femeilor, pentru accesul lor la servicii de sănătate și pentru egalitate de șanse. E important ca fiecare dintre noi să se alăture luptei și să își ofere sprijinul.
De la a organiza sau participa la un protest pașnic, la a pune presiune pe autoritățile locale și pe guvern, aducându-le la cunoștință problemele privind sănătarea reproductivă sau violența în rândul femeilor, orice acțiune contează.
Încurajarea și solicitarea educației sexuale în școli, în continuare un subiect tabu și o reală necesitate în România, sunt la fel de importante. Poți să urmărești organizații neguvernamentale precum Sexul vs Barza, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS) sau Asociația ACCEPT și să le susții munca și demersurile pe tema educației sexuale.
Nu în ultimul rând, e important și să îți împărtășești povestea. Experiența ta ar putea să contribuie la eliminarea stigmatului asociat avortului.
Și să nu uităm că sarcina implică de multe ori prezența unui bărbat cis, ca atare e mare nevoie ca și bărbații să devină mai vocali cu privire la dreptul femeii de a alege să facă ce vrea cu corpul ei și să apere o libertate de care, în fond, se bucură și ei.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.