

lume pentru toți
trebuie să fie o
Lumea digitală

și la oportunitățile oferite de acesta în mod egal, indiferent de mediu, vârstă sau dizabilități fizice. Când tot mai multe joburi necesită competențe digitale dezvoltate, o lume digitală incluzivă este cât se poate de necesară.
oricine poate avea acces la mediul online
Imaginează-ți o lume în care

Pentru că în fiecare zi ne folosim de mediul digital în activitățile noastre. Fie că utilizăm internetul și tehnologia digitală pentru a lucra din casele noastre sau pentru a descoperi lucruri noi, fie că ne uităm la filme și seriale, ascultăm muzică sau citim cele mai recente știri, tranziția către mediul digital a adus cu sine oportunități extraordinare.
De ce este importantă incluziunea digitală?

*eurostat, Digital society statistics at regional level **Country Report Romania 2020, European Commision
Ele fie nu sunt utilizate la potențialul maxim, fie oamenii nu sunt suficient de pregătiți încât să se folosească de ele. Cele mai recente studii arată că românii se află pe ultimele locuri în ceea ce privește utilizarea zilnică a internetului, comparativ cu celelalte regiuni din Uniunea Europeană*. În plus, un raport de țară al Comisiei Europene din 2020 mai spune că unul din cinci români nu a utilizat niciodată internetul**.
Din păcate, aceste oportunități nu sunt accesibile pentru toată lumea.

doar 10,1% din populația adultă are abilități peste medie, cel mai mic procent din Uniunea Europeană*. Totodată, 39% dintre tinerii din România (cu vârsta între 16 și 19 ani) își autoevaluează competențele digitale ca fiind scăzute, comparativ cu media europeană de 15%**.
Cât despre competențele digitale în țara noastră,
*, ** Country Report Romania 2020, European Commision

De la îmbunătățirea constantă a rețelei mobile și fixe, atât în mediul urban, cât și în cel rural, până la susținerea mediului educațional și crearea de noi oportunități pe piața muncii, programele Orange de incluziune digitală sunt un element cheie pentru sporirea abilităților digitale ale populației și reducerea inegalității sociale.

despre care trebuie să știi și tu
Iată câteva programe de incluziune digitală

SuperCoders
O inițiativă educațională este SuperCoders, organizată anual din 2014, prin care copiii descoperă programarea vizuală și beneficiile lumii digitale odată ce devin ei înșiși creatori de conținut.

Desfășurat din 2016 cu avizul Ministerului Educației, programul Digitaliada încurajează metodele digitale la clasă, sprijinindu-i pe profesori și pe elevi la orele de matematică și TIC. Programul a ajuns la peste 16.000 de elevi din 50 de școli gimnaziale, în 30 de județe, iar Platforma Digitaliada pune la dispoziție un sistem de management școlar gratuit folosit în prezent de peste 38.000 de elevi, profesori și părinți.
Digitaliada


Centrul Digital pentru Femei,
prezent în 23 de țări, Fundația Orange oferă acces la tehnologie și informații femeilor vulnerabile din România. Până acum, peste 590 de femei au fost instruite pentru a-și ușura parcursul pe piața muncii în cele patru centre din București, Sibiu, Brașov și Iași.
Prin programul


Solidarity FabLab aduce tehnologia în sprijinul tinerilor vulnerabili pentru a-i ajuta să se integreze pe piața muncii și le oferă consiliere în carieră, dar și oportunități de angajare de la companii care activează în domeniul tehnologic. Fundația Orange a deschis 3 centre Solidarity FabLab în Iași, Oradea și Târgu Ocna, unde peste 800 de tineri au acces la cursuri de pregătire tehnică și învață să utilizeze instrumente şi tehnici de fabricare digitală.
Solidarity FabLab

Lumea prin Culoare și Sunet
cuprinde cel mai mare fond și singurul oferit persoanelor cu probleme de auz și văz. Lansat în 2012, programul își propune să contribuie la îmbunătățirea calității vieții în educație, cultură și sănătate, prin tehnologie. Rezultatele? 46 de proiecte finanțate, dintre care 34 cu o componentă digitală și aproape 700.000 de beneficiari direcți și indirecți.
Nu în ultimul rând, programul

iar Orange este pregătit să-l ofere în continuare. Astfel, campania „Facem tehnologia digitală accesibilă tuturor” aduce în atenția publicului programele sale și ale Fundației Orange prin care contribuie la dezvoltarea sistemului educațional și a comunităților vulnerabile din România, facilitând accesul tuturor la mediul digital.
pentru a ne atinge visurile,
Uneori avem nevoie de puțin ajutor




Rămâi la curent cu restul inițiativelor și programelor de educație digitală Orange
și află tot ce trebuie să știi despre educația digitală și beneficiile sale.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.