De Irina Munteanu
S-au dus vremurile în care îmi alegeam lumânările în funcție de parfum. Nu renunț complet la ele, dar realizez că tânjesc după o experiență mai mult vizuală și le privesc acum ca pe niște obiecte de artă din ceară. într-un scenariu.
Se pare că trendul lumânărilor sculptate a explodat prima dată undeva în 2014, odată cu apariția artistului Andrej Urem și ale sale Milk Candles turnate manual în forme imprimate 3D. În același an, duo-ul Grain lansa colecția de lumânări Totem și uite așa se mai crea o obsesie de durată.
În ultimele luni, social media a reînviat obsesia. Poate și pentru că anul trecut am putut să ne uităm prin casele atât de multor oameni. În orice caz, dacă și pe tine te fascinează, din când în când, mai mult obiectele cu care oamenii își decorează casele decât ce au ei de spus prin stories, înseamnă că ai ajuns unde trebuie.
Am scotocit printr-o listă lungă de favorite pe care abia aștept să nu mai știu pe unde să le mai pun și am adunat câteva de care sunt convinsă că o să te îndrăgostești și tu.
Într-un interviu, sculptorul Andrej Urem își descria lumânările ca fiind niște „algoritmi cu forme feminine, undeva între rațional și organic”. Formele arhitecturale, atenția la detalii și îmbinarea dintre tradițional și modern fac din lumânările lui Urem adevărate opere de artă.
Twist candles au cunoscut popularitatea pe social media și judecând după toate încercările tik tokerilor de a recrea twisturile designerului olandez Lex Pott, nu par că vor dispărea prea curând din peisaj. Nu am nimic de obiectat, așa că plusez cu Pillar candle, încă un design de lumânare semnat de Pott.
poate că nu e prima alegere a tuturor, dar recunoaște, cu cât o privești mai mult, cu atât simți că trebuie să o ai. Îți spun și de ce: în timp ce frământau cocoloașele de ceară, creatorii lor au încercat să-și imagineze ce ar putea simți viitori lor clienți atunci când ar avea nevoie să aprindă o lumânare. Rezultatul e Goober.
Un bilet dus în atelierul Pierei Bochner, vă rog! Lumânările ei sunt de fapt niște variații nesfârșite ale unor forme preexistente, adunate de pe standuri din Chinatown, Union Square și supermarketuri din Berlin, transformate apoi în matrițe. Castraveți amari, broccoli romanesco, tărtăcuțe și alte creaturi din grădini imaginare - vânează-le pe toate cu simț de răspundere pentru că sunt sold out mai mereu.
Designerul Carl Durkow creează siluete de ceară, mai mult sau mai puțin întâmplătoare, care radiază din toate unghiurile. Tu doar pune-le la loc de cinste și privește-le minute (ore?) în șir.
Esh sunt un mic business de lumânări inspirate de natură și de... citrice! Adică rețeta unui „out of stock” asigurat. Vestea bună este că vor fi în curând disponibile din nou, ocazie perfectă să arunci un ochi și spre noutăți.
Brandul mediteranean OCTAEVO știe că locuința ta este un templu, iar lumânările lor artizanale, inspirate de mitologia antică, completează orice ansamblu cu potențial de altar pe care l-ai pus la cale acasă. Combină-le între ele, mută-le sau pur și simplu bucură-te de ele - nu o să te plictisești prea curând.
Dacă ai nevoie de și mai multă inspirație, atunci te invit să citești și articolul colegei mele, Mădălina Ionescu, pentru un plus de confort cu iz nordic.