De Mihai Ghiduc

Cronica săptămânii

Lucrăm de acasă (dacă ne permitem)

După ce, pe 26 februarie, s-a descoperit primul caz de coronavirus, duminică aveam deja 15 cazuri. Între timp, Italia a devenit cea mai afectată țară din lume, după China, cu peste 7.000 de cazuri, și a recurs la măsuri drastice. 16 milioane de persoane din regiunile nordice, inclusiv orașele Milano, Parma, Modena, Veneția nu mai pot părăsi regiunea până pe 3 aprilie. Măsura i-a inspirat și pe guvernanții noștri.

_

Coronavirusul e acum în toată lumea, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că am trecut la stadiul unei pandemii. Aproape orice altă știre pare neimportantă acum, în contextul în care consecințele răspândirii virusului afectează viața de zi cu zi și va avea consecințe pe termen lung asupra societății.

_

În România, duminica trecută erau 15 cazuri de coronavirus, o săptămână mai târziu am ajuns la 139. Depistate. Creșterea e exponențială și, dacă nu vrem să ajunge la mii de cazuri, weekendul viitor, și zeci de mii, în două săptămâni, respectarea măsurilor luate de autorități și responsabilitatea individuală este necesară. Starea de urgență va face acest lucru chiar obligatoriu.

Nu avem (încă) răspândire comunitară

_

Din datele de până acum, majoritatea cazurilor de coronavirus din România au fost provocate de persoane care n-au respectat regulile, cum ar fi un fost polițist care a mințit că n-ar fi fost în străinătate și care a ținut să împartă mărțișoare colegelor sau o tânăra care a ieșit din izolare și, deși a ajuns în spital, n-a zis că vine dintr-o zonă roșie a Italiei. Nu fi ca ei.

_

Momentan, statul român încă își permite să îi interneze pe toți pacienții cu coronavirus. Persoanele care au venit din străinătate, din zone considerate roșii, cu multe cazuri, au intrat automat în carantină, timp de 14 zile, deci nu vor putea răspândi virusul în comunitate. În rest, s-a luat măsura izolării la domiciliu a celor veniți din țări cu peste 500 de cazuri de coronavirus și a celor care au venit în contact cu persoane infectate.

Nu pare să avem, încă, răspândirea comunitară a virusului, dar asta nu înseamnă că acest lucru nu se poate schimba de la o zi la alta. Așa că măsurile voluntare de distanțare socială sunt binevenite. Sunt motive serioase să credem că mai avem până la vârful epidemiei.

I I I I I

Italia și Spania sunt în carantină

_

Italia a intrat în carantină totală acum o săptămână, Spania a intrat de astăzi. Italia are peste 25.000 de cazuri raportate și 1.809 decese, în timp ce în Spania sunt 7.800 de cazuri și aproape 300 de decese. Sunt două țări cu foarte mulți români și destui dintre ei au ținut sau au fost obligați să vină acasă din cauza problemelor create de coronavirus, așa că precauția e mai mult decât necesară.

_

Decizii de închidere totală sau parțială a unor țări sau regiuni au fost luate și în alte părți. Trump a anulat zborurile spre Europa, New York-ul și Los Angeles-ul au intrat în carantină, la fel și Cehia. În mai toate aceste locuri, poți ieși din casă doar pentru a merge la serviciu, cumpărături sau în caz de urgență.

Doar că noi n-am avut guvern

_

România a introdus abia astăzi starea de urgență, pentru că săptămâna trecută n-aveam guvern. Jocurile politice începute acum câteva luni, în încercarea de a provoca alegeri anticipate, ne aduseseră în situația în care premier fusese propus Florin Cîțu, cu scopul (nedeclarat) de a fi picat de Parlament și de a forța dizolvarea acestuia.

_

Cîțu și-a depus însă mandatul joi, iar premier a rămas în continuare Ludovic Orban, cel care conducea guvernul interimar de când fusese demis prin moțiune de cenzură. În doar două zile, președintele și Parlamentul au trecut prin toate procedurile legale pentru a numi un nou premier și guvern.

Care de fapt e fix cel pe care-l aveam și până acum.

I I I I I

Și Guvernul e suspect de coronavirus

_

Procedura ar fi părut de-a dreptul o dovadă de responsabilitate politică, dacă nu era senatorul constănțean Virgil Chețac. Acesta a fost depistat cu coronavirus, nu înainte de a participa la o serie de ședințe ale PNL. Trei dintre colegii săi au fost infectați și tot Parlamentul a fost testat, pe repede înainte (și, se pare, cu încălcarea unor proceduri).

_

Cert e că după ce toată această telenovelă politică s-a încheiat, acum avem guvern (în auto-izolare), iar președintele a introdus starea de urgență, începând de astăzi. Momentan, măsura e folosită pentru a ușura achizițiile de medicamente și instrumentar medical, însă va trebui să fim foarte atenți la orice anunț făcut de către autorități, pentru că s-ar putea să ne privească direct.

Atenție la sursele de informare!

_

E și momentul în care va trebui să ne informăm doar din surse verificate, fie că e vorba de anunțurile oficiale sau de publicații și persoane în care avem încredere. Chiar și așa, trebuie să fim atenți la orice informație și să o luăm cu un dram de sare. În situații de genul acesta, știrile panicarde sau fake news-urile sunt la fel de periculoase și e destul de important să fim atenți când apăsăm butonul de share pe social media.

_

Doar săptămâna trecută, zvonul că vitamina C ar putea preveni coronavirusul a golit farmaciile. Din păcate, nu există în momentul acesta un medicament care poate fi cumpărat de la farmacie care să ne ferească de boală. Soluțiile sunt, în continuare, distanțarea socială și igiena personală. Nu ieșiți decât pentru a merge la serviciu, dacă nu puteți lucra de acasă, pentru cumpărăturile strict necesare și pentru urgențe.

Ovidiu Covaciu are un rezumat aproape complet al informațiilor false care au circulat despre coronavirus

I I I I I



Cea mai sigură sursă de informații despre coronavirus rămâne site-ul Organizației Mondiale a Sănătății

I I I I I

Stăm deci acasă!

_

Avem internet, avem calculatoare, dacă putem să lucrăm de la distanță, hai să o facem. Doi programatori români au făcut chiar un site cu toate instrumentele online pe care le putem folosi pentru a ne face treaba mai bine. Se cheamă „Tech against coronavirus”.

_

Și să nu uităm de cei care au nevoie. Dacă aveți vecini în vârstă sau cu probleme de sănătate și puteți face cumpărăturile pentru ei, anunțați-i. Unii oameni sunt mai expuși decât alții și nu trebuie să uităm că au nevoie de ajutor.



Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.